Çanakkale Halk Sağlığı Müdürü Dr. Burhan Kütük, tüm dünya ülkelerinde sigarayı bırakmada, "sigara bırakma poliklinikleri"nin etkinliğinin kabul gördüğünü bildirdi.
Kütük, "31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, tütün kullanımının, en önemli önlenebilir ölüm nedenleri arasında yer aldığını belirtti.
Tütün kullanımının en sık görülen şekli olan sigara içimi ve sigara dumanına maruz kalmanın, ölüm, hastalık ve sakatlıklara neden olabildiğine dikkati çeken Kütük, şunları kaydetti:
" Dünya Sağlık Örgütü, Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi kapsamında dünya ülkelerine tütün kullanımının ve tütün kontrolü konusundaki uygulamalarının etkili şekilde izlenmesi ve değerlendirilmesi için Küresel Yetişkin Tütün Araştırmasını (KYTA) periyodik aralıklarla yapmalarını önermektedir. İlki ülkemizin de katılımıyla dünyada 14 ülkede eş zamanlı olarak 2008 yılında gerçekleştirilen araştırma 2012 yılında tekrarlanmıştır. 2008 ve 2012 yılları karşılaştırıldığında Türkiye'de 2012 yılında tütün ve tütün mamulü kullananların oranı 15 yaş üzeri nüfusta yüzde 31,2'den yüzde 27'ye, erkeklerde yüzde 47,9'dan yüzde 41,5'e, kadınlarda ise yüzde 15,2'den yüzde 13,1'e düştüğü görülmüştür. Bugün tüm dünya ülkelerinde sigarayı bırakmada sigarayı bırakma polikliniklerinin etkinliği kabul görmektedir. Sigarayı bırakma polikliniklerine başvuran kişilerde sigarayı bırakma oranı, kendi kendine sigarayı bırakmaya çalışanlara oranla daha yüksektir." - Çanakkale
Son Dakika › Yerel › 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?