Sanayi ve Üretime Destek Tasarısı Komisyonda - Son Dakika
Politika

Sanayi ve Üretime Destek Tasarısı Komisyonda

Sanayi ve Üretime Destek Tasarısı Komisyonda

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Bilim ve Teknoloji Komisyonunda, Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmeler sürüyor.

30.05.2017 20:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Bilim ve Teknoloji Komisyonunda, Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmeler sürüyor.

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, tasarıdan zeytinlik, mera ve kıyılarla ilgili düzenlemelerin çıkarılmasını istedi. Ekici, "Bunları çıkaralım ve bu tasarıyı Genel Kurula gönderelim." dedi.

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, mali analizi, çevre raporu olmayan maddelerin acilen gündemden çıkarılmasını istedi.

"Meclisimiz sınırlı sayıdaki rantçı şirketlerin Soma-Yırca'da yol açtığı toplumsal infialin bir benzerine yeniden sebep olmamalıdır." diyen Arslan, şunları söyledi:

"Zeytinlik arazilerde yapılaşmaya izin verecek bu maddeyi gelin bu tasarıdan çekin. Lütfen, zeytincilik, mera ve kıyılarımızda son derece büyük yıkımlara, zarara yol açacak, inşaat hırsını tarım ve hayvancılığın önünde tutacak, tarıma rağmen sanayileşmeyi savunacak bu düzenlemeyi geri çekiniz.

Bugüne kadar bize hiçbir etki-değerlendirme ve maliyet raporu sunulmayan, hangi gerekçeyle zeytinlik saha tanımını değiştirdiği belli olmayan, koku ve duman çıkaran tesise izin vermeyen mevcut Zeytincilik Kanunu'na istisnalar iliştiren, zeytinlik kesene hapis cezasını kaldıran, siyasetin gölgesinde işleyecek bir Kurul marifetiyle ve son derece muğlak bir hükme dayanarak zeytinlikleri yok edecek bu tasarı, zeytinlerin bir ölüm fermanıdır. Sanayileşen bir Türkiye bu başarı öyküsünü ancak tarımla ve hayvancılıkla birlikte yazabilir."

CHP İzmir Milletvekili İrfan Bakır, "Ağaç başına 2 bin lira cezayla zeytin ağaçlarını müteahhitlere kestirirsiniz. 1,5 milyona villa satıldığı yerde bu para hiçbir şey." diye konuştu.

-"Bizi umutlandırdı"

MHP İzmir Milletvekili Kenan Tanrıkulu, "Beton ekonomisinden üretim ekonomisine geçmezsek sorunlarımızı çözemeyiz." dedi.

Tali komisyon olarak tasarıyı ele alan Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonundan gelen raporda, zeytin alanlarıyla ilgili maddenin tasarıdan çıkarılmasının istendiğini belirten Tanrıkulu, "(Eğitim Komisyonunun üstüne vazife mi) diyeceksiniz ama siz tasarıyı Tarım Komisyonuna göndermezseniz birilerinin vazifesi olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Özlü'nün zeytin alanlarıyla ilgili maddenin çekilmesinden bahsettiğini ve bunun kendilerini umutlandırdığını dile getiren Tanrıkulu, "Sadece ağaç dikmekle zeytincilik sorunlarını çözmüş olmuyoruz. Gerçekten üretimin artırılmasına ihtiyaç var ama bunu yaparken de birtakım mahsurları olan düzenlemelerden vazgeçilmelidir." dedi.

"FETÖ'cülerden şüpheleniyorum"

AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Sert, tasarıda eleştirilen noktalarla ilgili hep beraber yeniden düşünülüp, düzeltici kararlar alınabileceğini kaydetti.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, "Bizimle dalga mı geçiyorlar? 6 defa burada reddedilmiş bir tasarı niye buraya geliyor? Ben FETÖ'cülerden şüpheleniyorum. Kim bunda ısrar ediyor? Arkasında kim var? Bu işin arkasında altın madenleri var, uluslararası lobiler var. Nerede ihtiyaç varsa oraya özel düzenleme yapılsın. Tüm zeytinlik alanları neden açalım? Bu yasalaşırsa Balıkesir, körfez bölgesinde zeytin bölgelerinin idam fermanı olur." değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Balıkesir Milletvekili Ali Aydınlıoğlu, sık zeytin ağaçlarının olduğu yerlere sanayinin gelmemesi gerektiğini söyledi.

Zeytin ağaçlarının seyrek olduğu yerlerde bunun mümkün olabileceğini ifade eden Aydınlıoğlu, "Onlar da atığı olan, ağır sanayi olmasın. Turizm tesisi, konut olabilir. Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulunda, sivil toplum kuruluşlarından daha fazla üye olabilir. Bunlar, hem sanayimizin gelişmesini hem de zeytin varlığını koruyacak şekilde öneriler." diye konuştu.

CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, tasarı yasalaşırsa 125 milyon zeytin ağacının yok olacağını savundu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Tüm'e "Allahtan kork. 100 milyon zeytin ağacını 170 milyona çıkarttık." diye karşılık verdi. Tüm de Özlü'ye "Allah'tan korkmayan sizlersiniz." dedi.

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, düzenlemenin, sanayicinin, üreticinin önünü açan, Türkiye'ye katkıda bulunacak bir paket olduğunu ifade etti.

AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, "Eminim ki eleştirilerle ilgili ortada doğru bir yerde buluşuruz. Ama kökten karşı çıkmak Meclisin iradesine aykırı." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Sanayi ve Üretime Destek Tasarısı Komisyonda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement