Türkiye-Cezayir İş Forumu - Son Dakika
Politika

Türkiye-Cezayir İş Forumu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Cezayir'i bölgesinde siyasi ve ekonomik bir istikrar adası olarak görüyoruz.

27.02.2018 17:47

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, " Cezayir'i bölgesinde siyasi ve ekonomik bir istikrar adası olarak görüyoruz. Nitekim bizim Afrika'daki en büyük ticaret ortağımız Cezayir'dir." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cezayir Başbakanı Ahmed Ouyahia ile katıldığı Sheraton Otel'de düzenlenen "Türkiye-Cezayir İş Forumu"ndaki konuşmasında, iş forumunun her iki ülke ve halkları için hayırlı olması temennisinde bulundu.

"Şehitler ve kahramanlar diyarı" şeklinde nitelendirdiği Cezayir'i yaklaşık 3 yıllık bir aranın ardından tekrar ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti ifade eden Erdoğan, "Gerçekten de 500 yıllık kardeşlik duygularıyla bağlı olduğumuz ilişkilerimizin çok güçlü kültürel, sosyal, siyasi ve ekonomik temellere sahip bulunduğu Cezayir'in bizim gönlümüzde özel bir yeri var." diye konuştu.

Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika başta olmak üzere, kendisine ve heyetine gösterilen samimi misafirperverlik için tüm Cezayirlilere teşekkür etti.

Türkiye'nin son 15 yılda diğer alanlarda olduğu gibi ekonomi konusunda da çok büyük bir başarı hikayesine imzasını attığını anlatan Erdoğan, şunları söyledi:

"2003-2016 yılları arasında, 2008 küresel finans krizi ve 2016 darbe girişimi başta olmak üzere yaşadığımız tüm olumsuzluklara rağmen, yıllık ortalama büyümemiz yüzde 5,7 olarak gerçekleşmiştir. Geçtiğimiz yıl için de bu oranın yüzde 7,5 düzeyinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu dönemde kişi başına milli gelirimizi 3 bin 500 dolardan 11 bin dolara hatta henüz açıklanmayan son rakamlarla muhtemelen 12 bin dolar düzeyine çıkardık."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin toplam milli gelir bakımından dünyada 17., satın alma paritesine göre ise 13. sırada olduğunu, 28 milyon 500 bini geçen istihdam sayısıyla nitelikli ve genç iş gücü bakımından çok önemli bir yerde bulunduklarını bildirdi.

Girişimcilerin dünyanın dört bir yanındaki çalışmaları sayesinde 2002 yılında 36 milyar dolar olan ihracat rakamını 158 milyar dolara çıkardıklarına işaret eden Erdoğan, turist sayısının da 32 milyona ulaştığını aktardı.

Erdoğan, göreve geldikleri dönemde 27,5 milyar dolar olan Merkez Bankası rezervinin şu anda 120 milyar dolara ulaştığını anımsatarak, "Burada da 136 milyar doları aslında yakalamıştık, sonra bir düşüş dönemi oldu tekrar bunu yakalayacağız, burada kalmamız söz konusu değil." diye konuştu.

Göreve geldiklerinde IMF'ye olan borcun 23,5 milyar dolar olduğuna, 2013 yılında bu borcu sıfırladıklarına işaret eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Bizden IMF borç istedi, 5 milyar avro borç istedi. Arkadaşlarım sordular 'Verelim mi?', verin dedim. 'Veren el alan elden üstündür.' Fakat IMF baktı ki Türkler ciddi bu sefer, bu parayı almaktan vazgeçti. Bir dönem ülkemizde merkezi yönetim bütçesinin yarısını faiz ödemelerine ayırmak zorunda kalıyorduk. Hamdolsun bu oranı yüzde 8 düzeyine kadar indirdik. Aradan geçen 15 yılda Türkiye'nin diğer tüm ölçekleri katlanarak büyürken kamunun borç miktarı artmak bir yana sürekli azaldı. Buradan tasarruf ettiğimiz kaynağı eğitimde, sağlıkta, adalette, emniyette, ulaşımda, enerjide, toplu konutta, sosyal yardımlarda ve diğer tüm yatırımlarda kullanarak milletimizin refah seviyesini sürekli ileriye taşıdık."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eğitimde 282 bin yeni derslik yaptıklarını, 600 bine yakın yeni öğretmen atadıklarını, 110 yeni üniversite kurduklarını, 53 bin yeni öğretim elemanı istihdam ettiklerini vurguladı.

Sağlık konusunda da Türkiye'nin her köşesinde 12 bine yakın hastane, tedavi kurumu ve birinci basamak sağlık kuruluşu açtıklarını kaydeden Erdoğan, 129 bine yakın yeni nitelikli yatağı hizmete sokarak, 536 bin yeni sağlık çalışanı istihdam ederek, adeta bir devrim gerçekleştirdiklerini anlattı.

Erdoğan, kendisinin hayali ve sevdası şehir hastaneleriyle sağlıkta yeni bir reformu gerçekleştirdiklerini ve bu hastanelerde sedyeler üzerinde taşımanın söz konusu olmadığını, "buggy"lerle hastaların taşındığını belirtti.

"Türkiye'nin her köşesini ve dünyayı vatandaşlarımız için yakın hale getirdik"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sağlık hizmetlerini yalnızca Türkiye'de değil, tüm dünyada marka olacak düzeye çıkarttıklarını bildirdi.

Toplu konutta 817 bin konut ve 10 bin 500 sosyal tesisle şehirlerin dönüşümüne öncülük ettiklerini vurgulayan Erdoğan, ulaşımda 20 bin kilometreye yakın yeni bölünmüş yol inşa ederek, yüksek hızlı tren hatları kurarak, 29 yeni havalimanını hizmete açarak, Türkiye'nin her köşesini ve dünyayı vatandaşlar için yakın hale getirdiklerini aktardı.

Geride kalan 15 yılda yapılan 246 milyar liralık sosyal yardımla Türkiye'de hiçbir vatandaşın mağdur olmaması temennisinde bulunan Erdoğan, bununla da kalmayarak, 6 milyar dolarlık insani ve kalkınma yardımıyla dünyanın her köşesindeki mazlumlara el uzattıklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) rakamlarına göre, Türkiye'nin insani yardımlarda ABD'den sonra ikinci sırada yer aldığını ancak milli gelire oranla Türkiye birinci sırada bulunduğuna işaret etti.

Önemli bir kısmı Afrika kıtasından gelen 16 bin 500 öğrenciye Türkiye burslarıyla ülkede kaliteli eğitim imkanı sunulduğunu bildiren Erdoğan, şöyle konuştu:

"Suriye ve Irak'taki çatışmalardan kaçarak ülkemize gelen 4 milyona yakın kardeşimizi 30 milyar dolarlık bir harcamayla misafir ettik. Tabii Marmaray, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Osmangazi Köprüsü gibi hizmete giren, İstanbul'daki dünyanın en büyük havalimanı gibi inşası süren projelerimizi özellikle belirtmemiz gerekiyor. İnşallah bu yıl sonu ilk etabı bitecek olan bu havalimanımız, tamamı bittiğinde dünyanın bir numarası olacak. Bu yıl sonu itibarıyla yılda 90 milyon yolcunun gidiş-gelişini sağlayacak. 2023'te tamamı bitecek, o zaman ise 150 milyon yolcu kapasitesi olacak bir havalimanı olacak."

Erdoğan, dünyada inşası süren 10 büyük projenin 6'sının Türkiye'de olduğuna işaret etti.

"Yatırımlarda dayanışmayı geliştirmeliyiz"

Türkiye'nin geçmişte olduğu gibi günümüzde de sahip olduğu imkanları, birikimi ve deneyimi dostlarıyla paylaşmaktan asla çekinmediğini ve çekinmeyeceğini anlatan Erdoğan, "Bize bir adım yaklaşana bizim koşarak gittiğimizi tüm dostlarımız çok iyi biliyor. Bu toplantıya gösterilen şu ilgi ve alaka ki 200'e yakın iş adamımızla buradayız. Sağolsun sizler de 600'e yakın iş adamıyla buradasınız. Bu birlikteliği Türkiye ve Cezayir'in dayanışması olarak tarihe bir kayıt olarak düşmeliyiz. Bu dayanışmayı tüm yatırımlarda gerek müşterek gerekse Türkiye'den Cezayir'e, Cezayir'den Türkiye'ye olmak suretiyle geliştirmemizin çok anlamlı olacağına inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz Cezayir'i bölgesinde siyasi ve ekonomik bir istikrar adası olarak görüyoruz. Nitekim bizim Afrika'daki en büyük ticaret ortağımız Cezayir'dir. Tabii şu anda 3,5 milyar dolarlık bu ticaret hacmini doğrusu yeterli bulmuyorum. Akşam da değerli Başbakan kardeşime, dostuma da söyledim, bunu hiç olmazsa 5 milyar dolara en kısa zamanda çıkarmamızda büyük fayda var diye düşünüyorum.

İkili ticaret rakamlarımızın, girişimcilerimizin samimi gayretiyle kısa sürede daha yüksek seviyelere çıkacağına inanıyorum. Böylesine yüksek potansiyele sahip iki ülke için 3,5 milyar dolarlık ticaret hacmi az. İnşallah kısa sürede ve el birliğiyle bu rakamı ilk etapta 5, ardından 10 milyar dolara, daha sonra da daha ileri seviyelere çıkarabiliriz. Buna mani bir hal yok."

"Ticaret hacminde adeta doping etkisi yapacak"

İkili ticaret hacminin artırılmasına ilişkin önemli bir adımın atıldığını bildiren Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Cezayir'in milli enerji şirketi Sonatrach ile ülkemizin önde gelen firmalarından olan Rönesans ve Bayegan arasında, Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi'nde 1 milyar dolarlık petrokimya yatırımı konusunda anlaşmaya varıldı. Yılda 450 bin ton polipropilen üretecek bu tesisin ham maddesi elbette Cezayir'den tedarik edilecek. Bu tesisin faaliyete geçmesiyle ülkemizdeki cari açık noktasında da ciddi bir sıkıntıyı aşmış olacağız ve dışa bağımlılığı da yüzde 25 oranında azaltmış olacağız. Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacminde adeta doping etkisi yapacak bu yatırımın şimdiden hayırlı olmasını diliyorum." .

Türk şirketlerinin, Cezayir'de en çok istihdam sağlayan yabancı şirketlerin başında geldiğine vurgu yapan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Ülkemiz mahreçli şirketlerce yapılan yatırımların ve Türk müteahhitlik firmalarınca tamamlanan projelerin Cezayirli kardeşlerimizin refahına katkıda bulunduğunu görmek bizi de mutlu ediyor. İnşallah yatırımlar konusunda çok daha iyi bir noktaya gelerek bu katkıyı artıracağız. Cezayir'in ekonomisini çeşitlendirmesi bakımından öncelik verdiği tarım, gıda, turizm ve enerji alanlarında iş adamlarımız için önemli yatırım imkanları görülüyor. Her şeyden önce Cezayir tabii ki devasa bir yüzölçümüne sahip. Öyleyse burada çok önemli tarım, tarım endüstrisi, bu alanlarda yatırımları yapmak mümkün. Bu başlıklar aynı zamanda Türk özel sektörünün de güçlü olduğu alanlardır. Burada bulunanlar başta olmak üzere iş dünyamızın tüm temsilcilerini Cezayir'deki bu imkanları değerlendirmeye davet ediyorum."

Türkiye ile Cezayir arasında 7 anlaşma

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni yatırımların iki taraf için de yarar sağlayacak ve istihdam oluşturacak ortaklıklar vasıtasıyla yapılmasından memnuniyet duyacaklarını ifade ederek, dün ilgili bakanların, tarım alanında iş birliğini geliştirmek, turizm alanında ileriye dönük programlar hazırlamak amacıyla anlaşmalar imzaladığını hatırlattı.

Türkiye ile Cezayir arasında dün akşam 7 anlaşma imzalandığını aktaran Erdoğan, "Ülkelerimiz arasındaki işbirliği anlaşmalarını siz değerli iş adamlarımızın faaliyet alanlarının çeşitlendirilebilmesi ve teşviki bakımından önemli görüyoruz. Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı'nın da kısa sürede yapılmasına büyük önem veriyoruz. Bu toplantılarda teknik seviyede pek çok konuda neticeye varılacağı için gelecekteki adımlarımızı daha hızlı atabileceğiz. Cezayir'in enerji fiyatlarında yaşanan düşüşten olumsuz etkilendiğinin biz de farkındayız. Bu eksikliği başka alanlardaki ekonomik ilişkilerimizi güçlendirerek telafi edip daha ilerisine geçmemiz gerekiyor." diye konuştu.

Tüm zorluklara rağmen karşılıklı ticareti artırmaya yönelik girişimlerin sürdürülmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, şu görüşlerini paylaştı:

"Geçen hafta ülkemizde tarım alanında önemli teşvikleri açıkladık. Türkiye, Cezayir ile tarım alanında her türlü iş birliğine açıktır. Gıda, tekstil ve demir-çelik ihracatı konusunda Cezayir önemli bir potansiyele sahip. Yatırımların Korunması ve Karşılıklı Teşviki Anlaşması müzakerelerinin bir an önce tamamlanarak, imzaların atılmasıyla tüm bu alanlarda daha hızlı ve daha somut adımlar atma imkanına kavuşacağız. Her şeyden önce iş adamlarımızın Cezayir'deki çalışmaları ne kadar kolaylaşırsa yapılan yatırımlar ve karşılıklı ticaretimiz de o derece artacaktır. Özellikle enerji alanındaki iş birliğimizi süratle ilerletmemizin gereğine inanıyorum. Bunun için ortak projeler geliştirmeliyiz. Enerji alanında yatırım yapacak iş adamlarımıza, iki ülke hükümetleri olarak gerekli desteği vermekte biz kararlıyız."

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Türkiye-Cezayir İş Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement