TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, "Türkiye'de kopmuş kuşaklar var ve biz bu kuşaklar üzerinden nasıl yeniden bir arada yaşamayı, ortak vicdan yaratmayı, Türkiye'yi nasıl yeniden inşa edebileceğimizi konuşmalıyız bu parlamentoda" dedi.

30.11.2015 21:10

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, " Türkiye'de kopmuş kuşaklar var ve biz bu kuşaklar üzerinden nasıl yeniden bir arada yaşamayı, ortak vicdan yaratmayı, Türkiye'yi nasıl yeniden inşa edebileceğimizi konuşmalıyız bu parlamentoda" dedi.

Genel Kurul'da, görüşmelere başlanmasının ardından, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ve HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, oturumu yöneten TBMM Başkanı İsmail Kahraman'dan, gündem dışı söz verilmesini talep etti.

Meclis İçtüzüğü'nün ilgili maddesini okuyan ve özel gündemle toplanıldığını hatırlatan Kahraman ise gündem dışı söz veremeyeceğini söyledi. Bunun üzerine Gök, usul tartışması açılmasını talep etti. Tartışmanın uzaması üzerine Kahraman, birleşime ara vererek grup başkanvekilleriyle görüştü.

Aranın ardından, gündem dışı söz almanın milletvekillerinin hakkı olduğunu vurgulayan ancak özel gündemle toplanıldığını yeniden hatırlatan Kahraman, HDP'nin grup önerisinin görüşmelerine geçileceğini belirtti.

HDP, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesiyle ilgili Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önergenin gündeme alınmasını grup önerisi olarak Genel Kurul gündemine getirdi.

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkcü, Elçi'nin ölümünün mutlaka aydınlatılması gerektiğini ifade ederek, "Her şeyden önce bu cinayetin bir siyasi iklimi var. Bu siyasi iklim 7 Haziran sonrasında Türkiye'de yeniden başlatılan savaş ve çatışmadır" diye konuştu.

Çözüm ve müzakere sürecinin çatışmaların sona erdirilmesi için önemli olduğuna işaret eden Kürkcü, "Tahir Elçi'nin son olmasını istiyorsak her şeyden önce çatışmaya son vermek durumundayız" değerlendirmesinde bulundu.

Kürkcü, sözlerini Elçi'ye Türkçe ve Kürtçe "Uğurlar olsun" diyerek tamamladı.

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç da konuşmasına, Elçi ve saldırıda şehit olan polis memurlarına Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyerek başladı.

Elçi'nin "şiddetin çözüm olmadığını" savunduğunu dile getiren Tunç, ölümünün derin üzüntü yarattığını kaydetti.

Olayın ardından ilgili makamlarca yürütülen çalışmaları anlatan Tunç, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturmasının sürdüğünü, İçişleri Bakanlığının da idari soruşturma başlattığını ve 4 müfettiş görevlendirdiğini bildirdi.

Olay her yönüyle aydınlatılmadan suçlayıcı beyanlarda bulunmanın yanlış olduğuna işaret eden Tunç, adli soruşturma devam ederken Meclis'te bir komisyon kurulamayacağını da söyledi. Tunç, "Adli ve idari soruşturmanın bir an önce neticelenmesi, olayın açıklığa kavuşturulması ve suçluların tespiti hepimizin ortak temennisidir" dedi.

Olayın mutlaka aydınlatılacağına ilişkin sözlerinin ardından HDP sıralarından laf atılması üzerine Tunç, "Orada iki gündür inceleme yapmak isteyen cumhuriyet savcılarına, uzun namlulu silahlarla ateş edenlere de bir laf söyleseniz" karşılığını verdi.

Kürsüden "lanet olsun" diyerek ayrıldı

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da Elçi'nin çalışma arkadaşı ve dostu olduğunu, ardından önerge vesilesiyle konuşmaktan büyük üzüntü duyduğunu ifade etti.

Elçi'nin iyi bir avukat, güçlü bir insan hakları savunucusu olduğunu belirten Tanrıkulu, Elçi'nin kişiliği, öldürüldüğü yer, zaman ve içinde bulunulan ortam değerlendirildiğinde, bütün bunların bir tesadüf olamayacağını öne sürdü.

"Göz göre göre ölüme nasıl bu kadar sessiz kalabilirsiniz?" diye soran Tanrıkulu, AK Parti sıralarından laf atılması üzerine "Terbiyesizlik yapmayın. Dinleyin" diye karşılık verdi.

Bu sırada CHP ve AK Parti milletvekilleri arasında karşılıklı laf atmalar yaşandı ve bazı CHP milletvekilleri sıra kapaklarına vurdu.

Birleşimi yöneten Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın kendisini uyarması ve "Sayın Tanrıkulu, sizin de kullandığınız kelime uygun değil. Lütfen, rica ediyorum. Beyanınız yanlış. Yaralayıcı kelime kullanmayın" demesine tepki gösteren Tanrıkulu, "Asıl sizin tutumunuz yanlış. Ben bir ölüm üzerine konuşuyorum. Sizin müdahale etmeniz lazım" ifadelerini kullandı.

Tanrıkulu, Başkanlık Divanı'na dönerek, sükuneti sağlamasını istedi.

AK Parti milletvekillerine de "Biraz hicap duyucu bir üslup kullanın. Ben Tahir Elçi'nin anısına saygıdan burada konuşacaklarımın onda birini konuşuyorum. Bu kadar mı tahammülsüzsünüz?" diyen Tanrıkulu, tekrar laf atılması üzerine konuşma süresini tamamlamadan "Lanet olsun. Başka bir şey söylemeyeceğim" diyerek kürsüden ayrıldı.

Daha sonra Başkanlık Divanı'na giden Tanrıkulu, Meclis'te konuşmak üzere ölümünden önce Elçi'den görüşlerini alarak hazırladığı ancak yapamadığı konuşmanın metnini tutanaklara geçirilmek üzere Kahraman'a verdi.

Metni alan Kahraman da kürsüde bulunan hatibin konuşmasına müdahaleye ilişkin İçtüzük maddesini okuyarak, milletvekillerini konuşmalara müdahale etmemeleri ve temiz dille görüşlerini aktarmaları konusunda uyardı.

Daha sonra AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı söz alarak Elçi'yi yakından tanıyan Tanrıkulu'nu kürsüden dinlemek istediğini, Meclis'te sataşmaların her zaman yaşandığını ancak Tanrıkulu'nun bazen öfkesini kontrol edemediğini söyledi.

Tanrıkulu'nun "terbiyesizlik" kelimesini kullanmasını da eleştiren Bostancı, kürsüdeki kişinin acının asaletine uygun tarzda konuşması gerektiğini kaydetti.

"Türkiye ortasından yarılmış, hendeklerle, kutuplaşmayla yarılmış"

Tanrıkulu ise tekrar söz alarak, öfkeli olmadığını, ölümler üzerinden konuşulurken tahammülsüzlük gösterilmesinin kabul edilemeyeceğini söyledi.

Türkiye'de kopmuş kuşaklar olduğunu belirten Tanrıkulu, "Türkiye'de kopmuş kuşaklar var ve biz bu kuşaklar üzerinden nasıl yeniden bir arada yaşamayı, ortak vicdan yaratmayı, Türkiye'yi nasıl yeniden inşa edebileceğimizi konuşmalıyız bu parlamentoda. Toplum kopmuş. Kimsenin kafası, Ankara'da Meclis'te değil. Türkiye ortasından yarılmış, hendeklerle, kutuplaşmayla yarılmış. Nasıl beraber yaşayacağız? Bunları beraber konuşmalıyız" değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can ise "barış elçisi" şeklinde nitelendirdiği Tahir Elçi ile saldırıda şehit düşen polis memurlarına Allah'tan rahmet diledi.

Görüşmelerin ardından oylanan HDP grup önerisi reddedildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement