Futbolun devlerinden Almanya, 'çöküşle' yüzleşiyor - Son Dakika
Spor
BBC

Futbolun devlerinden Almanya, 'çöküşle' yüzleşiyor

Futbolun devlerinden Almanya, \'çöküşle\' yüzleşiyor

Alman milli takımının 2022 FIFA Dünya Kupası’na erken vedası, ülkede büyük hayal kırıklığına yol açtı.

02.12.2022 22:10  Güncelleme: 12:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünya futbolunun en büyüklerinden olan, geçmişte efsane futbolcular çıkaran Almanya’nın Dünya Kupası’ndan elenmesi, ülkede büyük hayal kırıklığına yol açtı.

2022 FIFA Dünya Kupası E Grubu’ndaki Almanya, dünkü karşılaşmada Kosta Rika’yı 4-2 yenmesine rağmen, averajla aynı puana sahip İspanya'nın gerisinde kalarak turnuvaya veda etti.

Favori takımlar arasında yer alan Almanya, Katar’ın ev sahipliği yaptığı turnuva öncesinde 5’inci şampiyonluğuna ulaşmayı hedeflediğini duyurmuştu.

Ancak sonuç hüsran oldu: Alman milli takımı, tıpkı 2018’de Rusya’da olduğu gibi Katar’da da, henüz grup aşamasında elendi.

Alman medyası, milli takımın ikinci kez grup aşamasında turnuvadan elenmesini, “Büyük bir futbol ulusunun sonu”, “Dramatik veda”, “Millilerin çöküşü” ve “Büyük utanç” başlıklarıyla duyurdu, Kosta Rika’nın 4-2 mağlup edilmesini ise “en anlamsız galibiyet” sözleriyle yorumlandı.

Fiyaskonun sorumlusu kim?

Alman milli takımı, 2018’de Rusya’da sarsılan prestijini Katar’da onarmayı hedefliyordu. Ancak Almanya’nın Katar’da bir kez daha ilk turda elenmesi dikkatlerin “hezimetin sorumlularına” çevrilmesine yol açtı.

Eleştiri oklarının hedefinde ağırlıklı olarak teknik direktör Hansi Flick yer alıyor.

2006 yılından itibaren Almanya Futbol Federasyonu (DFB) bünyesinde ve karar alma süreçlerinde yer alan Flick’in, teknik direktörlüğü üstlendiği sürede de Alman milli takımının eksikliklerini tespit edip gideremediği yorumları yapılıyor.

Ancak Flick, “Ekibim ve ben iyi bir iş çıkardık” diyerek sorunun kendisinde olmadığını söylüyor.

Almanya Futbol Federasyonu (DFB) ise Alman milli takımının art arda ikinci kez turnuvadan grup aşamasında elenmesine yol açan nedenlerin önümüzdeki hafta başlatılacak yuvarlak masa toplantılarıyla mercek altına alınacağını duyurdu.

“Derin bir hayal kırıklığı yaşamaktayız” açıklamasını yapan DFB Başkanı Bernd Neuendorf, “Elenmiş olmak son derece acı verici. Ancak önümüze bakmak zorundayız. Bununla nasıl başa çıkacağımıza dair bir süreç yürüteceğiz” dedi.

Hemen bir değişim kararı almayacaklarını vurgulayan Neuendorf, haftaya ilk kriz toplantısını Alman milli takım teknik direktörü Hansi Flick, takım menajeri Oliver Bierhoff ve Almanya Futbol Ligi’nden (DFL) Hans-Joachim Watzke ile yapacaklarını söyledi.

DFB Başkanı Neuendorf, sorumlulardan toplantıya hem Katar’da yaşananları, hem de 2018’den bu yana milli takımdaki gelişmeleri kapsayacak bir analizle gelmelerini talep ettiklerini vurgularken, “görüşmeleri karşılıklı saygı ve güven zemininde yürüteceğimizden yola çıkıyorum” dedi.

Gerileme trendini onarma arayışı

Almanya 2024 yılındaki Avrupa Şampiyonası’na ev sahipliği yapacak. Bu nedenle futbol dünyası, son yıllardaki gerileme trendini hızlıca kırarak, Alman milli takımını yeniden dünyanın en güçlü takımları arasına sokulmasını istiyor.

Toplamda dört kez Dünya Kupası’nı kazanan ve üç kez de Avrupa Şampiyonu olan Almanya, son 8 yılda yaşanan başarısızlıkların nedenlerini sorguluyor.

Alman basınında yer alan yorumlarda “Almanya turnuva takımı niteliğini yitirdi” tespitine yer veriliyor, Alman futbolunun 2016 itibariyle Dünya Kupası ve Avrupa Futbol Şampiyonası maçlarındaki kötü performansına dikkat çekiliyor.

10 karşılaşmanın sadece üçünü kazanabilen Alman milli takımının, iki kez berabere kaldığı, beş kez de kaybettiği hatırlatılıyor.

Geçmişteki büyük turnuvalarda sadece üç kez erken veda etmek zorunda kalan Almanya, 2018’den bu yana üç büyük turnuvadan ikisinde ilk aşamalarda elendi.

2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda da son 16’ya kalan takımlar arasındayken, İngiltere'ye 2-0 mağlup olmuş ve şampiyonaya erken veda etmişti.

Eski yıldızlar ‘acilen değişim’ çağrısı yapıyor

“Bir kasırganın yaklaştığını görüyorum” diyen eski milli antrenör Jürgen Klinsmann’a göre önümüzdeki günler Alman futbol dünyası için “çok ama çok sert ve zor” geçecek.

Eski milli futbolcu Dietmar Hamann ise bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada Flick’in görevine derhal son verilmesi gerektiğini söylerken, Almanya’nın ev sahipliği yapacağı EURO 2024’e sadece 18 ay kaldığını, hızlı bir değişime gidilmesi gerektiğini vurguladı.

Teknik direktörlerin sorumluluğu üstlenerek istifa ettikleri Belçika ve Meksika’nın örnek alınması gerektiğine işaret eden Hamann, “Bahane, bahane, bahane. Artık kestirip atmanın zamanı geldi” ifadelerini kullandı.

Almanya’nın eski futbol yıldızları Michael Ballack ve Sami Khedire de Alman basınına yaptıkları açıklamalarda, öncelikle federasyon bünyesinde değişime gidilmesi, DFB’de teknik direktör dahil her pozisyonun tek tek gözden geçirilmesi gerektiğine işaret ettiler.

Ballack ayrıca Alman milli takımının saygınlığını yeniden kazanması gerektiğini söyledi.

Khedire ise Flick’in taktiklerini yanlış hesaplamakla eleştirdi, Almanya’nın elenmesi için de, “Kendimi ifade edebilecek kelimeleri bulamıyorum, hayal kırıklığına uğradım ve öfkeliyim. Şok oldum” dedi.

Ancak Alman milli takımının teknik direktörü Flick’i savunanlar da var.

Eski milli takım oyuncusu Torsten Frings, Almanya’nın turnuvaya kötü başladığını, diğer takımların daha iyi olduğunu söylemekle birlikte, “Ama ben Flick’in bu iş için doğru adam olduğuna inanıyorum” dedi.

Scholz’un da üzgün olduğu açıklandı

Bu arada Katar hezimeti, Alman hükümetinin olağan basın toplantısına da damgasını vurdu.

Hükümet Sözcü Yardımcısı Wolfgang Büchner, “Almanya’daki tüm futbolseverler gibi Şansölye de Alman milli takımının ilerleme kaydedememiş olmasından üzüntü duyuyor” dedi.

Hükümet Sözcüsü, Scholz’ün Alman milli takımı direktörü Hansi Flick ile dün akşam mesajlaştığını, oyunculara da “sıcak selamlarını” gönderdiğini açıkladı.

Futbolseverlerin ruh hali

Alman milli takımının Dünya Kupası’ndan elenmesinin ardından spor bilgi hizmetleri SID tarafından yaptırılan bir anket, ilginç sonuçlar ortaya koydu.

Ankete katılanların yüzde 41,5’i bu sonuca “çok kızgın” olduklarını söyledi. Yüzde 26’sı Dünya Kupası’ndaki diğer karşılaşmaları takip etmeyeceklerini, yüzde 39,6’sı ise henüz bu konuda karar vermediklerini aktardı.

Ankette Almanya’nın elendiği Dünya Kupası’nın en büyük favorilerin kim olduğu da soruldu. Bu soruya katılımcıların yüzde 33,9’u Brezilya, yüzde 24,6’sı ise Fransa yanıtını verdi.

Kaynak: BBC

Son Dakika Spor Futbolun devlerinden Almanya, 'çöküşle' yüzleşiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Talip Konyali: kısacası sistem çöktü...format atılması lazım...sil baştan yani 0 0 Yanıtla
  • TSYD Samsun Şubesi Yönetimi Samsun Valisi'ni Ziyaret Etti
    17:34 TSYD Samsun Şubesi Yönetimi Samsun Valisi'ni Ziyaret Etti

    Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Samsun Şubesi yönetimi, Samsun Valisi Orhan Tavlı'yı ziyaret etti. Ziyarette, şubenin faaliyetleri hakkında bilgi verildi ve sporun birleştirici yönü vurgulandı. Vali Tavlı, Samsun'un doğal ve kültürel güzelliklerini spor turizmiyle tüm dünyaya tanıtmak istediklerini belirtti.

  • Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Yakutistan ile ilişkilerin geliştiğini söyledi
    17:33 Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Yakutistan ile ilişkilerin geliştiğini söyledi

    Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Rusya Federasyonu'na bağlı Yakutistan (Saha Cumhuriyeti) ile ilişkilerinin dinamik bir şekilde geliştiğini söyledi. Tokayev, Yakutistan Başkanı Aysen Nikolayev'i kabul ederek, karşılıklı ticaret hacmindeki artışın bu ilişkilerin bir göstergesi olduğunu belirtti. Yakutistan Günleri etkinliği kapsamında düzenlenen görüşmede tarım, madencilik, dijitalleşme ve turizm alanlarında işbirliği konuları ele alındı.

  • Yılport Samsunspor, Adana Demirspor maçı için hazırlıklarını sürdürüyor
    17:24 Yılport Samsunspor, Adana Demirspor maçı için hazırlıklarını sürdürüyor

    Yılport Samsunspor, Trendyol Süper Lig'in 33. haftasında Adana Demirspor ile oynayacağı maçın hazırlıklarına devam ediyor. Teknik direktör Markus Gisdol yönetiminde gerçekleştirilen antrenmanda futbolcular, pas ve rondo çalışması yaptı. Sakatlığı devam eden Lubomir Satka ise antrenmana katılmadı. Samsun ekibi, yarın yapacakları çalışma ile maçın hazırlıklarını tamamlayacak.

  • 16 Yaş Altı Türkiye Futbol Şampiyonası Nevşehir'de başladı
    17:18 16 Yaş Altı Türkiye Futbol Şampiyonası Nevşehir'de başladı

    Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenen 16 Yaş Altı Türkiye Futbol Şampiyonası 1. Kademe Müsabakaları Nevşehir'de başladı. Ankara, Konya, Mersin, Sivas, Kayseri ve Kırşehir'den birer takımın katıldığı müsabakalarda liderlik elde eden takım bir üst gruba terfi edecek. Nevşehir Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Mustafa Avcı, organizasyonların eksiksiz olması nedeniyle TFF'nin Nevşehir'i tercih ettiğini belirtti.

  • Mersin'de posta dağıtıcıları milli takım için yarıştı
    17:03 Mersin'de posta dağıtıcıları milli takım için yarıştı

    Mersin PTT Başmüdürlüğü koordinatörlüğünde düzenlenen PTT 52. Balkan Ülkeleri Postacı Yürüyüş Yarışması'na 7 ilden 34'ü kadın 124 posta dağıtıcısı katıldı. Yarışmada erkeklerde Teyfik Erçetin, kadınlarda ise İlknur Uçar birinci oldu. Başarılı olan posta dağıtıcıları Türkiye finalinde mücadele edecek.

