Togg'un yurt dışındaki ikinci durağı Özbekistan oldu - Son Dakika
Politika

Togg'un yurt dışındaki ikinci durağı Özbekistan oldu

TÜRKİYE'nin yerli elektrikli otomobili Togg, ülke sınırları dışında ilk durağı olan Azerbeycan'ın ardından Türk Devletleri Teşkilatı Dönem Başkanlığı da yapan Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'e teslim edildi.

12.04.2023 18:17  Güncelleme: 20:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TÜRKİYE'nin yerli elektrikli otomobili Togg, ülke sınırları dışında ilk durağı olan Azerbeycan'ın ardından Türk Devletleri Teşkilatı Dönem Başkanlığı da yapan Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'e teslim edildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Togg heyeti, Bursa'nın Gemlik ilçesinden rengini alan mavi Togg'u Mirziyoyev'e teslim etti. Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Togg'un T10X modelini başkent Taşkent caddelerinde test etti. Bakan Varank, dünyadaki en önemli otomobil projelerinden biri olduğunu ifade ettiği Togg'un tüm dünyada ses getireceğini söyledi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen ilk teslimat töreni sonrasında akıllı cihaz Togg'un ikinci adresi Azerbaycan olmuş ve Bakanı Varank, Bakü'de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e Anadolu'yu simgeleyen kırmızı renkli bir Togg teslim etmişti. Togg'un yurt dışındaki yeni varış noktası Türk Devletleri Teşkilatı Dönem Başkanlığını yürüten Özbekistan oldu. Bakan Varank, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Togg Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Togg yönetim kurulu üyeleri Kamilhan Süleyman Yazıcı (Anadolu Grubu), Bekir Cem Köksal (Zorlu Holding), Murat Yalçıntaş (BMC) ve Serkan Öztürk (Turkcell) ile birlikte Özbekistan'ın başkenti Taşkent'e geldi. Bakan Varank'a ziyaretinde Türkiye'nin Taşkent Büyükelçisi Olgan Bekar eşlik etti.

Bakan Varank ve beraberindeki heyet daha sonra Özbekistan Cumhurbaşkanlığı Sarayında Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev tarafından kabul edildi. Görüşmede Mirziyoyev, ikili iş birliğinin mevcut durumu, karşılıklı diyaloğun gelişmesinden özel bir memnuniyet duyduğunu kaydederek iki ülke arasındaki ticaret hacminin istikrarlı bir şekilde arttığını, öncelikli sektörlerde bir dizi büyük yatırım projelerinin ortaklaşa hayata geçirildiğini ve ülkeler arasında düzenli hava seferlerinin arttığını vurguladı.

'YARIM KALAN HİKAYEYİ TAMAMLADIK'

Togg Yönetim Kurulu Başkanı Hisarcıklıoğlu da Devrim Otomobili ve Togg'un kompozisyonundan oluşan bir eseri Mirziyoyev'e hediye etti. Eser hakkında Mirziyoyev'e bilgi veren Bakan Varank, Togg ile yarım kalan hikayenin tamamlandığını söyledi. Gemlik rengi T10X Akıllı cihazı teslim alan Mirzayev, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkürlerini ve selamlarını ileterek, Bu hediyenin anlamını biliyorum. Türk devletlerinin dünyadaki başarısı olarak kayıtlara geçecektir. Türkiye'nin neler yapabileceğinin bir göstergesidir. Ata yurdunuzun kapıları her zaman size açıktır dedi.

TOGG İLE TAŞKENT TURU

Törenin ardından Toog'un direksiyonuna geçen Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, yanına Bakan Varank ve Hisarcıklıoğlu'nu alarak, Taşkent caddelerinde tur attı. Daha sonra Togg'un Özbekesitan'a teslimatı hakkında değerlendirmelerde bulunan Varank, Türkiye'nin 60 yıllık hayali olan Türkiye'nin otomobilini Özbekistan Cumhurbaşkanı Sayın Mirziyoyev'e teslim ettik. Tabii Türkiye'nin otomobili projesi tüm Türkiye'de vatandaşlarımız nezdinde büyük bir heyecan, büyük bir coşku uyandırdığı gibi Türk dünyasında da yabancı ülkelerde de hem bir coşku hem bir merak uyandırdı. Tabii Türk Devletleri Teşkilatı'nın dönem Başkanı Özbekistan'a Türkiye'nin ürettiği böyle bir teknoloji harikasını, böyle bir ürünü getirmiş olmaktan, Türk halkının hediyesini Özbekistan halkına kavuşturmuş olmaktan biz de büyük bir mutluluk duyuyoruz, gurur duyuyoruz ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE'NİN OTOMOBİLİ TÜM DÜNYADA SES GETİRECEK'

Mirziyoyev ile hem Togg'u hem Türkiye-Özbekistan ilişkileri hakkında konuştuklarını aktaran Varank, Gerçekten Türkiye olarak sanayide, üretimde nerelere geldiğimizi ve bu geldiğimiz noktanın ürünlerinin tüm dünyada etki oluşturduğunu görmek bizim açımızdan mutluluk verici, gurur verici. Türkiye'nin otomobili projesi şu anda nasıl Türkiye'de ses getirdiyse Türkiye'de vatandaşlarımız böyle bir araçla nasıl ilgiliyse biz inanıyoruz ki rekabetçiliğiyle ortaya koyduğu teknolojiyle Türkiye'nin otomobili tüm dünyada ses getirecek. Nasıl Türkiye'nin yollarında şu anda aracımız dolaşıyorsa dünyanın bütün caddelerinde, Avrupa ve Amerika başta olmak üzere biz bu araçları önümüzdeki dönemde göreceğiz. Biz kendimize güveniyoruz. Türk müteşebbislerine güveniyoruz. Türkiye'nin otomobili projesi dünyadaki en önemli otomobil projelerden biri olarak tarihteki yerini almış olacak diye konuştu. (DHA)

Togg\'un yurt dışındaki ikinci durağı Özbekistan oldu
Kaynak: DHA

Son Dakika Politika Togg'un yurt dışındaki ikinci durağı Özbekistan oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti
    00:23 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti

    ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin'in BM'ye tam üyeliği talep edilen karar tasarısını veto etti. Oylamada 12 evet, 2 çekimser oy kullanılırken, ABD tasarıyı veto etti.

  • Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti
    23:43 Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti

    Bolu Belediye Meclisi'nde yapılan toplantıda, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması konusu görüşüldü. Gölcük Platformu üyeleri, bungalovların kullanımına karşı çıkarak protesto gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Tanju Özcan, maddenin komisyona iade edileceğini açıkladı.

  • Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi
    23:38 Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi

    Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti'nde düzenlenen gösteride binlerce Bosnalı Sırp, Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği bir protestoya katıldı. Gösteride RS Başkanı Milorad Dodik ve diğer önemli Sırp yetkililer konuşma yaptı. Dodik, Srebrenitsa'da yaşananların savaş sonucu işlenen bir suç olduğunu ancak soykırım olmadığını savundu. RS hükümeti, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda görüşülecek olan Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü karar taslağına tepki olarak bu gösteriyi düzenledi.

  • Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları belli oldu
    22:52 Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları belli oldu

    Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları Belediye Meclis üyeleri Abdullah Burak Livan ve Eda Büyükdemirci olarak atanmıştır.

  • Kastamonu Belediye Başkanı Ulaşım Sorununu Çözmek İçin Toplantı Yaptı
    22:47 Kastamonu Belediye Başkanı Ulaşım Sorununu Çözmek İçin Toplantı Yaptı

    Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı, göreve başlamasının ardından şehir içi ulaşım problemini çözmek için S.S. Kastamonu Özel Halk Otobüsü İşletmesi ile toplantı gerçekleştirdi. Ulaşım master planı, mesafeye göre ücret, sarı otobüs ve otoparklar gibi konuları bilimsel ve akılcı çözümlerle hayata geçireceklerini belirtti.


Advertisement