Adana'da Yılın Olayları - Son Dakika
Yerel

Adana'da Yılın Olayları

Adana'da 2011 yılında siyasetten spora, kültür-sanattan asayişe kadar çeşitli alanlarda hem kent gündemini hem de Türkiye gündemini yakından ilgilendiren olaylar meydana geldi.

22.12.2011 12:00

Adana'da 2011 yılında siyasetten spora, kültür-sanattan asayişe kadar çeşitli alanlarda hem kent gündemini hem de Türkiye gündemini yakından ilgilendiren olaylar meydana geldi.

-Güvenlik, yargı, savunma-

Adana'nın merkez Seyhan ilçesinin eski Belediye Başkanı ve Adana Büyükşehir Belediyesi CHP Meclis üyesi Ahmet Cevdet Yağ (61), 12 Ocak tarihinde kuzeninin cenaze töreni sırasında uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü.

Hadırlı Mahallesi'nde, karaciğer yetmezliği sonucu hayatını kaybeden amcasının oğlu Ahmet Yağ'ın cenaze törenine katılıp defin işlemini gerçekleştirdikten sonra mezarlık kapısında kalabalık bir grupla taziyeleri kabul eden Ahmet Cevdet Yağ'ın yanına yaklaşan zanlı Mustafa Coşkun Özçakmak silahla ateş etti. Zanlı, daha sonra havaya ateş ederek, olay yerinden yaya olarak kaçtı.

Olaydan 2 saat sonra mahkeme kararıyla yurt genelinde zanlı hakkında yakalama kararı çıkartılarak, il emniyet müdürlükleri ile jandarma komutanlıklarına fotoğrafı ile kimlik bilgileri dağıtıldı.

Özçakmak'ın, 1993 yılında karıştığı cinayet olayının ardından yakalanma sürecine kadar, portakal bahçeleri ile mezarlıklarda yattığını bilen ekipler, özellikle olayın yaşandığı Hadırlı Mahallesi'ndeki bu tür yerler ve metruk binaların yanı sıra türbe ve mezarlıkları araştırdı, ihbarları değerlendirerek, savcılık kararlarıyla 70 eve baskın düzenledi.

Cinayet büro ekipleri, kent genelinde toplam bin kişiyle yüz yüze görüşme gerçekleştirdi. Bölgenin uydudan haritasını çıkaran ekipler, eğitimli polis köpekleri ve helikopterin de katıldığı aramalar yaptı.

5 dil bilen Özçakmak'ın yurt dışına kaçma ihtimaline karşı Irak ve Suriye'deki güvenlik güçlerine, bu ülkede yaşayan yakınlarıyla ilgili bilgiler verildi.

Özçakmak'ın "Jilet Coşkun" lakabını, 13-14 yaşlarında bir mahalle kavgasında yaşıtı 4 çocuğun yüzünü jiletle yaralamasının ardından aldığı belirtildi.

Yağ'ın katil zanlısı olarak aranan Mustafa Coşkun Özçakmak, 10 Mart tarihinde silahıyla evinde emniyet güçlerine teslim oldu.

Hakkında "kasten adam öldürme" suçundan müebbet hapis cezası istemiyle dava açılan ve olaydan 58 gün sonra teslim olan sanık Özçakmak, Emniyet Müdürlüğü'nde "susma hakkını" kullandı.

Sanığın yargılanması sürüyor.

Yağ'ın anısına ölümünün yedinci gününde Hadırlı Faik Algan Stadı'nda mevlit okutuldu.

- Sendika başkanına saldırı-

Türk Harb-İş Sendikası Adana Şube Başkanı Hüseyin Ulukan, 21 Şubat tarihinde sendika binasında silahlı saldırıya uğradı.

Kurtuluş Mahallesi Egemert Apartmanı'na gelen iki kişi, makam odasında Şube Başkanı Ulukan'a tabancayla ateş etti.

Yaralı olarak Adana Numune Hastanesine kaldırılan Ulukan, kurtarılamadı.

Olayın ardından kaçan ve İncirlik Mahallesi'nde bulunan İncirlik Hava Üssü'ndeki yabancı askeri iş yerine hizmet veren taşeron firmada çalışırken işten çıkartıldığı öğrenilen zanlılardan İbrahim Kasapan ve olaya iştirak ettiği iddia edilen Mustafa Kurt yakalandı.

