TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP ve İYİ Parti'nin grup önerileri kabul edilmedi - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP ve İYİ Parti'nin grup önerileri kabul edilmedi

TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP ve İYİ Parti\'nin grup önerileri kabul edilmedi

TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP ve İYİ Parti'nin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.

01.12.2022 17:59  Güncelleme: 18:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP ve İYİ Parti'nin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.

Genel Kurulda ilk olarak İYİ Parti'nin, "terör örgütü DEAŞ ile iltisaklı kişilerin Türkiye'de şirket kurabilmesi, sermaye hareketlerinde bulunması ve vatandaşlık alması" ile ilgili verdiği araştırma önergesinin bugün ele alınmasına dair grup önerisi görüşüldü.

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, terör örgütü DEAŞ ile bağlantılı 17 kişi ile 4 tüzel kişinin Türkiye'deki mal varlıklarının dondurulduğunu hatırlattı.

Ataş, birçok kanlı terör eylemini gerçekleştiren bir terör örgütünün ve bu örgütle ilişkili teröristlerin Türkiye'de rahatlıkla şirket kurması ve birtakım sermaye hareketleri yürütmesinin, güvenlik zafiyetini açıkça ortaya koyduğunu söyledi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş "IŞİD'lilerin, mal varlığı edinmeleri, vatandaş olmaları ve ticaret yapmalarının serbest olduğunu" savundu.

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Abdullah Güler, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve devletin terörle bağlantılı kim varsa tamamının tepesine binerek kanunlar kapsamında gereğini yaptığını belirtti.

"Asgari ücret en az 12 bin 500 lira olmalı"

Genel Kurulda daha sonra HDP'nin "asgari ücret alan emekçilerin yaşadıkları sorunlar" ile ilgili verdiği araştırma önergesinin bugün ele alınması konusundaki grup önerisi görüşüldü.

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, "Türkiye'de asgari ücret ortalama ücret haline getirildi. İktidar 'Ekonomimiz sürekli büyüyor.' diye övünüyor ama bu büyümeden emekçiler asla pay almıyor." dedi.

"Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi" alınmasını içeren bir sistemin getirilmesi gerektiğini ifade eden Ersoy, HDP olarak asgari ücretin en az 12 bin 500 lira olmasını istediklerini belirtti.

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, asgari ücretin açlık sınırının altında olduğunu söyledi.

AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, toplumun tüm kesimleri için hayata geçirilen kalkınma politikalarında her zaman insan odaklı hareket ettiklerini söyleyerek, sözleşmelilere kadro verilecek olmasının bunun en güzel örneği olduğunu kaydetti.

Asgari ücreti 5 bin 500 liraya çıkardıklarını hatırlatan Etyemez, "Asgari Ücret Tespit Komisyonu gelecek hafta toplanacak. Kimsenin şüphesi olmasın, yapılacak çalışmalarla enflasyonun reel ücretleri gerileten etkisini ortadan kaldıracak bir asgari ücret belirlenecek." diye konuştu.

"Kılıçdaroğlu SGK'yi batırdı" tartışması

Daha sonra CHP'nin, "Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) açıklarının ve görev zararlarının nedenleri" ile ilgili araştırma önergesinin ön görüşmelerinin bugün yapılması önerisi ele alındı.

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, "Yıllardır, 'Kılıçdaroğlu SGK'yi batırdı' yalanını başarıyla anlattınız. Ekonominin kitabını yazmakta mahir değilsiniz ama bu yalanın kitabını yazma konusunda oldukça yeteneklisiniz." ifadelerini kullandı.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun, SSK Genel Müdürü olduğu dönemde kurumun açığının 2,2 milyar lira olduğunu aktaran Karabat, "AK Parti döneminde açık 485 milyar lira." dedi.

HDP Bitlis Milletvekili Mahmut Celadet Gaydalı, halka hizmet etmek için kurulan kurumların, sermaye şirketlerine hizmet eder hale getirildiğini savundu.

AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök, iktidara geldiklerinde sosyal güvenlik sisteminden yararlanan vatandaşların oranı yüzde 48 iken bugün yüzde 99'a yükseldiğini kaydetti.

AK Parti'nin sosyal güvenlik alanında reform niteliğinde yeniliklere imza attığını, bu dönemde SGK'nin kapsamının genişlediğini anlatan Ök, vatandaşımız eskiden karneyle sağlık sisteminden yararlanırken şimdi her yerde yararlanabildiğini söyledi.

Sataşmadan söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "SGK Başkanı'nın adını sorsam, bilen yok. Peki duble yollarla Karayolları Genel Müdürü mü övünüyor, Recep Tayyip Erdoğan mı? Şehir hastaneleriyle Recep Tayyip Erdoğan mı övünüyor yoksa Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü mü?" diye sordu.

SGK'nin başarısının, ülkenin bütün insanları açısından kritik olduğunu ifade eden Özel, "Geçmişten bugüne alınan mesafeler var ancak SGK'nin yürüyüşünün özellikle hizmet birleştirme ve ilaç hizmetinin bütün Türkiye'de birden yapılması işinin altyapısı, bizim iktidarda olmadığımız, MHP'nin iktidar olduğu, DSP'nin büyük ortak olduğu dönemde başladı. O dönemde Kılıçdaroğlu'na söylenecek bir şey varsa bu yapısal dönüşümün mimarı olduğu için onu tebrik etmektir, açıklardan dolayı yermek değil." değerlendirmelerinde bulundu.

CHP, HDP ve İYİ Parti'nin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP ve İYİ Parti'nin grup önerileri kabul edilmedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement