CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın anayasa masasını dağıttığını, bir daha kurulmasının mümkün olmadığını savunarak, "Yeni bir masa kurulabilir. Ama sarayın tarifine göre başkanlık yemeğini pişirip servis edecek bir masada ne aşçı oluruz, ne de o yemeği bir an önce pişirip saraya servis etmek için koşturmak isteyen Sayın Meclis Başkanı'na seyirci kalırız" dedi.
Özel, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, zor bir haftayı geride bıraktıklarını söyledi.
Terör olaylarına karşı Mecliste ortak tepki vermek için gayret gösterdiklerini belirten Özel, AK Parti'nin, diğer partilerle terörü kınamasının sorumluluğunu ortadan kaldırmayacağını savundu. Özel, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın, 6 saat sonra olayı yeni duymuş vatandaş gibi tweet atmasının anlamsız, boş olduğunu öne sürdü.
Özel, bu olaylarda kamuoyunun şeffaf, hızlı, samimi bilgilendirme ve sorumluların cezalandırılmasını istediğini kaydetti. Yöneten, yetkili olan kimse sorumlunun da o olduğunu ifade eden Özel, "Ankara'da sadece bir araç patlamasından bahsetmiyoruz. Başta Suriye politikası olmak üzere Türk dış politikası başkentin göbeğinde infilak etmiştir. Göçmen politikası başkentin göbeğinde patlamış, parçalara ayrılmıştır. İstihbarat zafiyetini aşan şekilde istihbarat rezaletiyle karşı karşıyayız" diye konuştu.
Özel, eylemcinin, Suriyeli sığınmacı olarak Temmuz 2014'te Türkiye'ye girdiğini, devletin kayıt sistemine başvurduğunu, parmak izini verdiğini, biometrik kimlik, geçici vatandaşlık numarası aldığını anlattı. Özgür Özel, eylemcinin özgürce seyahat ettiğini, sağlık hizmetlerinden yararlandığını, İzmir'de araç kiraladığını, aracı getirmediği için hakkında ihbarda bulunulduğunu, çalıntı araçla 2850 kilometre yol yaptığını, 43 şehir değiştirdiğini, MOBESE kameralarına el salladığını, sahte plakayla plaka takip sistemlerini atlattığını, Ankara trafiğine dahi takılmadan istediği zamanda, istediği yere gelip eylemini gerçekleştirdiğini söyledi.
-"Ala ve Fidan istifa etsin"
"İstihbarat zafiyeti değil istihbarat rezaletinden bahsettiklerini" öne süren Özel, sorumluların, devleti yönetenler olduğunu iddia etti.
Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere Başbakan, Bakanlar Kurulu ve üst düzey bürokrasinin bu meselelerde sorumlu olduğunu savunan Özel, "Sorumlular, istifa müessesine başvurmalılar. Bu olaydan sonra sorumları o koltuklarında oturtmayız. Hiç değilse İçişleri Bakanı Efkan Ala ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın zaman geçirmeden istifa etmelerini bekliyoruz. Bunun takipçisi olacağız" dedi.
Ankara Garındaki saldırıdan sonra Başbakan, İçişleri Bakanı, bakanların yerinde durduklarını, günah keçisi seçilerek Ankara Emniyet Müdürü'nün istifa ettirildiğine dikkati çeken Özel, o günden itibaren müdürlüğe yeni atama yapılamadığını dile getirdi. Özel, saldırıları önleyecek bir emniyet müdürünü atayamayan iktidar bulunduğunu ileri sürdü.
Özel, "Sorun, partili cumhurbaşkanı ve partili MİT Müsteşarıdır. MİT Müsteşarı, istihbaratı paralel yapıyla mücadele adı altında yoğunlaştırırken, Cumhurbaşkanının kişisel istihbarat teşkilatına dönüşmüşken, asli görevini terk etmiş, işini yapamaz, politize, angaje haldedir. Emrindeki teşkilat dağılmış durumdadır" ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç'un, İncirlik Üssü'nün ABD'ye kapatılabileceği yönünde bir açıklaması olduğunun belirtilmesi üzerine Özel, "Çok ciddi bir hamle olur, bunun ciddi sonuçları olur. Haziranda ABD ile yapılan protokol ortada. Bunlar, kabadayıca açıklamalar. Böyle bir karar dikkatle alınması, alınırsa da arkasında sağlam durulması gereken bir karardır. Kahve ağzıyla meydan okuyarak bunları söylemek, sonra da hiçbir şey olmamış gibi hayata devam etmek olsa olsa bugünkü sarayın diplomasi ve dış politika anlayışına uygun olur" görüşünü savundu.
-"Bir masaya oturabiliriz ama o masaya değil"
CHP Grup Başkanvekili Özel, yeni anayasa konusunda CHP'nin tavrının sorulmasına şöyle karşılık verdi:
"Bir masaya oturabiliriz ama oturacağımız masa, o masa olmaz. Başkanlık sistemini dayatan, darbe anayasası ve antidemokratik yasaların temizliğini yapma iradesini göstermeyen bir Meclisin zaten özgürlükçü, demokratik, sivil anayasa yapması tartışmalı olacaktır. Bu nedenle CHP, darbe hukukundan arınmayı kabul etmeyen, başkanlık sistemini dayatan iktidar partisinin tutumundan dolayı kendi pozisyonunu tarif etti. Masayı Meclis Başkanı kendisi dağıttı. Meclis Başkanı'nın 'illa başkanlık, yoksa dağıtırım bu masayı' diye dağıttığı o masaya bir daha oturmayız. Ama bir masaya otururuz; parlamenter sistemi esas alan, özgürlükleri genişleten, yasakları kaldıran, toplumu demokratikleştiren, devleti hukuk devleti çizgisine çeken bir anayasa ve ona uyumlu yasalar yapılacaksa, bu düşüncelerle çelişen yasalar temizlenecekse o masaya ilk önce oturur, sonuç almadan da oradan kalkmayız. Ama sarayın isteğine, onun tarifine göre bir başkanlık yemeğini pişirip servis edecek bir masada ne aşçı oluruz, ne de o yemeği bir an önce pişirip saraya servis etmek için koşturmak isteyen Sayın Meclis Başkanı'nın bu tutumuna seyirci kalırız. O masayı Meclis Başkanı dağıttı, o masanın bir daha kurulması mümkün değil. Yeni bir masa kurulabilir. O masadaki temel şartımız; özgürlük, demokrasi ve sonuna kadar parlamenter sistemdir."
-"Açıkta işlenen kusurun tenhada özrü olmaz"
Özel, bir gazetecinin, "Meclis Başkanı ve Başbakan'dan çağrılar geldi. Size ulaşan resmi çağrı var mı?" sorusuna karşılık, başkanlık sistemini dayatıp, masayı devirenlerin, gayriresmi mecralardan çağrı yaptığını öne sürdü.
Meclis Başkanı'nın, kameralar önünde demokrasiye karşı ağır kusur işlediğini iddia eden Özel, şunları kaydetti:
"Meclis Başkanı'na şunu söylüyoruz: Açıkta yapılan kusurun tenhada özrü olmaz. 550 milletvekili parlamenter sistem içinde görev almak için yetki aldık. Hepimiz adına görev yapması gereken Başkan, parlamenter sisteme darbe yapmaya çalıştı. Bu ağır kusur. Açıkta yaptığı kusuru, alternatif kanallardan, kelime oyunlarıyla, örtemez. Nerede işlediyse kusuru, çıkacak, 'CHP'nin masadan kalkma sürecinde, Meclis Başkanı olarak bu süreci doğru yönetemedim. Parlamenter sistem hepimiz için esastır. Parlamenter sistem içinde bir anayasa için hep birlikte bu masaya tekrar oturalım' derse, bu konuda resmi başvuru kendisinden, iktidardaki muhataplarımızdan gelirse hızla değerlendiririz. Ortaya koyduğumuz şartlar içinde de cevabımız olumlu olur."
TBMM Genel Kurulunda dün yaşanan kavganın anımsatılması üzerine Özel, AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar'a, "CHP'nin angajman kurallarını ihlal ettiği için misliyle cevap verdiklerini", bundan sonra da böyle olacağını söyledi.
Son Dakika › Politika › CHP Grup Başkanvekili Özel Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?