  • Gençler Avrupa Boks Şampiyonası'nda derece yapan sporcu Cizre'de çiçeklerle karşılandı
    16:58 Gençler Avrupa Boks Şampiyonası'nda derece yapan sporcu Cizre'de çiçeklerle karşılandı

    Hırvatistan'da düzenlenen Gençler Avrupa Boks Şampiyonası'nda 57 kiloda mücadele eden Cizre Fen Lisesi öğrencisi Pınar Benek, üçüncülük elde etti. Şırnak'a dönen Benek, ailesi, antrenörü ve kulüp başkanı tarafından çiçeklerle karşılandı. Benek, hedefinin 5 ay sonra yapılacak olan Dünya Şampiyonası'nda şampiyon olmak olduğunu belirtti. Antrenör Budak ise Pınar Benek'ten Dünya Şampiyonluğu beklediklerini ifade etti.

  • Bursaspor Divan Kurulu Başkanı Galip Sakder, Seçim Öncesi Toplantı Düzenleyecek
    16:39 Bursaspor Divan Kurulu Başkanı Galip Sakder, Seçim Öncesi Toplantı Düzenleyecek

    Bursaspor Divan Kurulu Başkanı Galip Sakder, 25 Nisan Perşembe günü yapılacak olan Divan Kurulu Toplantısı'nı işaret ederek, 'Hata lüksümüz yok. Seçilecek başkan ve ekibini geçmişin sorumluluğu ile tek başına bırakma rehavetine girme şansımız yok' dedi.

  • Kocasinan Belediyesi Spor Kulübü Masa Tenisi Sporcusu Kenan Eren Kahraman'ın Milli Takımı Şampiyon Oldu
    16:35 Kocasinan Belediyesi Spor Kulübü Masa Tenisi Sporcusu Kenan Eren Kahraman'ın Milli Takımı Şampiyon Oldu

    Kocasinan Belediyesi Spor Kulübü Masa Tenisi Sporcusu Kenan Eren Kahraman'ın yer aldığı Türkiye Milli Takımı, 15 yaş altı Türk Devletleri Şampiyonası'nda şampiyon oldu. Müsabakalar Balıkesir'de gerçekleştirildi. Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, sporcuları tebrik ederek, spor yatırımlarının başarıyla taçlandığını belirtti ve her zaman sporcuların yanında olduklarını vurguladı.

  • Nazilli'de düzenlenen Okçuluk İl Birinciliği nefes kesen anlara sahne oldu
    16:35 Nazilli'de düzenlenen Okçuluk İl Birinciliği nefes kesen anlara sahne oldu

    Aydın Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Nazilli'de düzenlenen Okullar Arası Minikler, Küçükler, Yıldızlar ve Gençler Geleneksel Türk Okçuluğu İl Birinciliği müsabakalarında 70 sporcunun katılımıyla bireysel ve takım mücadeleleri gerçekleştirildi. Müsabakalar sonrasında düzenlenen ödül töreni ile başarılı sporculara madalya ve kupaları takdim edildi.

  • Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na umutlu gidiyoruz, mutlu döneceğiz
    16:35 Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na umutlu gidiyoruz, mutlu döneceğiz

    Spor Hizmetleri Genel Müdürü Veli Ozan Çakır, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na umutlu gittiklerini ve mutlu döneceklerini söyledi. Türkiye'nin Paris'te birçok branşta ilk olimpiyat ve paralimpik oyunları madalyasını almaya yakın olduğunu belirten Çakır, Paris'te en az 3 altın madalya hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin modern pentatlonda önemli bir ülke durumuna geldiğini vurgulayan Uluslararası Modern Pentatlon Birliği Başkanı Klaus Schormann, Türkiye'nin modern pentatlon camiasının güçlü ve etkin bir üssü olduğunu söyledi.

BBC

Advertisement