Başbakan Erdoğan Azerbaycan'a Gitti - Son Dakika
Politika

Başbakan Erdoğan Azerbaycan'a Gitti

Başbakan Erdoğan Azerbaycan\'a Gitti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 5 günlük Azerbaycan, Ukrayna ve Bosna Hersek ziyaretleri öncesinde Ankara Esenboğa Havalimanında gazetecilerin sorularını cevapladı.

11.09.2012 12:07  Güncelleme: 12:22

Başbakan Erdoğan, Afyonkarasihar'daki patlamayla ilgili Kılıçdaroğlu'nun 'Sabotaj' iddiasına, "Böyle tutarsız, böyle samimiyetsiz ve böyle bir durumdan rant devşirmeye çalışmak gibi birşey olabilir mi? Yani 25 tane şehidimiz var ve sen bu şehitlerin üzerinden birşey kazanabilir miyim, bunun gayreti içerisine giriyorsun" derken, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Haşimi'yi ise Irak'a teslim etmeyeceklerini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 5 günlük Azerbaycan, Ukrayna ve Bosna Hersek ziyaretleri öncesinde Ankara Esenboğa Havalimanında gazetecilerin sorularını cevapladı. 3 ülkeyi kapsayacak bir seyahate çıktığını belirten Başbakan Erdoğan, ziyaretlerin ardından ise 15 Eylül'de yurda dönmüş olacağını söyledi. Seyahate dost ve kardeş Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in daveti üzerine Azerbaycan'dan başlayacağına işaret eden Başbakan Erdoğan, Türkiye ile Azerbaycan'ın iki kardeş ülke, iki dost ülke olduğunu ifade etti. Azerbaycan'ın 21 yıl önce kurulduğu günden bu yana sürekli gelişme içerisinde olduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, "Bugün dost ve kardeş Azerbaycan'ın ziyaret edecek olmaktan dolayı mutluluk duyuyorum" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, ayrıca bölgesel ve küresel gelişmeler hakkında da görüş alışverişinde bulunacaklarını kaydederek, Azerbaycan ziyaretinin ardından ise Ukrayna'ya geçeceğini dile getirdi.

Bosna Hersek'in de Türk halkının gönlünde mustesna bir yere sahip olduğunu söyleyerek, Türkiye'nin Bosna-Hersek'e olan desteğini devam ettireceğini söyledi.

AFYON'DAKİ PATLAMAYLA İLGİLİ 4 ASKER FARKLI YERLERE TAYİN ETTİRİLDİ

Başbakan Erdoğan açıklamalarının ardından ise gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Erdoğan, bir gazetecinin Afyon'daki patlamanın ardandan ilk bulguların neler olduğunu, bir ihmal olup olmadığını sorması üzerine, "Henüz kesinleşmiş bir rapor yok. Şuanda çalışşmalar devam ediyor. Hala alandaki temizlik çalışmaları devam ediyor. ve bu arada bildiğiniz gibi şuana kadar oradaki şehitlerimizin bir tanesinin zaten defni gerçekleşti, bunun dışında 19 şehidimizin DNA testleri tamamlandı. Fakat buna rağmen yine de herhangi bir gelişme olur mu olmaz mı diye çünkü hala oradaki enkazdan şehitlerimizin biliyorsunuz cesetlerine ulaşılıyor, ve onlar da yine aynı şekilde Ankara'ya ulaştırılıyor. ve butün bunların neticesinde yani 24'ü de tamamlandıktan sonra bunlar illerine, ailelerine teslim edilecekler" diye konuştu.

Şehitlerin naaşlarının neden teslim edilmediği yönündeki sorulara da açıklık getirmek istediğini belirten Başbakan Erdoğan, "Adli makamlar 'tamamı bitirilmeden böyle bir adım atarsak, olur ki farklı gelişmeler olabilir, ondan sonra bir de mezarları açma ile karşı karşıya kalmayalım. Çünkü ailelerin daha sonra bu noktada farklı talepleri olabilir. Bundan dolayı nihai kararımızı verip, adımı attıktan sonra yani 24'ünde ailelerine teslim ettikten sonra bunları bitirelim diyoruz' dediler" şeklinde konuştu.

Patlamanın olduğu yerdeki askerlerden bazılarının tayin edildiğini belirten Başbakan Erdoğan, "Şuanda oradaki yetkililerden başta Albay, Yarbay, Binbası ve yine Astsubay olmak üzere yanılmıyorsam 4 tanesi görevlerinden alınarak farklı yerlere şuanda tayinleri yapılmış vaziyette. ve bu süreci de Genelkurmay Başkanımız başlatamış vaziyettedir. Bunu da sizlerle paylaşmış olayım" diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU, ÇIK VE AÇIKLAMA YAP

Başbakan Erdoğan bir soru üzerine, patlamayla ilgili sabotaj iddialarını da değerlendirdi. Erdoğan, "İhmal mi, sabotaj mı bununla ilgili bütün değerlendirmeler, idari ve adli yargının yaptığı çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmalar bitmeden yapılacak açıklamalarnı hepsi boştur. Böyle bir açıklamayı yapmak, adeta durumdan birşeyler çıkarma gayretidir. ve bunlar da böyle bir olayın arkasından bu tür açıklamaları yapmak, aileleri yaralayacağı gibi milletimizi de yaralamaktadır" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun patlamanın sabotaj olduğu yönündeki iddiasını da değerlendiren Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun iddiasının ardından konuyla ilgili açıklama yapacağını Genelkurmay Başkanlığı'na söylediğini belirterek, "Bakın biz oralardan duyuyoruz. Yahu hakkında böyle bir şey var. Çık açıklama yap, 'ben böyle bir açıklama yapmadım' de. Böyle bir açıklama yaptıysan, 'işte bazı üst düzey komutanlardan bilgi aldım', böyle bir ifade varsa o zaman da kim bu üst düzey komutan bunu açıkla. Böyle tutarsız, böyle samimiyetsiz ve böyle bir durumdan rant devşirmeye çalışmak gibi birşey olabilir mi? Yani 25 tane şehidimiz var ve sen bu şehitlerin üzerinden birşey kazanabilir miyim, bunun gayreti içerisine giriyorsun. ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ni buradan nasıl yaralayabilirim diye ikinci bir atış yapıyorsun. Bunlar çok yanlış şeyler" diye konuştu. Kılıçdaroğlu'na yüklenen Başbakan Erdoğan konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Öyle bir sabotaj olayını ben üst düzey bir komutandan aldım' diyeceksin, 'yüzde 99 sabotaj diyeceksin' eğer size ait değilse bu, çünkü tam sayfa haber. EĞer size ait değilse çık hemen bunu yalanla. Eğer yalanlamıyorsan, o zaman demek ki sen bunu söyledin. Tabi ki, burada haklı olarak Silahlı Kuvvetler de böyle bir iftira karşısında yapması gereken yargı yoluna gitmektir ve yargı yoluna da gidecektir. Aynı şekilde hükümet olarak biz de bu yargı yolunu ayrıca açık tutuyoruz. Bunu da tabi ifade etmek isterim. Çünkü bu konularda hükümetiyle, muhalefetiyle duyarlı olmazsak, bu ülkede biz birliği beraberliği hiçbir zaman sağlayamayız."

VALİ YANLIŞ YAPMIŞTIR

Başbakan Erdoğan bir soru üzerine ise Afyonkarahisar Valisi'nin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'e 25 şehidin olduğu bir günde halı hediye etmesini değerlendirdi. Erdoğan, "Valimiz böyle hassas bir gün esnasında çok daha duyarlı davranması gerekirdi. Valimizin, Genelkurmay Başkanımızla bir araya gelmesi; o olması gereken bir durumdur. Fakat oradaki her zaman rutinde yapmış olduğu hediyeleşmeyi böyle bir günde yapmış olması yanlış bir hadisedir ve yanlış yapmıştır. Böyle bir hediyeleşme, daha ötesine gidiyorum; yani orada fotoğraf çektirip onu sitesine koymak, ayrı bir yanlıştır. Bunu yayınlaması ayrı bir yanlıştır. ve bu yanlış davranışı tabiki halkımızın haklı bir davranış biçimini ortaya koymuş olması bizim açımızdan da doğrudur. ve biz de gerekli uyarıları bizzat valimize yapmış bulunuyoruz" şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan, Lübnan'da kaçırılan 4 Suriyeli'nin kaçırıldığı ve Türk işadamı Aydın Tufantekin'in son durumu sorulması üzerine, kendilerine Türk işadamı ile ilgili ulaşmış bir netice olmadığını belirterek, Lübnan hükümeti ile temas halinde olduklarını söyledi. "Konunn takipçisiyiz ve temennimiz odur ki en kısa sürede Tufan kardeşimizin ülkemize teslim edilmesidir. Çünkü ortada herhangi bir şey olmadığı halde bunu böyle bir adeta rehide olayına dönüştürmek, çok çok ciddi bir yanlış. Lübnan-Türkiye ilişkilerinde böyle bir şey yokken, böyle bir tavrın içine böyle bir aşiretin girmesi bir diğer yanlış" dedi.

HAŞİMİ'Yİ TESLİM ETMEYİZ

Başbakan Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi'nin Irak'tan bir talep gelirse bu ülkeye teslim edilip edilmeyeceği şeklindeki bir soruya ise şu cevabı verdi:

Sayın Haşimi ile bizim dostluğumuz, kardeşliğimiz bugünkü olaylar neticesinde başlamış değil. Biz Irak siyasetinde özellikle ikili ilişkilermizin yoğun olduğu şu 10 yıl içerisinde sayın Haşimi'nin konumunu, yerini, davranış biçimlerini iyi bilen bir ülke ve iyi bilen siyasetçileriz. Yani hakkında ileri sürülen böyle bir idama neden olabilecek bir şey asla söz konusu değildir. Kaldı ki, Tarık Haşimi ailesinin birçok ferdini maalesef Irak'ta kaybetmiş bir insandır. ve kendisinin bu tür eylemler içerisinde yer alması gibi bir şey de kesinlikle söz konusu değildir. ve bizden talep, böyle bir şey söz konusu olduğunda çok açık net söylüyorum; biz sayın Haşimi'yi burada kalmayı arzu ettiği sürece biz ülkemizde tutarız ve teslim de etmeyiz. Bunu da bu kadar açık söylüyorum."

KABİNEDE REVİZYON SÖZ KONUSU DEĞİL

Başbakan Erdoğan, başka bir gazetecinin "Kongrenin ardından revizyon yapacak mısınız?" şeklindeki sorusuna ise, "Bunlar hep rutin sorular. Şimdi kabinelerin değişmi, yenilenmesi bunlar kongrelerle paralel işler değildir. Yani kongrelerin dışında da kabine de değişiklikler yapılabilir. Ama bizim şuan yol haritamızın içerisinde böyle bir şey söz konusu değil" cevabını verdi. 30 Eylül'deki kongre tarihine kadar partiye katılımların devam edeceğini dile getiren Başbakan Erdoğan, kongreyle ilgili olarak "Türk siyasetinde her yönüyle örnek bir kongreyi ortaya koymayı hedefliyoruz ve şuanda alt yapı hazırlıklarını yapıyoruz" dedi. "Bizim bu kongremiz bir milat değlidir. Bizim miladımız 14 Ağustos 2001'dir. Orada başladı bu süreç. Şimdi güncelleme vardır ve bu güncellemelyle birlikte de daha da güçlenerek devam eden bir süreç vardır" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan açıklamalarının ardından ise beraberindeki heyetle birlikte Azerbaycan'a hareket etti. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Başbakan Erdoğan Azerbaycan'a Gitti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement