Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, yeni kanun hükmünde kararname çalışması olduğunu, ihtiyaçlar tamamlanıp, son noktaya geldiğinde kamuoyuyla paylaşılacağını belirtti.
Kurtulmuş, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu ve gündeme ilişkin soruları cevapladı.
Yeni KHK çalışması olup olmadığının sorulması üzerine Kurtulmuş, "Yeni KHK çalışması var, son noktaya doğru getiriliyor. Bu zaten ihtiyaçlar tamamlanıp, son noktaya geldiğinde kamuoyuyla paylaşılacaktır." ifadelerini kullandı.
"Uluslararası haber ajanslarına, 'Rusya'nın Afrin'de terör örgütü YPG'yi eğiteceği' konusunda haberler düştü. Bu konuda bilgi var mı? Münbiç'teki PYD varlığı ve Rakka operasyonu konusunda ABD ile sürdürülen müzakerelerde son durum nedir? Türkiye halen operasyonda yer alma konusunda kararlı mı?" sorusu üzerine Kurtulmuş, "Bizim başından beri söylediğimiz husus, Suriye'nin kuzey bölgesinde bir terör bölgesinin, terör devletinin kurulmasını asla kabul etmeyeceğimizi ilgili bütün taraflara her görüşmede neredeyse iletiyoruz. Ruslar da Amerikalılar da diğer ülkeler de bunu biliyor. Dolayısıyla bu, Türkiye'nin bölge siyasetine ilişkin en önemli rezervlerinden biridir." diye konuştu.
Bölgede, Fırat Kalkanı Harekatı ile belli bir noktaya gelindiğine işaret eden Kurtulmuş, ABD'nin ve Rusya'nın tutumunu gözden geçireceğini, kararını vereceğini belirtti.
Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyindeki bölgelerin tamamının etnik, kültürel ve mezhepsel yapılarının korunmasından yana olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, şöyle devam etti:
"Buralarda etnik ya da mezhebi yapıyı bozacak herhangi bir şey, bölge barışına asla izin vermez, bölge barışının sağlanmasına vesile olmaz, dolayısıyla Münbiç'in etnik, mezhebi yapısı korunmalıdır. Aynı şekilde Rakka'nın, Afrin bölgesinin de yapısı korunmalıdır. Bunları hem Ruslarla hem de Amerikalılarla konuşuyoruz.
Şu anda Münbiç ve Rakka operasyonu başta olmak üzere her iki ülkenin de almış olduğu net bir karar yok. Önlerinde farklı şıklar duruyor. Türkiye, eğer PYD unsurları bu işin içerisinde yer almazsa DEAŞ'tan bölgenin temizlenmesi, kurtarılması ve o bölgedeki şehirlerin kendi halklarına geri verilmesi sürecinde etkin bir şekilde yer almaya hazırdır. Bunu da hem Ruslarla hem de Amerikalılarla paylaşıyoruz."
Geri Kabul Anlaşması
Avrupa'da yaşanan gelişmelerden sonra Geri Kabul Anlaşmasının iptalinin söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine Kurtulmuş, konunun Bakanlar Kurulu toplantısında gündeme gelmediğini söyledi.
Geri Kabul Anlaşması'nın, daha önce Türklere vizesiz Avrupa imkanının sunulmasıyla eş zamanlı gündeme geldiğini, her iki konuda belli mesafe alındığını hatırlatan Kurtulmuş, şartların olgunlaşması ve Türkiye'nin milli menfaatleri çerçevesinde kararın verileceğini bildirdi.
Sandık güvenliği
Anayasa değişikliğine ilişkin 16 Nisan'da yapılacak halk oylaması çerçevesinde sandık güvenliğinin korunmasına yönelik ne tür önlemler alınacağı sorusunu da yanıtlayan Kurtulmuş, şöyle konuştu:
"Çok şükür, şu ana kadar referandum kampanyası gayet güzel gidiyor. Allah nazardan saklasın. İnşallah sonuna kadar da böyle gider ve keyifli bir kampanyayla milletimiz karar vermek üzere sandığa gider. Sandık günü önemlidir. Sandıkların güvenlik altına alınması ve oy verecek vatandaşlarımızın her türlü tehditten, baskıdan uzak bir şekilde oy verebilmesi için tedbirler alınıyor. Bu konuda İçişleri Bakanlığı, emniyet güçlerimiz ve Yüksek Seçim Kurulu iş birliği halinde çalışıyor. Ondan sonraki süreç, sandıklar sayıldıktan sonra düzenli bir şekilde ilgili merkezlerde toplanması ve oy verme işleminin sağlıklı bir şekilde sonuçlandırılmasıdır. Bununla ilgili her türlü tedbir alınıyor. İnşallah sandık günü de olay yaşanmadan Türkiye, halk oylamasında oy verme işlemini sonlandıracaktır."
"Doğu'da bazı sandıkların birleştirileceği ve merkezlere taşınabileceği yönünde Yüksek Seçim Kurulu'na talepte bulunulduğu" haberlerinin hatırlatılması üzerine Kurtulmuş, sandık çevrelerinin tespitinin ve sandıklarda nasıl oy kullanılacağı meselesinin, YSK'nın işi olduğuna dikkati çekti.
Konuya ilişkin her türlü endişenin YSK'ya bildirildiğine, bundan sonra kararı alacak ve uygulama yapacak olanın YSK olduğuna işaret eden Kurtulmuş, sandıkların güvenliğini güvenlik güçlerinin sağlayacağını ifade etti.
Engellenen 153 olayın ne tür olaylar olduğunun sorulması üzerine Kurtulmuş, "Çok farklı olaylar. Son 6 ayda, 153 olay. Bombalı saldırılar, suikast teşebbüsleri vesaire çok farklı nitelikte ama önemli olaylar engellenmiştir." ifadelerini kullandı.
(Sürecek)
Son Dakika › Politika › Bakanlar Kurulu Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?