TBMM Genel Kurulu'nda "İç Güvenlik Paketi" Tartışması - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu'nda "İç Güvenlik Paketi" Tartışması

TBMM Genel Kurulu'nda "İç Güvenlik Paketi"nin görüşmelerine başlanması için komisyon ve hükümetin yerini almasının ardından muhalefet, tasarının Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasıyla görüşülemeyeceği itirazında bulundu.

19.02.2015 21:37

TBMM Genel Kurulu'nda "İç Güvenlik Paketi"nin görüşmelerine başlanması için komisyon ve hükümetin yerini almasının ardından muhalefet, tasarının Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasıyla görüşülemeyeceği itirazında bulundu.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un, kamuoyunda İç Güvenlik Paketi olarak bilinen Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine başlanacağını açıklaması üzerine İçişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Ersoy ve İçişleri Bakanı Efkan Ala yerini aldı.

Bunun üzerine muhalefet tasarının görüşülmemesi için itirazlarına başladı.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, tasarının kolluğun adli görevlerini düzenlediği için Adalet Komisyonu'nda görüşülmesi gerektiğini savundu. Tasarının İçişleri Komisyonu'nda ele alındığı için Genel Kurul'da görüşülemeyeceğini savunan Hamzaçebi, düzenlemelerin de Anayasa'ya aykırı olduğunu öne sürdü.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de düzenlemenin çok sayıda maddesinin Anayasaya aykırı olduğunu savunarak, görüşülemeyeceğini belirtti.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da tasarının Adalet ve Anayasa komisyonlarında görüşülmemesinin eksiklik olduğunu dile getirdi.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da tasarının ifade özgürlüğü ile temel hak ve özgürlükleri sınırlandırdığını savunarak, olağanüstü halden ağır şartlar içerdiğini söyledi.

Tanrıkulu'ndan "teklifimi çıkarın" talebi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, tasarının içinde kendisinin de farklı kapsamda verdiği teklifin bulunduğunu anlatarak, "Bu benim için zuldür. İleride 'Tanrıkulu hükümetin getirdiği otoriter yasaya ortak olmuş' diyecekler. Teklifimin birleştirilmesini kabul etmiyorum. Böyle otoriter yasaya ismen ortak olmak istemiyorum" diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ise tasarının özgürlüklerin korunması paketi olduğunu ifade edince, muhalefet sıralarından uğultular yükseldi.

Düzenlemenin vatandaşın can ve mal emniyeti için gerekli olduğunu vurgulayan Aydın, Anayasa'ya aykırılık iddiaları ile ilgili maddelerin görüşülmesi sırasında önerge verilebileceğini kaydetti.

Sataşmadan söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, tasarının molotofkokteyli ve bonzainin arkasına sığınılarak getirildiğini öne sürerek, "Bu tasarı geçerse Davutoğlunun adı 'Despot Davutoğlu' olacaktır" dedi.

Hamzaçebi'nin sataştığı gerekçesiyle söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Aydın, CHP sıralarına "Bu ülkede faşizmden, despotizmden bahsedilecekse geçmişinize bakın" dedi.

Tasarıyla Avrupa'daki en düşük gözaltı süresinin getirildiğini, aramanın belli kurallara bağlandığını anlatan Aydın, "Bu paket olsaydı Bingöl'de polisler şehit olmayacaktı, Kobani olaylarında 50 kişi ölmeyecekti. Caddelerin molotofla yakıldığı, esnafın can kaybı olan ülkede kimse özgür değildir" diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi de muhalefetle ilgili algı operasyonu için yasadışı oluşumların devam ettiğini öne sürerek, "Faşizm budur. Siz bir diktatör yaratmak istiyorsunuz" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Genel Kurulu'nda 'İç Güvenlik Paketi' Tartışması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement