TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in Sakarya'da patlama meydana gelen hava fişek fabrikasının sahibinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından aranmasının yargıyı yönlendirme anlamına geldiği eleştirisine, "Patronun ne itibarı olacak bu olup...

10.07.2020 17:15  Güncelleme: 19:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in Sakarya'da patlama meydana gelen hava fişek fabrikasının sahibinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından aranmasının yargıyı yönlendirme anlamına geldiği eleştirisine, "Patronun ne itibarı olacak bu olup bitenden sonra. Patron başına gelenlere dönsün baksın." yanıtını verdi.

TBMM Genel Kurulunda grup başkanvekilleri, yerlerinden söz alarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, yazar Nurettin Topçu'yu vefatının, Çeçen komutan Şamil Basayev'i şehadetinin yıl dönümünde rahmet ve minnetle andığını söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumunun nisan ayında işsizliğin yüzde 12,8 olarak açıkladığını anımsatan Dervişoğlu, "İşsizlik artıyor, istihdam azalıyor ancak iktidar grubuna göre, ülke bu karanlık tabloya rağmen şahlanıyor. Bu tabloda genç işsizlik ise özellikle dikkat çekiyor. Ülkenin yarınları olan gençlerin gelecek umutları sönmüş durumdadır. Bunun sebebi ekonominin kötü yönetilmesidir." değerlendirmesinde bulundu.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, adaleti şiar edinen Türk milletinin tarihin her safhasında nizam-ı alem için iline, töresine, örf ve adetlerine sahip çıktığını ifade etti. Akçay, "Dün 'Üstte mavi gök çökmedikçe, altta yağız yer delinmedikçe, senin ilini ve töreni kim bozabilir' seslenişi neyse, bugün kanunlarını millete göre, milletçe, milletle beraber yapan irade aynı hafızanın tecellisidir. Elbette 'hukuk' denilen kuşatıcı mefhum kanunlardan ibaret değildir. Hukuk, insan hayatının her yönünü kuşatan kapsamlı bir mefhumdur. Hukuk, kutup yıldızı olan adaletin tecessüm etmiş halidir. Hukuk vicdandır, haklı ile haksızı, doğru ile yanlışı tefrik eden terazidir. Daha insani ve demokratik bir hukuk düzenin tesis edilmesi temennisiyle dünya hukuk gününü kutluyorum." diye konuştu.

"Dağ keçilerinin avlanması suçtur"

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Ali İsmail Korkmaz'ın ölüm yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, "Aradan geçen zaman bize Ali İsmail'i unutturmadığı gibi ona zulmedenleri de unutturmuyor." ifadelerini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü'nün, Dersim Alevi inancında kutsal sayılan dağ keçilerinin avlanması için ihale açtığını kaydeden Beştaş, "Evrensel hukuk normları çerçevesinde kesin korunması gereken türler arasında yer alan Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde de ifade edildiği üzere soykırımla eş değer olan ve Dersim inancında kutsal sayılan dağ keçilerinin avlanmasına ilişkin karardan bir an önce vazgeçilmelidir. Dağ keçilerinin avlanması suçtur, ayıptır, günahtır, zulümdür, cinayettir." dedi.

Okulların ne zaman açılacağının muamma olduğunu savunan Beştaş, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'tan bu konuda bir açıklama beklediklerini söyledi.

"Ali İsmail'in özlemini hayata geçirmekte kararlıyız"

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Ali İsmail Korkmaz'ın ölümünün 7'inci yılı olduğunu dile getirerek, "Ali İsmail ve tüm Gezi şehitlerinin anısını yaşatmaya, onların hayatını kaybetmesinde sorumlu olanların gerçekten hukuk önüne çıkarılmasına ve konunun sadece idari değil siyasi sorumlularının da tarih önünde hesap vermesine kadar bu konuda sözümüzü söylemeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Srebrenitsa Katliamı'nı 25'inci yılında lanetlediklerini ifade eden Özel, hayatını kaybedenleri rahmetle andı.

"Başka yere taşınarak imha patlamaya davettir"

Sakarya'daki havai fişek fabrikasının mühimmatlarının taşınırken patlamasına işaret eden Özel, "Oradaki patlamamış olan havai fişeklerin bir başka yere taşınmasını bütün uzmanlar doğrudan intihar, doğrudan cinayet olarak görüyorlar. Soğutma yapılmadan ve bir başka yere taşınarak imha patlamaya davettir, aksi düşünülemez." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın havai fişek fabrikasının sahibini aradığını hatırlatan Özel, "Bu, yargıya istikamet vermekten ve 'yargılamayı, soruşturmayı, kovuşturmayı ona göre yapın' demekten başka bir Türkçesi yok." ifadelerini kullandı.

Özgür Özel, TÜİK'in açıkladığı işsizlik oranına ilişkin de "İstihdam sayılarına baktık. Çalışan sayısı geçen sene 28,1 milyon, bu sene Nisan'da 25,6 milyon. Çalışan azalıyor da işsizlik nasıl azalıyor?" diye sordu.

TÜİK'in, bir kişiyi, son dört haftada iş arama kanallarından en az birini kullanmamış ise işsiz olarak kabul etmediğine dikkati çeken Özel, "Bu rakam yüzde 30,1. Milletimiz şöyle baksın; eğer etrafındaki 10 kişiden biri işsizse TÜİK doğru söylüyor. Ama eğer 10 kişiden 3'ü işsizse TÜİK milletimizi saf yerine koyuyor." diye konuştu.

"Takipçisiyiz"

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, ölümünün yıl dönümünde Nurettin Topçu'yu rahmet anarak, Topçu'nun "İsyan Ahlakı" isimli kitabının okunması gerektiğini söyledi.

Srebrenitsa soykırımın 25. yılına ilişkin görüşlerini dile getiren Zengin, "Avrupalıların Avrupalılara uyguladığı böylesi bir katliamı dünyanın asla unutmaması lazım. Srebrenitsa'yı hatırlamak, o kültürün kendisinden farklı olana yaklaşımını görmek açısından önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.

Zengin, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sakarya'daki havai fişek fabrikasının sahibini aramasını" eleştiren Özel'e şöyle cevap verdi:

"Sayın Cumhurbaşkanımız olayın yaşandığı iş yerinde ne olup ne bittiğini anlamak üzere iş yerinin sahibini ama önce sayın valimizi, kriz masasını, sayın bakanımızı, konuyla alakalı bulunanları aramıştır. Burada sadece bir yerin arandığının altının çizilmesi ve 'Patrona itibar' filan gibi lafları biraz tuhaf buluyorum. Patronun ne itibarı olacak bu olup bitenden sonra. Patron başına gelenlere dönsün baksın. İşverenin sorumluluğu anlamında neyse sorumluluğu, neyse yaptığı ya da yapması gerekirken yapmamış olan ne varsa bununla alakalı olarak biz takipçisiyiz. Bunu hiçbir şekilde savunmak olamaz. Hukuk zaten devreye girdi. Hak edenlerin cezasını almasıyla alakalı olarak el birliğiyle her şeyi hayata geçireceğiz."

Zengin, okulların açılmasına ilişkin Milli Eğitim Bakanlığının yayınladığı genelgeye işaret ederek, "Pandemi denilen süreç gün be gün güncelleniyor. Bu konuyla alakalı belirsizlikten bahsetmek olayın doğasına aykırı." dedi.

HDP Grup Başkanvekili Beştaş'ın Tunceli'de dağ keçilerin avlanmasına ilişkin açıklaması üzerine Tunceli Valisi Mehmet Ali Özkan'ı aradığını anlatan Zengin, Vali Özkan'ın il av komisyonunun avlanmayla ilgili benzer kararlar verdiğini, kendisi göreve başlamadan önce de böyle bir karar verildiğini söylemesinden sonra kendisinin de "Yaşasın bu keçiler. Keçileri avlamayalım." dediğini aktardı.

Bu arada, MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, Sakarya'daki ikinci patlama üzerine bölgeye yaptığı ziyarete ilişkin bilgi verdi.

İkinci patlamanın da oldukça vahim olduğunu ve acılarının katmerleştiğini ifade eden Bülbül, "Patlamanın çok titiz bir şekilde araştırılması gerektiği kanaatindeyiz. Gerek adli gerek idari yoldan yapılacak soruşturmalar neticesinde ihmali olanlar hakkında gereken bütün hukuki ve cezai yaptırımların eksiksiz bir şekilde uygulanması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti
    04:15 Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 olurken, muhalefet partisi SDP'nin oy oranı yaklaşık yüzde 26 oldu. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyonun en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti
    04:11 Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 oldu ve parlamentoda 60 sandalye elde etti. Muhalefet partisi SDP'nin oy oranı ise yaklaşık yüzde 26 oldu ve 42 sandalye kazandı. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyon en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • BBC, Rusya'nın Ukrayna'daki kayıplarının 50 bini aştığını tespit etti
    03:52 BBC, Rusya'nın Ukrayna'daki kayıplarının 50 bini aştığını tespit etti

    Rusya-Ukrayna savaşının ikinci yılında ölü sayısında ilk yıla göre yaklaşık yüzde 25 artış kaydedildi.

  • BBC, Rusya'nın Ukrayna'daki kayıplarının 50 bini aştığını tespit etti
    03:37 BBC, Rusya'nın Ukrayna'daki kayıplarının 50 bini aştığını tespit etti

    Rusya-Ukrayna savaşının ikinci yılında ölü sayısında ilk yıla göre yaklaşık yüzde 25 artış kaydedildi.

  • Afyonkarahisar Belediyesi'nde böcek skandalı: Prizlerin altına bile koymuşlar
    00:48 Afyonkarahisar Belediyesi'nde böcek skandalı: Prizlerin altına bile koymuşlar

    Yerel seçimlerde AK Parti'den CHP'ye geçen Afyonkarahisar'da çiçeği burnunda Belediye Başkanı Burcu Köksal, belediye binasının pek çok yerinde gizli kamera ve böcek bulunduğunu söyledi.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Fransa'da yoğun temaslarda bulundu
    00:24 CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Fransa'da yoğun temaslarda bulundu

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Sosyalistler, Yeşiller ve Demokratlar (SOC) Grubu Başkanı Frank Schwabe'nin davetiyle Fransa'nın Strazburg kentine gitti. Özel, grup toplantısına katıldı, üyelerle görüştü ve eski Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile bir araya geldi.

  • ABD Başkanı Biden: Amcamı yamyamlar yedi
    00:23 ABD Başkanı Biden: Amcamı yamyamlar yedi

    ABD Başkanı Joe Biden, Pensilvanya'nın Scranton kentine yaptığı ziyarette İkinci Dünya Savaşı sırasında Pasifik harekâtında görev yapan amcasının savaş anıtını ziyaret etti. Biden, amcasının uçağının düşmesinin ardından Yeni Gine'de yamyamlar tarafından yenildiğini ima etti. Askeri kayıtlar ise uçağın Pasifik üzerinde kaybolduğunu gösteriyor.


Advertisement