Sanıkların yargılanmaları sürüyor.

-Aynı aileden 4 kişi öldü-

Adana'da aynı aileden 4 kişi 16 Mart tarihinde evlerinde silahla öldürülmüş bulundu. Ulubatlı Hasan Mahallesi 3005 Sokak'taki bir evde, Ferdi Taşkıran (30), eşi Fatma Taşkıran (22), eşinin kardeşi Hülya Kılıç (15) ve anneleri Behiye Kesik'in (46) cesetleri bulundu. Evde sağ bulunan 5 aylık Zeynep Aysel Taşkıran'a SHÇEK ve Çocuk Şube Müdürlüğü uzmanları sahip çıktı.

Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğünün yaptığı incelemede, öldürülenlere 9 milimetre çapında tabancayla 10 el ateş edildiği tespit edildi. Zanlının, "öldürme kastı güderek" özellikle sadece baş ve göğüs bölgesine ateş ettiği belirlendi.

Cinayeti gerçekleştirdiği gerekçesiyle aranan Fatma Taşkıran ve Hülya Kılıç'ın ağabeyi Halil Kılıç (24), 22 Mart tarihinde avukatı aracılığıyla teslim oldu. Sanık, Emniyet Müdürlüğünde susma hakkını kullandı.

Bu arada, olaya azmettirdikleri öne sürülen Halil Kılıç'ın babası Ramazan Kılıç, amcaları Mehmet Kılıç (36), Halil Kılıç (54), İsmail Kılıç (44) ve akrabası Muhittin Ağaç (56) da 23 Mart tarihinde tutuklandı. Baba Ramazan Kılıç, kalp rahatsızlığı nedeniyle kaldırıldığı hastanede tedavisi tamamlandıktan sonra cezaevine gönderildi. 29 Mart tarihinde cezaevinde kalp krizi geçiren Kılıç, Adana Devlet Hastanesinde yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

1 Haziran tarihinde görülen ilk duruşmada mahkeme heyeti, sanık avukatlarının savunmalarının alınmasının ardından dosyadaki eksikliklerin giderilmesine ve mevcut delil durumu dikkate alınarak sanığı olaya azmettirdikleri öne sürülen amcaları Mehmet Kılıç, Halil Kılıç, İsmail Kılıç ve akrabası Muhittin Ağaç'ın tutuksuz yargılanmak üzere tahliyelerine karar verdi.

Öte yandan, olayı görüntülemeye çalışan basın mensuplarına ailenin yakınları tarafından olay günü saldırı gerçekleştirildi.

- Aytaç Durak'ın evinde arama-

İçişleri Bakanlığı kararıyla Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak ile Belediye Meclis Başkan Vekili Mustafa Tuncel'in evlerinde 21 Haziran tarihinde polis ekipleri arama yaptı.

Adana Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sabah erken saatlerde Durak'ın Mithat Saraçoğlu Caddesi'ndeki evine gelerek, arama başlattı. Durak, evindeki aramanın ardından yaptığı açıklamada "Bugüne kadar benimle uğraşanlar, siyaseten mevta oldu" dedi.

Ekipler, aynı saatlerde mevcut Belediye Meclis Başkan Vekili Mustafa Tuncel'in evi, Adana Demirspor kulüp binası ile Büyükşehir Belediye binasında da arama gerçekleştirerek, bazı belgelere el koydu.

Operasyonda Mustafa Tuncel ve eski Genel Sekreter Hasan Gülşen'in de aralarında bulunduğu 12 kişi gözaltına alınırken, İstanbul, Antalya ve Mersin'de de 5 kişi yakalandı.

Durak, 22 Haziran tarihinde şüpheli sıfatıyla ifade vermek üzere çağrıldığı Adana Emniyet Müdürlüğüne geldi.

Saat 16.15'de İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne gelen Durak'ın ifadesi burada alınırken ifade verme sırasında zaman zaman mola verilip, yemek, çay ve su getirtildi. İfade alındığı sırada soruşturmayı yürüten savcı da Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne geldi, ancak, sorguya katılmayıp Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ile görüşüp ayrıldı.

