Torba Tasarı" Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika
Politika

Torba Tasarı" Plan ve Bütçe Komisyonunda

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK'larda değişiklik yapan kanun tasarısının madencilik sektörüne yönelik maddelerinin görüşülmesine geçildi.

20.10.2017 17:52

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK'larda değişiklik yapan kanun tasarısının madencilik sektörüne yönelik maddelerinin görüşülmesine geçildi.

Muhalefet milletvekilleri, "Çevresel etki değerlendirmesi işlemleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılacak. Diğer izinlere ilişkin işlemler de ilgili bakanlıklarca, çevresel etki değerlendirmesi sürecinde en geç 3 ay içinde bitirilecek. Aksi halde başvurularla ilgili olumlu karar verilmiş sayılacak." maddesine eleştiriler yöneltti.

CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, kamu kurum ve kuruluşlarının görev ve sorumluluklarının kanunla belirlendiğini, kamu kurumlarına verilen görevin belirlenen sürede yerine getirilmemesi halinde, verilen sürelerle ilgili düzenleme yapılması gerektiğini belirterek, bunun için de katkıda bulunacak kuruluşlar için zorlayıcı hükümler getirilebileceğini ifade etti.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, doğanın asla affetmeyeceğini, böyle bir vebalin altına kimsenin girmemesi gerektiğini söyledi.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, bu düzenlemeyle milli iradenin yok edildiğini, bunun akla ve mantığa uygun yerinin bulunmadığını savunarak, "Bu maddenin tasarıda kalması, millet için değil, rant için çalıştığınızın göstergesi." dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan da bu düzenlemeyi, "ahlaksız bir teklif" olarak nitelendirmesine iktidarın itiraz etmesi üzerine, bunun "art niyetli" bir teklif olduğunu savundu.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, raporların iletilmesinde kurumlar arasında sıkıntı olup olmadığını sorarak, art niyetli bir tutum varsa, bununla ilgili düzenleme yapılması gerektiğini ifade etti. Kalaycı, bu maddeyi kabul edemeyeceklerini kaydetti.

AK Parti Kırşehir Milletvekili Mikail Arslan, düzenlemenin, bürokrasiyi hızlandırmak açısından getirildiğini, gündeme getirilmesinin doğru olduğunu, ahlaksız, art niyetli bir teklif olmadığını belirtti.

Arslan, maddenin, yatırımcının mevcut sorununa çözüm arayışına yönelik olduğunu dile getirerek, bir sorun bulunduğunu, çözülmesi gerektiğini söyledi.

Yatırımcı başvurduktan sonra uzun süre beklediğine işaret eden Arslan, kamu kurumlarının olumlu-olumsuz cevap vereceğini ancak cevabın uzadığını söyledi.

Arslan, "Bunlar normal, kendi işlemi içinde bile gecikmeye neden oluyor. Bu tür meselelerde bir haftada cevap verilecek evrak olduğu gibi 3 ay, 6 ay incelenmesi gereken evrak da oluyor. 3 ay süre gerçekten yeterli değil. Bu sürenin artırılması, 4,5 ay gibi bir süre olması daha mantıklı." dedi.

AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, yatırımcının önünün bürokrasiyle kesildiğini dile getirerek, 2007'de İzmir Limanı'nın özelleştirilmesine yönelik ihale yapıldığını, Danıştayın bununla ilgili görüşünü ancak 29 ay sonra verdiğini, ihaleyi kazanan firmanın teminatını da yakarak bu alımdan vazgeçtiğini anlattı.

"Yan gelip yatalım, görüş bildirmeyelim maddesi değil"

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Olumlu görüş sayılır" ibaresinin, ÇED raporu için olmadığını, ÇED raporu hazırlanması sırasında kurumlardan istenen idari görüş olduğunu belirtti.

Bu düzenlemenin ihtiyaca uygun olduğunu ve zorunluluktan kaynaklandığını belirten Ağbal, "İşlerin yürümesi için mutlak suretle gerekli." dedi.

Ağbal, bürokrasinin, o görüşü 3 ay içinde vereceğini vurgulayarak, olumsuz olduğu ortaya çıkarsa TCK'nın amir hükümlerinin belli olduğunu söyledi. Ağbal, devlet memuru, kendisine verilen görevi kanunda belirtilen sürede yerine getirmez, zarar doğarsa bunun talep edileceğini belirterek, "(Bu madde çıktı, yan gelip yatalım, görüş bildirmeye gerek yok, görüş gönderip başımızı belaya mı sokacaksınız?) maddesi değil. Tam tersine. Çözüm makamıyız, çözüm üretmek zorundayız. Maden ruhsatlarını bekletemeyiz." ifadelerini kullandı.

Madde ne getiriyor

Daha sonra AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş tarafından verilen önerge doğrultusunda, "Çevresel etki değerlendirmesi işlemleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, diğer izinlere ilişkin işlemler de ilgili bakanlıklar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca çevresel etki değerlendirmesi sürecinde en geç 3 ay içinde bitirilecek. Aksi takdirde çevresel etki değerlendirmesi ve diğer izin başvurularıyla ile ilgili olumlu karar verilmiş sayılacak, Genel Müdürlük tarafından buna göre işlem yapılacak." maddesine yeni bir fıkra eklendi.

Buna göre, ilgili bakanlıklar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca 3 ay içinde sonuçlandırılmayan diğer izin başvurularıyla ilgili olumlu karar verilmiş sayılacak. Genel Müdürlük tarafından buna göre işlem yapılacak.

Önergenin kabulünden sonra toplantıya kısa süre ara verildi. Aranın ardından söz konusu madde, daha sonra görüşülmek üzere oylanmadı.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Torba Tasarı' Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement