Ticaret Bakanlığının 2023 yılı bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika
Politika

Ticaret Bakanlığının 2023 yılı bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

Ticaret Bakanlığının 2023 yılı bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Londra ziyaretine ilişkin, "Lideriniz, daha önce 'tefeci' olarak tabir ettiği Londra'da temiz para arayışına gitti.

07.11.2022 16:07  Güncelleme: 16:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Londra ziyaretine ilişkin, "Lideriniz, daha önce 'tefeci' olarak tabir ettiği Londra'da temiz para arayışına gitti. Eskiden temiz para olmayan, şimdi nasıl oldu da temiz para oldu?" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Ticaret Bakanlığının 2023 yılı bütçe görüşmeleri sürüyor.

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Türkiye'nin dış ticaret tablosunun giderek kötüleştiğini, ithalat artışının, ihracatın kat kat üzerinde olduğunu savundu.

Dış ticaret açığının ekimde, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 400'ün üzerinde artış kaydettiğini belirten Girgin, "İhracat ucuzladı ucuzlamasına ancak tablo olumluya dönmedi, tersine devasa bir dış açık sorunu yaşanıyor." diye konuştu.

Söylenenin aksine işçilerin enflasyona ezdirildiğini ileri süren Girgin, bunu, TÜİK'in resmi verilerinin bile saklayamadığını ifade etti.

Türkiye'de derin krizden çıkmak için temiz yatırıma ihtiyaç olduğunu kaydeden Girgin, "Kara parayı ülkeden kovup, acilen temiz yatırımlara yönelmek şarttır." dedi.

Girgin, perakende yasasının esnafı koruyacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurgulayarak, "Elektrikte üçlü tarifeyi dörde çıkaralım. Sanayi, konut ve ticaretin yanında bir de esnaf tarifesi belirleyin, esnaf ve sanatkardan daha düşük elektrik parası alın." önerisinde bulundu.

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Türkiye Ekonomi Modeli'nin, arzu edilen sonucu vermediği gibi ucuz iş gücü üzerinden yürütülen model olması sebebiyle toplumdaki refah seviyesini düşürdüğünü iddia etti.

-"TÜİK rakamı sıcaklığın gölgedeki ölçümü"

İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, grafiklerle yaptığı konuşmasında, "Enflasyonun, İkinci Dünya Harbi'ndeki seviyesini bile geçmesi, bilerek, isteyerek, taammüden ve tercih kullanılarak yapılmıştır. Dolayısıyla burada bir hata yok, bu bir tercih edilen ekonomi politika uygulamasının sonucu." ifadesini kullandı.

TÜİK, İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) ekim ayı enflasyon rakamlarını karşılaştıran Yılmaz, şöyle devam etti:

"TÜİK rakamı sıcaklığın gölgedeki ölçümü; İTO güneşteki ölçümü; ENAG da hissedilen ölçü. Baz etkisinden dolayı enflasyonda bir düşüş yaşanacak. Fakat bu, fiyatlarda düşüş anlamına gelmiyor. Bunlar düştükten sonra toplumun karşısına çıkıp da 'Gördünüz mü; faizleri düşürdük, enflasyonu da düşürdük. Dolayısıyla faiz sebep, enflasyon sonuçtur' propagandasını lütfen yapmayın. Hiçbir şey yapmasanız da bu enflasyon zaten düşecek."

-"Kapı kapı dolaşıp, istikbal arayanlar tarafından da görülsün"

MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, AB, ABD, Asya ve Afrika ülkelerinin Türkiye ile kuracağı iş birliklerinin eskisinden çok daha önemli olduğuna işaret ederek, "Türkiye'nin öneminin gün geçtikçe arttığını aklıselim bütün ülkeler görebilmektedir. Türkiye, rüştünü ispat etmiştir. Umut edilir ki; bu gerçek, kapı kapı dolaşıp, istikbal arayanlar tarafından da görülsün." yorumunu yaptı.

Kooperatif sayısının çoğaltılması, mevcut kooperatiflerin desteklenmesinin önemine değinen Osmanağaoğlu, Kooperatifçilik Tanıtım ve Geliştirme Projesi'nin bu anlamda önem arz ettiğini anlattı.

"Bu, Türkiye'ye atılan çok büyük bir iftira"

AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İngiltere ziyareti sırasında sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımdaki, "Temiz paranın girdiği sokaktan, kirli para hemen kaçar." ifadelerini değerlendirdi.

Nilgün Ök, "Lideriniz, daha önce 'tefeci' olarak tabir ettiği Londra'da temiz para arayışına gitti. Hatta 2018 yılında bu lider, kapı kapı dolaşarak 'Sakın Türkiye'ye gelip yatırım yapmayın, Türkiye güvenilir bir ülke değil' dedi. Eskiden temiz para olmayan, şimdi nasıl oldu da temiz para oldu? Şu anda yatırım fonlarının yüzde 98,5'i yerli yatırımcı. Kaçacak kirli para bu mudur?" sorusunu yöneltti.

"Cari açığın uyuşturucuyla kapatılacağı" yönündeki iddialara yönelik de Ök, "Bu, Türkiye'ye atılan çok büyük bir iftira. Ama burada da şaşırmamak lazım. O kişi vakti zamanında 'Uyuşturucudan, kara paradan vergi alınsın' diyen bir liderdi." ifadelerini kullandı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin en büyük entegre yassı çelik üreticisi Erdemir'in Bingöl'de uzun süredir sondaj çalışmaları yaptığını, 300 milyon ton civarında demir cevheri bulunduğunu söyledi.

Erdemir'in 550 milyon dolarlık yatırım yapma kararına işaret eden Yılmaz, "Yıllık cari açığımızı, 600 milyon dolar civarında düşürmesi bekleniyor." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Ticaret Bakanlığının 2023 yılı bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement