CHP Genel Başkan Yardımcısı Erkek'ten "Yargı Reformu" eleştirisi (1) - Son Dakika
Politika

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erkek'ten "Yargı Reformu" eleştirisi (1)

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, "AİHM kararlarına, Anayasa Mahkemesi kararlarına uymayan bir zihniyet reform yapamaz." dedi.

03.03.2021 14:57  Güncelleme: 17:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, "AİHM kararlarına, Anayasa Mahkemesi kararlarına uymayan bir zihniyet reform yapamaz." dedi.

Erkek, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, AK Parti'nin 19 yıldır en sık söyleminin "reform" olduğunu, eğitim, ekonomi, adalet gibi alanlarda stratejik planlar ve belgeler açıklayan hükümetin bunları reform olarak nitelendirdiğini savundu.

Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin 30 Mayıs 2019'da açıklandığını, bununla ilgili Adalet Bakanlığının sitesinde her yıl izleme ve değerlendirme raporu yayınlanacağının söylendiğini belirten Erkek, "Adalet Bakanlığının sitesine bakın, rapor bulabilir misiniz? Ciddiyetsizlik had safhada, devlet ciddiyetle yönetilir." diye konuştu.

Yargı Reformu Strateji Belgesi'ne yönelik eleştirilerde bulunan Erkek, şöyle devam etti:

"30 Mayıs 2019 tarihinde açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi'nde diyor ki 'Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarında yer verilen ihlal alanlarına ilişkin etkili çözümler geliştirilecektir.' Ama bu belgeden çok sonra, örneğin Enis Berberoğlu davasında yaşadıklarımız, örneğin Osman Kavala kararları. AİHM kararlarına, Anayasa Mahkemesi kararlarına uymayan bir zihniyet zaten reform yapamaz.

Belgeden başka bir cümle, 'İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi hakkında kanunda ve diğer kanunlarda yer alan erişim engelleme usulleri ifade özgürlüğü çerçevesinde ele alınarak gerekli değişiklikler yapılacaktır.' 30 Mayıs 2019'da söylemiş AK Parti Genel Başkanı. 2019 sonu itibarıyla kapanan internet sitesi sayısı 408 bin 494. OdaTV bugün itibarıyla 363 gündür kapalı. 'Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz' demiş büyüklerimiz, uygulamaya baktığınızda her şey çok açık görülüyor."

Strateji belgesinde "yargıçlar için coğrafi teminat" ifadesinin yer aldığını belirten Erkek, "Elinizden tutan mı var coğrafi teminat getirmek için. 2020 yılında Hakimler Savcılar Kurulu kararı ile adli yargıda 4 bin 261 hakim ve savcının yerini değiştirdiniz. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu aleyhinde tazminat davaları açılıyor o davalara bakan hakimler bile değiştiriliyor." görüşünü savundu.

Belgede, "Hukuk fakültelerinde mevcut akademik kadroların niceliği ve niteliğine ilişkin temel ilkeler yeniden belirlenecektir" ifadesinin bulunduğunu belirten Erkek, daha birkaç hafta önce iki yeni hukuk fakültesi açıldığını söyledi. Türkiye'de 86 hukuk fakültesi bulunmasına karşılık 15 anayasa hukuku doçenti, 31 anayasa hukuku profesörü olduğunu dile getiren Erkek, "86 hukuk fakültemiz var. Hala hukuk fakültesi açan zihniyet yargıda reform yapacakmış." dedi.

"Hukuk devleti değilseniz kendi vatandaşınıza güven veremezsiniz"

Uygulamada ciddi sorunlar olduğunu, hukuksuzlukların büyüdüğünü ileri süren Erkek, adaletin olmadığı yerde aş, iş ve ekmeğin de bulunmayacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Hukuk devleti değilseniz kendi vatandaşınıza da dünyaya da güven veremezsiniz. Güveninizi ve itibarınızı kaybedersiniz. AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan İstanbul'u iki kez kaybettikten sonra dengesini de kaybetti. Yargı reformundan, adaletten bahsediyorlar ama İstanbul'u kaybettikten sonra İstanbul İl Başkanımız Sayın Canan Kaftancıoğlu 10 yıla yakın hapis cezasına çarptırıldı. Niçin? Düşüncelerinden, eleştirilerinden dolayı. Ne güzel söylüyor AK Parti Genel Başkanı, 'Düşüncelerini açıkladığı, eleştiri yaptığı için hiç kimse özgürlüğünden mahrum bırakılamaz'. Bu hapis cezaları ne? Bakalım yüksek yargı düşünceyi, eleştiriyi, ifade özgürlüğünü koruyabilecek mi? Baskı altında kalmazsa koruyacağına inanıyoruz."

İstanbul Büyükşehir Belediye Ekrem İmamoğlu hakkında 2 yıla kadar hapis cezası talep edildiğini ifade eden Erkek, İmamoğlu'nun da cezalandırılmak istendiğini ileri sürdü.

Son dönemlerde sabaha karşı saat 4'te, 5'te insanların evlerine girildiğini, kişilerin çocuklarının önünde gözaltına alındığını iddia eden Erkek, "Bunu yasalar mı emrediyor yoksa saray iktidarı mı? Yoksa bizi yöneten zihniyet mi?" sorularını yöneltti. Erkek, mevcut yasal mevzuatta "davetiye gönder, çağır, ifadesini al" ifadesinin yer aldığını dile getirdi.

Adaletsizlik büyüdükçe ekonomideki, siyasetteki krizlerin de arttığını belirten Erkek, hükümetin her gün belge açıkladığını, "reform" söylemlerinin bulunduğunu, söylenenlerle gerçeklerin ise çok farklı olduğunu öne sürdü.

"Mevcut sisteme artık güven kalmadı"

Açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Erkek, "CHP'nin yeni anayasa ile ilgili tavrı ve duruşu ne olacak?" sorusu üzerine şunları kaydetti:

"Partimizin duruşu çok net. Demokratik bir hukuk devletinin tesisi için iki şey yapacağız. Hükümet sistemi çok önemli, mevcut sisteme artık güven de kalmadı. Bir, güçlendirilmiş parlamenter sistem iki, bağımsız ve tarafsız yargı. Demokratik hukuk devleti için bunları yapacağız. Bunları biz yapacağız. İlk seçimde iktidar olacağız yeni seçilen cumhurbaşkanımızla birlikte bizler de Meclis'te bunu toplumsal uzlaşma ile gerçekleştireceğiz."

Erkek, 16 Nisan 2017 tarihli OHAL döneminde yapılan referandumla anayasada değişiklikler yapıldığını belirterek, cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar için özel bir koruma getirildiğini savundu.

Cumhurbaşkanı ile bakanlar için yaşam boyu süren mutlak bir dokunulmazlık ve cezai sorumsuzluk zırhı getirildiğini öne süren Erkek, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanı veya bir bakan görevini bıraktıktan sonra dahi yargılanabilmesi için 400 elin kalkması lazım Mecliste. Bunu getirdiler anayasaya. Fiilen imkansız bir durum, yani cezai sorumlulukları artık mümkün değil. Bunu değiştirecekler mi?

Yeni anayasada bu mutlak dokunulmazlıktan, cezai sorumsuzluk halinden vazgeçecek misiniz? Adaletin önünde millete hesap verecek misiniz? Kesinlikle samimi değiller. Ama biz ilk seçimden sonra milletimizle birlikte bunu yapacağız."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erkek\'ten "Yargı Reformu" eleştirisi (1)
Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP Genel Başkan Yardımcısı Erkek'ten 'Yargı Reformu' eleştirisi (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Cumhur İttifakı Konak Belediye Başkan adayı Ceyda Bölünmez Çankırı, DTO İzmir Şubesi üyelerine projelerini anlattı
    16:55 Cumhur İttifakı Konak Belediye Başkan adayı Ceyda Bölünmez Çankırı, DTO İzmir Şubesi üyelerine projelerini anlattı

    Cumhur İttifakı Konak Belediye Başkan adayı Ceyda Bölünmez Çankırı, Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi üyelerine seçilmesi halinde hayata geçirmeyi planladıkları projeleri anlattı. Çankırı, İzmir'in ticaretin kalbi olmaktan uzaklaştığını belirterek, bu sorunları çözmek için çalışacaklarını ifade etti. DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk de ziyaretten memnuniyetini dile getirdi ve seçimlerin hayırlı olmasını diledi.

  • Hatay'da 6 düzensiz göçmen yakalandı, 3 şüpheli gözaltına alındı
    16:53 Hatay'da 6 düzensiz göçmen yakalandı, 3 şüpheli gözaltına alındı

    Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde, yurda yasa dışı yollarla girdikleri belirlenen 6 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmen kaçakçılığıyla mücadele çalışmaları kapsamında yapılan operasyonda, A.S, S.K. ve Z.M.A. isimli 3 şüpheli gözaltına alındı. Yakalanan düzensiz göçmenler ise sınır dışı edilmek üzere İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay: 'Cumhuriyete olan borcumu ödemek için adayım'
    16:53 Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay: 'Cumhuriyete olan borcumu ödemek için adayım'

    Efeler Belediye Başkanı ve İYİ Parti Efeler Belediye Başkan Adayı Mehmet Fatih Atay, Yılmazköy Mahallesi'nde yaptığı ziyarette, cumhuriyete olan borcunu ödemek için aday olduğunu söyledi.

  • Özdemir Manavoğlu, AESOB'u ziyaret etti
    16:51 Özdemir Manavoğlu, AESOB'u ziyaret etti

    Cumhur İttifakı'nın Muratpaşa Belediye Başkan adayı Özdemir Manavoğlu, AESOB Başkanı Adlıhan Dere ve oda başkanlarıyla bir araya gelerek, Muratpaşa için hayata geçireceği projeleri anlattı. Manavoğlu, esnaf ve sanatkarların sorunlarını dinledi ve Muratpaşa'nın hak ettiği değere gelmesi için mücadele ettiklerini belirtti. AESOB Başkanı Dere de ziyaretten memnuniyetini dile getirdi.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır ile Astronot Alper Gezeravcı Afyonkarahisar'da öğrencilerle buluştu
    16:50 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır ile Astronot Alper Gezeravcı Afyonkarahisar'da öğrencilerle buluştu

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, Afyonkarahisar'da üniversite öğrencileriyle bir araya geldi. Bir öğrencinin 'Sen Alper misin' sorusuna Bakan Kacır, 'Bende astronot tipi var mı' diyerek gülümsedi. Astronot Alper Gezeravcı da etkinlikte yer aldı ve fotoğraf çektirmek isteyenleri kırmadı. Bakan Kacır, öğrencilere TOGG'un maketini hediye etti.

  • Deepfake Teknolojisi Seçim Kampanyalarında Kullanılıyor
    16:47 Deepfake Teknolojisi Seçim Kampanyalarında Kullanılıyor

    Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay'da büyükşehir adaylığını geri çektiğini açıkladığı Gökhan Zan'la ilgili 'deepfake' iddialarına ilişkin, 'Artık bundan sonra sesler görüntüler gerçek bile olsa 'deepfake' deyip işinden içinden çıkılabilme durumu söz konusu olabiliyor.' dedi. Kırık, yapay zekanın gelişimiyle deepfake teknolojisinin ortaya çıktığını ve bu teknolojinin seçim kampanyalarında kullanıldığını anlattı.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan Kocaeli Mitinginde Vatandaşlara Seslendi
    16:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan Kocaeli Mitinginde Vatandaşlara Seslendi

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kocaeli mitinginde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ortak yurdu olduğunu vurgulayarak, sandığın 85 milyonun namusuna emanet olduğunu belirtti. Ayrıca, deprem konusunda önlemlerin alınması gerektiğini ve Türkiye'nin kazanımlarının muhalefetin takoz siyasetine rağmen gerçekleştiğini ifade etti.

  • Başkan Başdeğirmen, Halk Otobüsleri Kooperatifi'ni ziyaret etti
    16:47 Başkan Başdeğirmen, Halk Otobüsleri Kooperatifi'ni ziyaret etti

    Isparta Belediye Başkanı ve AK Parti Belediye Başkan Adayı Şükrü Başdeğirmen, S.S. 18 Nolu Halk Otobüsleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Faruk Daşdöner, kooperatif esnafı ve şoförleri ziyaret etti. Başkan Başdeğirmen, 65 yaş ve üstü vatandaşların halk otobüslerinden ücretsiz yararlanması uygulamasının 31 Mart'tan sonra da devam edeceğini belirtti.

  • Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, 10 yılda gerçekleştirdikleri hizmetleri anlattı
    16:46 Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, 10 yılda gerçekleştirdikleri hizmetleri anlattı

    Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, 10 yılda gerçekleştirdikleri hizmetleri anlatan 'Hesap Verme' toplantısı gerçekleştirdi. Başkan Gürün, hizmetlerin yer aldığı bir sunum yaparak, Muğla'ya en fazla yatırım yapan kurum olduklarını vurguladı. Ayrıca, deniz ve kıyı temizliği, altyapı yatırımları ve diğer projeler hakkında bilgi verdi.

  • DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan: Kürt olanlar JİTEM ittifakıyla iş tutmazlar
    16:44 DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan: Kürt olanlar JİTEM ittifakıyla iş tutmazlar

    DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Kars Digor'da yaptığı konuşmada, Kürt olanların JİTEM ittifakıyla iş tutmadığını belirtti.

  • CHP'li Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel Belevi'de Miting Yaptı
    16:43 CHP'li Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel Belevi'de Miting Yaptı

    Yeni dönemde tekrar aday gösterilen CHP'li Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Belevi'de miting yaptı. Sengel, "5 yıl boyunca elimizden geldiğince çaba sarf ettik. Az konuştuk, çok çalıştık. Biz yine az konuşmaya, çok çalışmaya devam edeceğiz. Pazar günü hepinize emanetiz" dedi.


Advertisement