Avrupa'da Yükselen Irkçılık ve İslamofobi İnceleme ve Araştırma Alt Komisyonu raporu kabul edildi - Son Dakika
Politika

Avrupa'da Yükselen Irkçılık ve İslamofobi İnceleme ve Araştırma Alt Komisyonu raporu kabul edildi

Avrupa\'da Yükselen Irkçılık ve İslamofobi İnceleme ve Araştırma Alt Komisyonu raporu kabul edildi

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ve Alt Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, Batı medyasının yanlı, yanıltıcı ve popülist anlayışının, ırkçılık ve İslamofobi'nin artmasında önemli bir etkiye sahip olduğunu belirterek, "Medyanın asli görevini yerine getirerek kitlelere her şeyi olduğu...

09.03.2023 14:55  Güncelleme: 15:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ve Alt Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, Batı medyasının yanlı, yanıltıcı ve popülist anlayışının, ırkçılık ve İslamofobi'nin artmasında önemli bir etkiye sahip olduğunu belirterek, "Medyanın asli görevini yerine getirerek kitlelere her şeyi olduğu gibi aktarması, İslamofobi'yle mücadeleye büyük katkı sağlayacaktır." dedi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan Avrupa'da Yükselen Irkçılık ve İslamofobi İnceleme ve Araştırma Alt Komisyonu, AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu başkanlığında toplandı.

Komisyona yapılan bireysel başvurular ve rapor hakkında komisyon üyelerini bilgilendiren Çavuşoğlu, 27. Yasama Dönemi'nde 13 bin 413 başvuru gerçekleştiğini, bu başvurulardan 13 bin 250'sine işlem yapıldığını, bekleyen başvuru sayısının ise 163 olduğunu bildirdi.

Alt komisyonun, çalışmalarını hem teorik hem de yerinde incelemeler yapmak suretiyle çok yönlü bir biçimde gerçekleştirdiğini aktaran Çavuşoğlu, yerinde incelemeler kapsamında Fransa, Almanya, Hollanda ve İngiltere'de inceleme ziyaretleri gerçekleştirdiklerini söyledi.

Çavuşoğlu, komisyonun çalışmalarında ırkçılık ve ırkçılığın yeni bir türü olarak kabul edilen "kültürel ırkçılığın" tezahürü olan İslamofobi üzerinde yoğunlaştığını dile getirerek, "Irkçılık her ne kadar insanları mensup oldukları ırk özelliklerine göre ayrıştırma esasına dayalı olsa da zamanla ırkçılığın farklı türleri ortaya çıkmıştır. Kültürel ırkçılık; azınlıktaki grubun veya yabancıların alışkanlıklarının, inançlarının, davranışlarının ve değerlerinin kültürel olarak aşağıda olduğu varsayımına dayanmaktadır. İslamofobi, günümüzde din temelli kültürel ırkçılığın en yaygın biçimi olarak göze çarpmaktadır." diye konuştu.

Avrupa'da yükselen ırkçılık ve İslamofobi'nin, Avrupa'nın toplumsal barışının bozulmasına neden olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, bunun da yabancılar ve Müslümanlara karşı ön yargıyı, ayrımcılığı, ötekileştirmeyi, dışlamayı, çoğulcu yaklaşmamayı, yabancılaştırmayı, kin gütmeyi, saldırganlığı, şiddeti ve düşmanlığı beraberinde getirdiğini kaydetti.

Çavuşoğlu, raporda yer verilen ırkçı ve İslamofobik uygulama örneklerine de değindi. Avrupa'da ırkçılık ve İslamofobi'nin her geçen gün artmasında PEGIDA ve benzeri yapılanmalar ile aşırı sağ partilerin rolünün büyük olduğunu aktararak, "Batının İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar" anlamına gelen PEDİGA örgütünün adı dahi Müslümanların Avrupa'da ne denli bir tehditle karşı karşıya olduğunu ve Müslümanlara karşı bakış açısını net bir biçimde göstermektedir." dedi.

İslamofobi'nin artmasında Sovyet Rusya'nın dağılması ve bunun sonucunda da Berlin Duvarı'nın yıkılmasının önemli bir köşe taşı olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, Batı ve Doğu Almanya'nın birleşmesi sonrasında ırkçılığın daha da yaygınlaştığını, kendisine siyasette ve bürokraside yer bulduğunu söyledi.

"Oyunlar konusunda seçici davranılmalı"

Hakan Çavuşoğlu, Avrupa'daki ırkçılık ve İslamofobi konusunda yapılması gerekenlerin başında, gerek Batılıların gerek Müslümanların birbirlerini "öteki" olarak görmekten vazgeçmesi, birbirlerini farklı dinlere, dünya görüşlerine ve kültürlere ait insanlar olarak görmeleri ve bu farklılıkların bilincine vararak sorunlarını çözme iradesini ortaya koyabilecekleri bir zemin oluşturmaları gerektiğini belirtti.

Batı medyasının yanlı, yanıltıcı ve popülist anlayışının, ırkçılık ve İslamofobi'nin artmasında önemli bir etkiye sahip olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, "Sorunun çözümünde en önemli sorumluluk, medyaya düşmektedir. Medyanın asli görevini yerine getirerek kitlelere her şeyi olduğu gibi aktarması, İslamofobi'yle mücadeleye büyük katkı sağlayacaktır. Avrupa'daki ırkçılık ve İslamofobi'nin en büyük nedeninin medyada yer alan yayınlar olduğu göz önünde bulundurulduğunda, bu şekilde yayın yapan medya organları ile iletişim kanallarının açık tutulmasında fayda vardır." diye konuştu.

Çavuşoğlu, Müslümanların sinema sektöründe izleyici olmaktan çıkarak İslam'ı ve Müslümanları anlatan iddialı bir sinema sektörü oluşturması gerektiğini dile getirdi.

Dijital oyunların kullanıcı kitlesinin büyük oranda çocuklar olması nedeniyle bu sektör üzerinde durulması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Dijital oyun üreticileri artık İslam karşıtı temalı oyun üretmekten vazgeçmelidir. Diğer taraftan kullanıcıların da oyunlar konusunda seçici davranması gerekir." dedi.

"İslam'ın iyi öğretilmesi lazım"

Komisyonda daha sonra milletvekilleri söz aldı.

AK Parti Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar, İslamafobi'nin tamamen Batı menşeli olduğunu belirterek, "Batı tarih boyunca insanlığa göz yaşından zulümden, engizisyondan başka bir şey vermemiş. İslamofobi operasyonlarının yakın bir zamanda bitmeyeceğini, katlanarak daha da artacağını düşünüyorum. Batı'nın kendi ajandası, Batı'yı bir çıkmazın eşiğine getirdi. Batı bu anlamda ciddi kan kaybediyor. İslam, bir barış dini ve sulh dinidir. Batı ısrarla bunun böyle olmadığını ispatlamaya çalışıyor." ifadelerini kullandı.

MHP İstanbul Milletvekili Memet Bülent Karataş, "Bir ülkenin iç karışıklığına yönelik faaliyet gösterenler bütün ülkelerde yargılanırlar. Türk ve Müslüman olmamızın bedellerini uzun zamandır ödüyoruz. Biz hiçbir dine ve hiçbir milliyete saygısızlık yapmadık, yapmayacağız. Bu bir ulusun ortak değerleridir." dedi.

AK Parti Çorum Milletvekili Erol Kavuncu da ırkçılığın bir nefret suçu, İslam'ın esenlik dini olduğunu kaydetti.

AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu ise Suriyeli sığınmacılara yönelik tutuma değinerek, "Sığınmacı olarak misafir ettiğimiz Suriyelilerle ilgili kullanılan dilin çok tehlikeli olduğunu, başka bir ayrımcılığı, başka bir nefreti oluşturduğunu ifade etmek istiyorum." diye konuştu.

MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak da İslam'ın iyi öğrenilmesi ve öğretilmesi gerektiğini vurgulayarak, "İslam ve terör bir araya gelemez. Neyi savunduğumuzun farkında olmamız gerekiyor. İslamın sevgi olduğunun, cana kıyamayacağının öğrenilmesi lazım. İslam karşıtlığına karşı mücadele etmek için dini değerlerimizi iyi öğretmemiz gerekiyor." değerlendirmesini yaptı.