İfadesi saat 03.15'de biten ve 11 saat ifade veren Durak, basın mensuplarının görüntü almaması için Emniyet Müdürlüğü binasının Pasaport Şube Müdürlüğünün bulunduğu kapıdan çıktı.

Buna rağmen gazetecilerle karşılaşan ve bu duruma şaşıran Durak, ifadesi alınırken hangi soruların yöneltildiğinin sorulması üzerine, "Yasalara ben saygılıyım her hangi bir açıklama yapmayacağım" dedi.

Operasyon kapsamında adliyeye sevk edilen, aralarında Mustafa Tuncel ve eski Genel Sekreter Hasan Gülşen'in de bulunduğu 16 zanlının Cumhuriyet Savcılığınca ifadelerini alındı. Bu arada, avukatı ve korumalarıyla adliyeye gelen Aytaç Durak'ın da Cumhuriyet Savcılığınca ifadesi alındı.

Cumhuriyet Savcısı, ifadelerin alınmasının ardından yaptığı inceleme sonucu, Aytaç Durak ve Mustafa Tuncel'in de aralarında bulunduğu 15 kişiyi, tutuklanmaları istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk etti. Adliyeye sevk edilenler arasında bulunan eski Genel Sekreter Hasan Gülşen ile Gani Ö. ise Cumhuriyet Savcılığınca serbest bırakıldı.

Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında nöbetçi mahkemeye çıkarılan Adana Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Mustafa Tuncel, Orhan Alagöz, Ahmet Atma, Muhammet Şu, Murat Şu, Mehmet Salih Tulpar, Süleyman Tulpar, Yusuf Erbay, Orhan Yiğit ve Hacı Tepe tutuklandı. Aytaç Durak, Şakir O, Galip A, Mehmet Duran Y. ve Emin E. serbest bırakıldı.

-Sinema oyuncusu Erman'ın ölümü-

Türk sinemasının ünlü karakter oyuncularından "Cem Erman" adıyla tanınan Süleyman Faik Durgun, 7 Ağustos'ta Adana'daki evinde imam nikahıyla birlikte yaşadığı kişi tarafından ölü bulundu.

Erman'ın, kesin ölüm nedeninin tespiti için Adana Adli Tıp Kurumu'na kaldırılan cenazesi, birinci derecede yakınları gelmediği için Cumhuriyet Savcılığının kararıyla imam nikahıyla birlikte yaşadığı Sevim Demiroğlu'na (45) teslim edildi.

Gerçek adı Süleyman Faik Durgun olan ve Yeşilçam'ın gişe rekorları kıran 100'den fazla filminde, Türkan Şoray, Cüneyt Arkın, Ekrem Bora ve daha onlarca ünlü sinema sanatçısıyla rol alan Cem Erman'ın cenazesi, Kabasakal Mezarlığı'nda kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi. Cenaze törenine, Erman'ın dört yıl hayatını paylaştığı Sevim Demiroğlu ile onun birkaç yakını katıldı.

Mersin'de 1947'de doğan Cem Erman, annesinin memleketi olan Hatay'ın İskenderun ilçesinde ailesiyle yaşarken, 1973'de Ses dergisinin açtığı yarışmada üçüncü olup sinemaya adım attı.

Yeşilçam'ın en parlak dönemlerinde, çoğunlukla karakter oyuncusu olarak rol alan Cem Erman'ın, yıllarını verdiği oyunculuğuna 1980'de son verip emekliye ayrıldığı kaydedildi.

Adana'da, bu yıl 15-25 Eylül tarihleri arasında 18'incisi düzenlenen "Altın Koza Film Festivali"nde, "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünün, Erman anısına verileceği bildirildi. Ancak, ödül gecesinde Erman'ın adı geçmedi.

-Predatorlar, İncirlik'te-

Adana'daki İncirlik Üssü'ne getirilen insansız hava aracı predatorler 22 Kasım tarihinde eğitim amacıyla kısa süreli bir uçuş yaptı.

İncirlik Hava Üssü'ndeki hangarların bulunduğu alana çıkan iki predatorden biri beklerken, diğeri ise piste çıkarak, havalandı. Kent üstünde kısa süreli uçuşlar yapan predator, zaman zaman pisti pas geçerek uçuşuna devam etti. Predatorün uçuşunun ardından tekrar İncirlik Üssü'ne iniş yaptı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Türkiye'nin talebi üzerine, İncirlik Hava Üssü'ne konuşlandırılan dört adet insansız hava aracının Türkiye'nin terörle mücadelesine istihbarat desteği sağlayacağını açıklamıştı.

-Adana basının acı kaybı-

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Adana Şube Başkanı Mustafa Gümüşdamla

(49), 24 Kasım tarihinde vefat etti.

Daha önce Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesinde midesinden ameliyat olan Gümüşdamla, 24 Kasım akşam saatlerinde hastaneye kontrole giderken aniden rahatsızlandı.

Adana Devlet Hastanesine kaldırılan Gümüşdamla, buradaki tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Sarı basın kartı sahibi Gümüşdamla, evli ve 2 çocuk babasıydı.

Aynı zamanda Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Genel Sekreteri olan Gümüşdamla, ÇGC'de düzenlenen, TGS Genel Başkanı Ercan Sadık İpekçi'nin katıldığı törenin ardından Asri Mezarlığı'nda gözyaşları arasında toprağa verildi.

-Yasa dışı gösteride patlama-

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, 16 Ekim tarihinde, yasa dışı gösteriye müdahale sırasında bir çöp konteynerinin yanında meydana gelen patlamada 5 polis ile 2 vatandaşın yaralandığını açıkladı.

İl Emniyet Müdürü Mehmet Avcı ile Dr. Aşkım Tüfekçi Çukurova Devlet Hastanesine gelen Vali Coş, hastane çıkışında yaptığı açıklamada, merkez Seyhan ilçesi Gülbahçe Mahallesi Obalar Caddesi'nde bir çöp konteynerinin yanında patlama meydana geldiğini belirterek, polis memurları Veli Ataşçı Yunus Emre Önderci, Ali Şener, İbrahim Yılmaz ve Mustafa Kaya ile vatandaşlar Mehmet Dağtekin ve Mehmet Hasip Aslan yaralandığını söyledi.

Seyhan ilçesi Gülbahçe Mahallesi Obalar Caddesi'nde terör örgütü PKK/Kongra-Gel yandaşları tarafından gerçekleştirilen korsan gösteriye müdahale sırasında bir çöp konteynerindeki patlama sonucu yaralanan polis memuru Veli Ataşcı, 20 Ekim tarihinde tedavi gördüğü Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesinde yaşamını yitirdi.

Şehit Ataşcı'nın cenazesi, 21 Ekim tarihinde Adana Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünde düzenlenen törenin ardından İmamoğlu ilçesine bağlı Üçtepe köyü Menteş Mahallesi'ndeki babaevine getirildi. Köy meydanında kılınan cenaze namazı sonrası Ataşcı'nın cenazesi, vatandaşların omuzlarında Menteş Mahallesi Mezarlığına taşınarak aile kabristanlığında defnedildi..

25 Ekim'de Adana Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, yasa dışı eyleme katılan ve patlama olayını gerçekleştiren örgüt mensuplarının yakalanmasına yönelik başlatılan operasyonlarda, olayla ilgisi olduğu tespit edilen 24 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Adliyeye sevk edilen zanlılardan 8'inin tutuklandığı kaydedildi.,

-Hazırladıkları bomba patladı-

Adana'da 13 Kasım tarihinde evde imal etmeye çalıştıkları boru tipi bombanın patlaması sonucu Bilal U. ve Fırat A. öldü.

Terör örgütü için boru tipi bomba imal ettikleri ileri sürülen Bilal U ve Fırat A, merkez Seyhan ilçesi Ova Mahallesi 44020 Sokak'taki evde meydana gelen patlamada ağır yaralandı. Bilal U. kaldırıldı Adana Devlet Hastanesi'nde kurtarılamadı.

Vücudunda ağır yanıklar bulunan, Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alınan Fırat A, 14 Kasım tarihinde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

(KUT-ERS)

- ADANA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Adana'da Yılın Olayları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement