Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "NATO sınırları boylarında Türkiye'nin de şu ana kadar üstlendiği roller dikkate alındığında tedbirin alınması zaruret halini almıştır" dedi.
Davutoğlu, Güney Sudan Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Nhial Deng Nhial ile Ankara Palas'ta görüştü. Görüşme sonrası her iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, Nhial'in Türkiye'ye ilk ziyareti olduğunu hatırlatarak, Türkiye'de Güney Sudan Büyükelçiliği'nin açıldığını belirtti. Görüşmede yeni başlayan ilişkileri gözden geçirdiklerini kaydeden Davutoğlu, Bakanlıkların karşılıklı eğitimi çerçevesinde anlaşma imzaladıklarını ve bu anlaşmayı yürürlüğe koyacaklarını söyledi. Davutoğlu, yatırım ve işbirliği anlaşmaları yapacaklarını kaydederek, 4 firmanın Güney Sudan'da çalışmaya başladığını ifade etti. Bir Türk firmasının taahhüdünü tamamlayarak takdir topladığının altını çizen Davutoğlu, ekonomik, kültürel ve siyasi ilişkileri sağlam bir zeminde geliştireceklerine işaret etti. Güney Sudan ile ilişkilerin geliştiğinin altını çizen Davutoğlu, Sudan-Güney Sudan arasında 9 anlaşma imzalandığına işaret etti.
Nhial ise, Türkiye'nin Afrika'da barış ve kalkınma çabalarına destek verdiğini belirterek, Türkiye'nin Somali'de geçiş sürecinin hızlandırılması ve kalkınmanın gerçekleştirilmesi konularındaki katkılarından bahsetti. Nhial, Güney Sudan'ın büyük ihtiyaçları olduğunu kaydederek, her iki ülkenin birlikte çalışmasının önemine işaret etti. İnsan kaynakları eksikliğine dikkat çeken Nhial, Türkiye'ye gelecek Güney Sudanlı sağlık personelinin Türkiye'nin deneyimlerinden yararlanacağını söyledi.
Nhial, Sudan ile yaptıkları anlaşmanın bir tanesinin petrolün çıkarılması ve ihracatı ile ilgili olduğunu söyledi. Nhial, "Her iki ülkedeki teknik uzmanlar petrolün yeniden ihraç edilmesi için hazırlıkları tamamladılar. Sudan Cumhuriyeti'nin resmen bu ayın 15'inde petrol vanalarının açılışını gerçekleştirmesi gerekiyordu. Ancak maalesef bunu yapamadık. Son dakikada bir değişiklik oldu. Petrol ihracatının başlaması ile güvenlik konuları arasında bir bağlantı kurulmamalı" şeklinde konuştu.
Tampon bölge oluşturulması ile ilgili olarak Nhial, Sudan ile Güney Sudan arasında 10 kilometrelik ortak sınırın olduğunu belirtti. Nhial, "Biz bu sınırın 10 kilometre güneye uzatılarak, bir tampon bölge oluşturulması gerektiğinden bahsetmiştik. Güney Sudan halkının beklentisi de buydu. Müzakerelerde bu gündeme gelmedi" dedi.
Türkiye'nin üçlü toplantı yapması önerisine karşılık olarak Nhial, uluslararası destek konusunda Türkiye'nin yerini alması gerektiğine inandığını ifade ederek üçlü mekanizma konusunda iki ülke arasında anlaşmaların imzalandığını ve momentuma ihtiyaç olduğunu kaydetti.
Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Davutoğlu, Patriot füzeleri için 26 Kasım'da NATO'dan bir heyetin geleceği haberleri ve Esad rejiminin patriotların bölgedeki gerilimi arttıracağı yönündeki yorumuyla ilgili soru üzerine, patriotlarla ilgili çalışmaların devam ettiğini ifade etti. Davutoğlu, patriot konusunun, Türkiye ve NATO sınırlarının korunmasına yönelik ittifak sistemi içinde alınmış bir karar olduğunu belirterek, "Hiçbir şekilde başka bir amacı yoktur. Ama NATO sınırları boylarında Türkiye'nin de şu ana kadar üstlendiği roller dikkate alındığında tedbirin alınması zaruret halini almıştır. Son dönemde Suriye'de tırmanan gerilim her türlü ihtimali göz önüne almamızı gerektiriyor. Önemli olan Türkiye'nin, halkımızın güvenliğidir. Bu konuda alınan tedbir tamamen bir ihtiyat ve olabilecek ihtimaller üzerinde çalışmalar sonucunda karar verdiğimiz husustur" dedi.
Suriye'den yapılan açıklamalara ilişkin ise Davutoğlu, Suriye rejiminin sınırda gerginliğe neden olan taraf olduğunu belirtti. - ANKARA
Son Dakika › Politika › Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Güney Sudan Dışişleri Bakanı Nhial ile Görüştü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?