Konuşmaların ardından Avrupa'da Yükselen Irkçılık ve İslamofobi İnceleme ve Araştırma Alt Komisyonu raporu oy birliğiyle kabul edildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Avrupa'da Yükselen Irkçılık ve İslamofobi İnceleme ve Araştırma Alt Komisyonu raporu kabul edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kırşehir İl Genel Meclisi üyesi adayları projelerini anlattı
    12:05 AK Parti Kırşehir İl Genel Meclisi üyesi adayları projelerini anlattı

    AK Parti Kırşehir İl Genel Meclisi üyesi adayları, kent merkezinde düzenlenen bir programda projelerini anlattı. AK Parti İl Başkanı Seher Ünsal, iktidarları süresince köylere hizmet götürdüklerini ve yeni projelerle köylerin gelişimini sürdüreceklerini belirtti. AK Parti Kırşehir Milletvekili Necmettin Erkan ise Kırşehir'e yapılacak projeler hakkında bilgi vererek şehrin kalkınması için çalışmaların devam edeceğini söyledi.

  • Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi heyetiyle bir araya geldi
    12:05 Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi heyetiyle bir araya geldi

    Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Mike Rogers, Kıdemli Üye Adam Smith ile üyeler Salud Carbajal ve Veronica Escobar'ı kabul etti. Kabulde, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake'in de yer aldığı kaydedildi.

  • Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Aile Dostunun Ölüm Haberini Alarak Tokat Programlarını İptal Etti
    12:03 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Aile Dostunun Ölüm Haberini Alarak Tokat Programlarını İptal Etti

    Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Tokat'ta bir dizi temaslarda bulunmak üzere iken, AK Parti Ankara Gölbaşı İlçe Başkanı olan aile dostunun ölüm haberini alarak programlarını yarıda keserek Ankara'ya hareket etti. Bakan Tekin, öğrencilere çanta hediye etti ve öğretmenler ile bir araya geldiği ziyaretlerini iptal ederek özel aracıyla Ankara'ya döndü. Aile dostu olan AK Parti Genel Merkez Ar-Ge Başkan Yardımcısı Osman Karaaslan'ın beyin kanaması sonucu hayatını kaybettiği öğrenildi.

  • Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, İsveç'te düzenlenecek barış zirvesine katılım şartlarını açıkladı
    12:01 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, İsveç'te düzenlenecek barış zirvesine katılım şartlarını açıkladı

    Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, İsveç'te düzenlenmesi planlanan barış zirvesinin Rusya'nın katılımı olmadan ve bazı temelleri değiştirilmeden başarılı olamayacağını belirtti. Lavrov, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'in 'barış formülü' temelinde müzakere yapmaya hazır olduklarını ancak bazı kabul edilemez kavramlara dayanan Ukrayna'nın barış planının anlamsız olduğunu ifade etti.

  • Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin: Gerçekçiyiz, Milleti Aldatmadık
    11:58 Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin: Gerçekçiyiz, Milleti Aldatmadık

    Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından düzenlenen 'Yerel Kalkınmada Belediyelerin ve Esnafın Rolü' programına katılan Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, gerçekçi olduklarını ve milleti aldatmadıklarını söyledi. Toplantıda yapılan çalışmalar ve yapılacak projeler hakkında bilgi veren Bilgin, Ankara temasları hakkındaki eleştirilere de cevap verdi.

  • Eskişehir'de Seçim Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi
    11:52 Eskişehir'de Seçim Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

    Eskişehir'de 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin huzur ve güven içerisinde yapılması amacıyla düzenlenen 'Seçim Güvenliği Toplantısı' Vali Hüseyin Aksoy'un başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, seçimle ilgili güvenlik tedbirleri ve sorumluluklar hakkında sunumlar yapıldı.

  • Doğanşehir Belediyesi Hizmet ve Yatırımlarının Açılışı Gerçekleştirildi
    11:52 Doğanşehir Belediyesi Hizmet ve Yatırımlarının Açılışı Gerçekleştirildi

    Doğanşehir Belediyesi tarafından yapılan hizmet ve yatırımların açılışı, Doğanşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası'nda düzenlenen toplu açılış töreniyle gerçekleştirildi. Açılışta, Doğanşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası, Doğanşehir Gençlik Merkezi ve Vahap Küçük Millet Bahçesi'nin resmi açılışı yapıldı.

  • Denizli'de 800 bin 548 seçmen oy kullanacak
    11:52 Denizli'de 800 bin 548 seçmen oy kullanacak

    31 Mart'ta yapılacak olan Mahalli İdareler Seçimleri için Denizli'de 2 bin 636 sandıkta 800 bin 548 seçmenin oy kullanacağı bildirildi.


Advertisement