Mmorpg Günceleri Bölüm 1 - Son Dakika
Teknoloji

Mmorpg Günceleri Bölüm 1

Mmorpg Günceleri Bölüm 1

MMORPG Günceleri Bölüm 1 Oyunların insanlar üzerine bir bağımlılık yarattığı kesinlikle doğru bir şeydir.

13.04.2016 10:10

mmorpg

MMORPG Günceleri Bölüm 1

Oyunların insanlar üzerine bir bağımlılık yarattığı kesinlikle doğru bir şeydir. Gerek bizler, gerekse bu yazıyı okuyan sizler… aslına baktığımız zaman hepimiz gerçek anlamda bağımlıyız ve bunu elimizde olsa ömrümüz boyunca sürdürmek istiyoruz. Çünkü oyunlarda gerçek hayatın derdinden tasasından kendimizi soyutlayıp, gerçek anlamda kafa dağıtırken eğlenebiliyoruz.

Bu durum tüm oyunlar için elbette ki geçerli. Fakat bu durumun daha ileri aşamalara gelme ihtimali ise MMORPG (Devasa Online Rol Yapma Oyunu) türünde gerçekleşiyor. Tüm oyun türleri insanlar üzerinde bir bağımlılık yaratıyor olsa da hiç biri bir MMORPG gibi olmuyor. MMORPG sadece eğlenmek, kafa dağıtmaktan ziyade adeta yaşamınızın bir parçası haline geliyor. Özellikle son yıllarda MOBA türünün zirve yapmasıyla birlikte bu tür yeni nesil oyuncular tarafından pek ilgi görmüyor olsa da özellikle daha yaşlı oyuncular halen daha türe büyük bir ilgi gösteriyor.

Kendi adıma konuşmam gerekirse, RPG ve MMORPG türü benim en çok keyif aldığım ve hayranı olduğum oyun türüdür. İşte bu makale serisi de tam bu kafadan olan okuyucularımızı ilgilendiren türden bir şekilde ilerleyecek. Burada sürekli olarak MMORPG türünden söz edeceğiz. Gerek yeni çıkan oyunlara detaylı bir şekilde bakacağız, gerek incelemeler yapacağız, gerek rehberler ve gerekse analizler yapacağız.

MMORPG Günceleri'nin ilk bölümü ise şuan piyasada bulunan ve en popüler MMORPG'ler olacak. Özellikle son yıllarda gerçekten de kaliteli ve yeni bir MMORPG'nin bulunmasının gerçekten zor olduğu için böyle bir giriş yapmak bana oldukça mantıklı geldi. Dilerseniz sözü daha fazla uzatmayayım ve piyasada bulunan popüler/kaliteli MMORPG'lere sırayla bir göz gezdirelim.

final-fantasymain

5. Final Fantasy XIV

Böyle bir liste yapacaksak elbette ki Final Fantasy XIV'ün de bu listede bulunması şart olacaktı. Aslına ülkemizde çok bilinmeyen bu yapım, aslına bakarsak yıllar önce piyasaya sürülmüştü ve oldukça başarısız olduğu için satışı durdurulmuştu. Belli bir süre daha oyunu satın alanlar tarafından oynanabilir bir halde tutan geliştirici firma, daha sonrasında ise A Realm Reborn adıyla yapımı yeniden yapma kararı aldı ve işte olaylar tam olarak buradan sonra başladı.

Final Fantasy XIV yeniden geliştirilmesinin ardından, tamamen yeni bir oyun olarak tekaradan biz MMORPG severlerin karşısına çıkmayı başardı. Çıkışının üzerinden yıllar geçmiş olmasına rağmen halen daha gerek gelen güncellemeler, gerekse gelen ek paketlerle güncel bir şekilde tutulan yapım, aynı zamanda aylık ödemeye sahip olan oyunlar içerisinde World of Warcraft'tan sonra 2. sırada geliyor.

Eğer yapımı daha önce deneme fırsatınız olmadı ya da dikkatinizden kaçtıysa bu MMORPG'siz geçen dönemde mutlaka bakmanızda fayda olan bir oyun Final Fantasy XIV. Ağırlıklı olarak PvE içerikleriyle ön plana gelen yapımda, elbette ki PvP'de tamamen göz ardı edilmiyor ve hatta çok kısa bir süre önce daha fazla PvP içeriği de oyuna dahil edildi. Oyun mekanikleri, oynanışı ve hikayesi ise kesinlikle bir Final Fantasy hayranı için bulunmayacak derecede kaliteli. Yine daha önceden hiç bir MMORPG'de görmediğiniz türden ufak detaylar ise yapımda bol bol karşınıza çıkacak ve sizi şaşırtmayı başaracaktır.

elder-scrolls

4. The Elder Scrolls Online

4 Nisan 2014 yılında piyasaya sürülen, daha doğrusu PC için piyasaya sürülen The Elder Scrolls Online'da kısa bir süre evvel konsollar için de piyasaya sürülmesiyle birlikte F2P sistemine geçiş yapmıştı. Aslına bu sisteme pek F2P demek doğru olmuyor, en azından B2P (Buy to Play) daha yerinde olacaktır die düşünüyorum.

Oyun piyasaya sürülmeden evvel The Elder Scrolls Online'dan ciddi beklentilerim vardı, piyasaya ilk sürüldüğünde ise aslında bu beklentilerimi büyük ölçüde karşılayan bir yapıma başlamış oldum ama yapım yine de pek çok MMORPG oyuncusu ve serinin hayranı tarafından da ciddi şekilde eleştirilmişti. İnceleme puanları ise yapımın ortalama seviyede bir oyun olduğunu gösteriyordu. Fakat Zenimax, oyun konsollara çıkana kadar o kadar büyük gelişmeler sağladı ki o zamanlar bize sunulan oyunla şuan karşımızda olan oyunun alakası bile kalmadı. Gerek PvE, gerek PvP anlamında mükemmel değişiklikler yaşayan yapım, kısa bir süre önce Thieves Guild'ın da oyuna dahil edildiği DLC ile daha da farklı bir boyuta ulaştı.

Aslına bakarsak bir The Elder Scrolls oyunundan oyuncular PvE içeriği bekler fakat burada durum daha da ilginç bir hal alıyor. Elder Scrolls Online'ın PvP içeriği kesinlikle PvE içeriğinden daha doyurucu ve dolu dolu bir şekilde hazırlanmış durumda. Oyuncuların büyük bir bölümü PvE'de gelmeleri gereken seviyeye ve ekipman düzeyine erişip soluğu Cyrodiil'de alıyor. Oyunun PvP'sinin bu denli sağlam ve kaliteli olmasının en büyük nedeni ise elbette ki geliştirici ekibin içerisinde Dark Age of Camelot gibi efsanevi bir MMORPG'nin geliştiricilerinin de bulunuyor oluşu. Zaten yapım da gerek PvP, gerek karakter geliştirme sistemleri olarak yapıma oldukça benziyor demek kesinlikle yanlış olmayacaktır.

Son yıllarda piyasaya sürülüp de karakter gelişim seviyesinin bu kadar detaylı ve oyuncuya bağlı olduğu herhangi bir MMORPG yok. Eğer daha önce denemediyseniz The Elder Scrolls Online kesinlikle oynamanız gereken oyunlar arasında olmayı hak ediyor.

news_reveal_web_101398

3. Tom Clancy's The Division

The Division ile ilgili aslında pek fazla söze gerek yok. Gerek sitemizde kısa bir süre önce yayınlanan inceleme, gerekse rehberler ile zaten yapım hakkında fazlasıyla bilgi sahibi olmuşsunuzdur diye düşünüyorum.

PvE içeriklerinden ziyade PvP odaklı olan yapım gerçek anlamda türe köklü değişiklikleri sağlam bir biçimde getirmiş durumda. Daha çok kısa bir süre önce piyasaya sürülmüş olan yapım, çok kısa bir sürede zaten Ubisoft'un da en hızlı satış yapmayı başaran oyunu haline geldi. Fakat burada maalesef ki bir problem var ki The Division hiç bir zaman oyuncuya tam bir MMORPG oynuyormuş hissini veremiyor. Aynı şeyi daha önce deneyen okurlarımız olduysa zaten bilecektir, Destiny'de de yaşamıştık. Bir MMORPG'de bulunması gereken tüm özellikle ve belki daha fazlası bu iki yapımda da bulunmakta ama sürekli olarak sanki bir şeyler eksikmiş hissiyatı da asla tam olarak ortadan kalkmıyor. The Division gerçekten çok başarılı bir yapım ama klasik bir MMORPG değil! Daha çok yenilikçi içeriklere sahip, yeni nesil bir MMORPG demek daha doğru olacaktır diye düşünüyorum. Ubisoft'un ise sürekli olarak yapımı güncel tutması ve oyunculara yıllarca The Division oynaması için neden sunması gerekiyor.

Yoksa siz hala The Division oynamadınız mı?

BaS_604x423

2. Blade & Soul

Çok ama çok uzun yıllar önce Kore'de piyasaya sürülen Blade & Soul'da sonunda kısa bir süre önce Avrupa ve Amerika için de piyasadaki yerini aldı… Yıllar önce oyun NCSoft tarafından ilk duyurulduğunda ve oynanış videolar sunulduğunda MMORPG ve Anime hayranları tarafından büyük ilgi gören yapım, Avrupa ve Amerika için her zaman muallakta kalmıştı. Gerek bu bölgelerdeki oyuncu kitlesinin ilgisini çekememe korkusu, gerekse NCSoft'un işleri oldukça yavaştan alması muazzam bir oyunu gerçek anlamda eskitti!

Gerek PvE, gerekse inanılmaz başarılı PvP içerikleriyle Blade & Soul adeta bir dövüş oyununun MMORPG türüne adım atması gibi bir şey. Lakin dediğim gibi, NCSoft bunu biz Avrupa ve Amerika'da yaşayan oyunculara sunmak için gerçekten de çok geç kaldı. En azından oyunun F2P olarak piyasaya sürülmesi ise elbette ki büyük bir artı. Ayrıca Blade & Soul'un Asya ülkelerinde halen daha en çok oynanan MMORPG listelerinin başında bulunduğunu da söylememek olmaz.

Özellikle farklı bir MMORPG yada PvP odaklı ve başarılı bir MMORPG deneyimi yaşamak istiyoranız ve biraz da olsa Anime'lere ilginiz varsa, Blade & Soul'a kesinlikle bir göz atmalısınız. Sonuçta F2P bir yapım, denemekten zarar gelmez.

screenshot

1. Black Desert Online

Evet, geldik listemizin bir numarasına… Black Desert Online. Yine aynı Blade & Soul'da da olduğu gibi uzun bir süre önce Kore ve Asya ülkelerinde piyasaya sürülmüş olan Black Desert Online'da kısa bir süre önce Avrupa ve Amerika'lı oyuncuların karşısına çıtkı.

Yine bizlerin oyunu oynayabilmesi için uzun bir süre geçmiş olamsına rağmen, bu sefer bu durum o kadar da problem yaratmadı. Özellikle görselliği ve oynanış mekanikleriyle dikkat çeken Black Desert Online, kolay kolay eskiyecek türden bir yapım değil kesinlikle. Listede bulunan Theme Park MMORPG'lerin aksine Black Desert Online, tam anlamıyla bir Sandbox MMORPG'dir. Gerçek anlamda oyunda yapabileceklerinizin sınırı yok desem yanlış olmaz. Ayrıca tüm içerikleri devasa bir harita üzerinde herhangi bir yükleme ekranına maruz kalmadan yapabilmek ise ayrı bir zevk. Yapımda diğer MMORPG'lerden alışık olunan zindan ve Raid sisteminin olmaması ise Theme Park oyuncularını ciddi olarak üzecek bir eksiklik elbette ama bu açığı diğer tüm içeriklerle kapatmayı başaran Black Desert Online'ın en kötü yanı ise, ülkemizden ve başka pek çok ülkeden de erişime kapalı olması… Evet, Türkiye'den oyuna resmi bir şekilde dahil olma şansınız maalesef söz konusu değil. Tabi bu problemi de kolaylıkla aşabileceğiniz yöntemler yok değil ama olası bir ban durumunda hesabınıza da veda etmeniz gerekecektir.

Ayrıca bir diğer önemli nokta ise Black Desert Online'da aynı The Elder Scrolls Online ve Guild Wars 2 gibi B2P sistemine dahil olmuş bir yapım. Daum'un Avrupa ve Amerika için böyle bir sistem uyguluyor oluşu ise kesinlikle mantıklı. Oyuncular artık MMORPG'lere aylık ödeme yapmak istemiyor ya da en azından bunun öncesinde oyunu denemek ve görmek istiyor. Klasik MMORPG oynama sistemleri de bunlarla birlikte yavaş yavaş artık yok oluyor. Eğer sizler de MMORPG'lere Ultima Online döneminden başlamış veya Sandbox MMORPG'lere hayransanız, Black Desert Online'ı bir şekilde oynamanız gerekiyor diye düşünüyorum. Kesinlikle pişman olmayacaksınız!

Black Desert Online ile birlikte MMORPG Günceleri'nin de ilk bölümünün sonuna gelmiş oluyoruz. Bir sonraki bölümde görüşene kadar hepinize bol MMORPG'li günler dilerim.

Habere ulaşmak için- turkishplayer.com

Kaynak: Turkishplayer.com

Son Dakika Teknoloji Mmorpg Günceleri Bölüm 1 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement