Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen törenle, İtalya'nın eski Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili'ye Cumhuriyet Nişanı, ilim ve sanatta Türkiye'nin uluslararası alanda tanıtılması ve yüceltilmesini sağlayan 14 yabancı bilim insanına Liyakat Nişanı verdi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen törenle, İtalya'nın eski Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili'ye Cumhuriyet Nişanı, ilim ve sanatta Türkiye'nin uluslararası alanda tanıtılması ve yüceltilmesini sağlayan 14 yabancı bilim insanına Liyakat Nişanı verdi.
Gül, törende yaptığı konuşmada, Türkiye dışında Türkiye'ye ve Türk kültürüne hizmet edenlerin bazen hatırlanamadığına işaret ederek, Marsili'nin Türkiye'de uzun zaman büyükelçilik görevinde bulunduğunu ve bu gayretleri karşısında böyle bir armağanı vermenin borç olduğunu ifade etti. Gül, "Liyakat nişanlarını ise Türk kültürünün bütün alanlarında, Türk dili olmak üzere, Türk mimarisi, Türk kültürünün bütün alanlarında faaliyet gösteren Türkiye dışındaki bilim adamı dostlarımıza veriyoruz. Türkiye tarihi ve kültürü olarak çok büyük bir ülke. Roma, Bizans, Anadolu dönemlerine gittiğimizde bu coğrafya çok büyük medeniyetlere, insani faaliyetlere şahitlik yapmış ve bunların hatırasını da bünyesinde saklamaktadır. Türkiye'nin kültür mirasını dünyaya tanıtmak, insanlığa sunmak da bizim borcumuzdur. Türkiye'de bu konuda birçok faaliyetler yapılmakta. Devletler, özel kültür adamları, müzeler diğer faaliyetler de yapılmakta. Türkiye dışında Türkiye'nin bu zenginliğini bütün dünyaya tanıtan, ilim sanat dünyasında öne çıkmış, bu alandaki faaliyetleri, başarıları herkes tarafından takdir edilen Türkiye dostları var. İşte o dostlarımıza bugün burada Liyakat Nişanı veriyoruz" ifadelerini kullandı.
"Türk tarihini çok geniş şekilde araştırmak, değerli bilim adamlarının, hanımefendilerin çok öncelikli konuları olmuştur" diyen Gül, "Yüzyıllar öncesine gittiğimizde ve bugünkü dünyanın tarihine baktığımızda Türklerden bahsetmeden tarihi yazmak mümkün değildir. Osmanlı, Selçuklu tarihi ile ilgili çok güzel çalışmalar yapılmakta. Bu alanlarda öğrencilerin ilgisi açık şekilde gözükmektedir. Türkiye olarak, Yunus Emre Kültür Merkezi'yle Türk kültürünü tanıtmak için gayret gösteriyoruz" şeklinde konuştu.
Türk diline, kültürüne hizmetin, Türk kültürünün tanıtımını yapmanın bir vazife olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, "Türk vatandaşı olmadan Türk medeniyetinin kıymetini fark edip bu alanda çalışma yapmak kültür hayatında öne çıkmak, büyük üniversitelerde ders vermek, magazinlerde bu konularla ilgili makaleler yazmak ise takdire şayan bir çabadır. Türkiye dostu olan değerli bilim adamlarını tebrik ediyorum. Bu faaliyetlerinin ve gayretlerinin bundan sonra da devam edeceğine eminim" dedi.
LİYAKAT NİŞANI VERİLMESİ KARARLAŞTIRILAN İSİMLER VE ÇALIŞMA ALANLARI
Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemleri ile modern Türkiye tarihi üzerine çok sayıda kitap, makale ve araştırmaya imza atan, Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Feroz Ahmad (ABD), Osmanlı dönemi iktisadi ve toplumsal tarihi ile Anadolu'daki Rum kültürü üzerine çalışan Evangelia Balta (Yunanistan), Türkçe, Almanca ve İngilizce dillerinde Osmanlı dönemine ilişkin birçok yayında imzası bulunan, ODTÜ ve Boğaziçi'nin ardından İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde görev yapan Osmanlı tarihçisi Suraiya Faroqhi (Almanya), Akademik çalışmaları 16. yüzyıl Osmanlı tarihi üzerine yoğunlaşan, Kanuni Sultan Süleyman dönemine ilişkin çok sayıda makalesi bulunan Şikago Üniversitesi'nde Osmanlı ve İslam Tarihi profesörü olarak görev yapan Cornell Fleischer (ABD), Kanada ile Türkiye arasında eğitim alanındaki işbirliğinin geliştirilmesi, Türkiye'nin ve Türk kültürünün tanıtılması için çeşitli projelere imza atan Feridun Hamdullahpur (Kanada), Lefkoşa Kıbrıs Üniversitesi Türkoloji Bölümü kurucusu, Dışişleri Bakanlığı tarafından "Üstün Hizmet Ödülü" ile taltif edilen Türkolog György Hazai (Macaristan), Osmanlı-Türk dili, edebiyatı ve sanat tarihi eğitimi alan, Balkanlar'daki Osmanlı mimarisini inceleyen, Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi'nde görev yapan Machiel Kiel (Hollanda), Türkçe-Arapça dil ve edebiyatı alanında çalışan, Boşnak edebiyatının Türkçe ile ilişkisi başta olmak üzere, Türk edebiyatı konusunda çok sayıda çalışmaya imza atan Fehim Nametak (Bosna-Hersek), Eski Türkçe, Çağatay lehçesi ve Uygurca başta olmak üzere Türk dillerinin grameri ve leksikolojisi üzerine çok sayıda çalışması bulunan Türkolog Dimitry Mihailovic Nasilov (Rusya Federasyonu), Uygurca başta olmak üzere Türki diller üzerine uzmanlaşan Abudurexiti Yakufu (Çin Halk Cumhuriyeti), Osmanlı-Türk çinileri, Osmanlı Padişahlarının portreleri, Osmanlı dönemi kıyafetleri üzerine çeşitli sergiler düzenleyen, Türk Sanatları Kongresi Uluslararası Komitesi onursal üyesi Julian Raby (ABD), Viyana Üniversitesi Şarkiyat Enstitüsü Türkoloji/ Arabistik bölümü mezunu olan, Osmanlıca ve Türkçenin linguistik yapısına ilişkin birçok esere imza atan Claudia Römer (Avusturya), Osmanlı tarihi üzerine çalışan, yayımladığı çok sayıda kitap ve makalenin yanı sıra birçok Türkoloğun yetişmesine de yardımcı olan, Türk Tarih Kurumu şeref üyesi Tadashi Suziki (Japonya), Mağrip bölgesinde Osmanlı kültürü, Osmanlı-Mağrip ilişkileri ve Osmanlı-Arap ilişkileri üzerine çok sayıda makale ve kitaba imza atan, Türk Tarih Kurumu şeref üyesi Abdeljelil Temimi (Tunus)."
Törene, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ve çok sayıda davetli katıldı.
Törende, Türkiye'nin ilk gitar ve klarnet korusunun müzik dinletisi oldu. Törenin ardından, Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Çiçek ve Başbakan Yardımcısı Arınç, ödül alan isimlerle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. - ANKARA
Son Dakika › Politika › Cumhuriyet ve Liyakat Nişanları Tevcih Töreni - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?