Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (1) - Son Dakika
Yerel

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (1)

Antalya Bürosu\'nun Bölge Haberleri (1)

Foto.AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanı Dr.

23.12.2012 10:10

Foto: Harita ve kavşaktan

===

Yüksek binalara özel yönetmelik

AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu, Türkiye'de yüksek yapılar hakkında yapı yönetmeliğinin bulunmadığını belirterek, "Ülkemizin bir gerçeği... Yönetmelik olmadan sismik izolatör de kullanıyoruz, yüksek binalar da yapıyoruz. Sonra da deprem olunca 'neden yıkıldı' diyoruz" dedi. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi tarafından "Antalya'nın Depremselliği, Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı' konulu konferans düzenlendi.

DEPREM BÖLGELERİ HARİTASI DEĞİŞEBİLİR

Mühendislik Haftası dolayısıyla düzenlenen konferansta konuşan AFAD Deprem Dairesi Başkanı Nurlu, Türkiye'de yılda ortalama 18-20 bin civarında depremin meydana geldiğini belirtti. Geçen yıl Van'da meydana gelen deprem ve artçıları ile bu sayının 30 bin civarına yükseldiğini anlatan Dr. Nurlu, Türkiye'nin 5 farklı tektonik yapı üzerine kurulu olması nedeniyle depremle yaşamaya alışması gerektiğini dile getirdi. Nurlu, Türkiye'de deprem bölgeleri haritasının değişebileceğini ve farklı haritalama sistemi kullanılabileceğini kaydetti.

Dr. Murat Nurlu, mevcut deprem yönetmeliğinin güncellenmesi için de çalışmaların sürdüğünü belirterek, Türkiye'de yönetmelik olmadan sismik izolatör kullanıldığını ve yüksek binalar yapıldığına dikkati çekti. Dr. Nurlu, "Ülkemizin bir gerçeği... Yönetmelik olmadan sismik izolatör de kullanıyoruz yüksek binalar da yapıyoruz. Sonra da deprem olunca 'neden yıkıldı' diyoruz. Bu ülkede yüksek binalarla ilgili yapılması gereken çok iş var" diye konuştu.

YÜKSEK BİNA YÖNETMELİĞİ OLMALI

Türkiye'de ulusal ölçekli yüksek binalar yönetmeliğinin olmadığı vurgulayan Dr. Nurlu, şunları söyledi:

"İstanbul Büyükşehir Belediyesi yüksek binalar yapı yönetmeliğini hazırlattı ama yürürlüğe koyamadı. İzmir ve Bursa'da da benzer bir yönetmelik hazırlama çalışması yaptı ama devreye sokamadı. Biz AFAD Başkanlığı olarak olaya el koymak zorundayız. Ulusal çaplı depremle ilgili bir yönetmeliğimiz var. Bu yönetmelikte yüksek binaları da koymalıyız. İstanbul'da yüksek binalara milyonlarca dolar yatıranların hata yapmayı göze alacağını sanmıyorum. Ama yüksek binalarla ilgili hesap kurallarımız olmalı."

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİKLER ÖNÜMÜZDEKİ SENE BİTECEK

Nurlu, deprem bölgelerinde yapılacak yapılar hakkındaki yönetmeliğin revizyonu kapsamındaki çalışmalarda yüksek binalar, sismik izolatör kullanımının yanı sıra ahşap yapıların da yer alacağını ifade etti. Yönetmelikte yüksek binalarla ilgili bölümün seneye yayınlanabileceğini aktaran Dr. Nurlu, deprem bölgeleri haritasında düşünülen değişikliğin de önümüzdeki sene içinde biteceğini dile getirdi.

DEPREM VE TUSUNAMİ OLASILIĞI ANLATILDI

Konferansta Deprem Dairesi Başkanlığı'nda görevli Jeofizik Mühendisi Savaş Altıok ise Antalya'nın Aksu Çayı'nda, Akdeniz Körfezi'nde ve Kıbrıs yakınlarındaki Helenik adlı sismik boşluklardan kaynaklanan depremlerden etkilenebileceğine işaret etti. Altok, Antalya'da Aksu Çayı'ndaki sismik alanda 28 yılda bir 5 büyüklüğünde, 20-25 yılda bir de 7 büyüklüğünde deprem yaşanma olasılığının yer aldığını anlattı.

Sinevizyonda simülasyon gösterimi yapan Altıok, Kıbrıs'ın batısında 10 kilometre derinliğinde 7 büyüklüğünde deprem gerçekleşmesi halinde, 30 dakika sonra Antalya kıyılarına 1-1,5 metre yüksekliğinde dalgaların ulaşacağını ve dalgaların kıyıdan 300 metre içerideki alanları etkileyebileceğini anlattı. Depremsel verilerin AFAD Başkanlığı tarafından Türkiye genelinde işletilen 224 zayıf yer hareketi istasyonu ve 387 kuvvetli yer hareketi istasyonu tarafından belirlendiğini aktaran Altıok, Antalya'da da 4 zayıf, 11 tane de kuvvetli yer hareketi istasyonu olduğunu bildirdi.

Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA)

Foto: Konferanstan

===

Yeni yılı lüks otellerde karşılamak yerine, halk arasında PTT (Pijama, Terlik, Televizyon) olarak tabir edilen, evde televizyonda yayınlanan programları izleyerek geçirmeyi tercih eden vatandaşların 50-120 lira harcama yapması gerekiyor.

PTT de (Pijama, terlik, televizyon) cep yakıyor

YILBAŞINDA lüks otellerde ya da restoranlarda eğlenmek yerine, evde televizyonda yayınlanan eğlence programlarını izleyerek yeni yılı karşılamayı tercih etmenin bedeli de cep yakıyor. Yılbaşı akşamını evde geçirecek 4 kişilik bir ailenin yemek, çorba, pilav, salata ve düşük fiyatlı bir tatlıdan oluşan 'yeni yıl sofrası' için 120 liraya varan harcama gerekiyor. Sofranın et ya da yılbaşı eğlencesine uygun olarak hindi pişirilerek zenginleştirmek istenmesi halinde maliyet artıyor.

Yeni yıla, restoran veya lüks otellerin düzenlediği kutlama programlarına katılmak yerine evinde girecek vatandaşlar, yılbaşı akşamı evlerinde kuracakları sofra için hazırlıklara başladı. Yılbaşı eşi ve çocuklarıyla ya da akraba ve arkadaşlarıyla geçirmeyi planlayan vatandaşlar, alışveriş merkezleri, çarşı ve pazarda hareketlilik yaşanmasına neden oldu. Evde aile bireylerinin birlikte geçirdiği yeni yıl kutlamasında yılbaşı yemeğin ardından televizyon karşısında kuruyemiş ve meyve yemek de maliyeti artırıyor.

Yılbaşı alışverişini pazardan yapan aileler, bir kilogram ay çekirdeği, tuzlu fıstık ve leblebiden oluşan mütevazı bir karışık kuruyemiş paketi için en az 15 lira öderken, karışıma Antep fıstığı, kaju ve badem gibi lüks çeşitlerden 50'şer gram eklenince maliyet 25 liraya çıkabiliyor. Yeni yıla girerken birer kilogram elma, mandalina ve portakal gibi meyvelerin tüketilmesi durumunda ise en az 10 lira harcama yapmak gerekiyor. Evdeki eğlenceye muz, kivi, ananas ve Hindistan cevizi gibi tropik meyve çeşitlerin eklenmesiyle maliyet daha da yukarı çıkıyor.

Yılbaşını evde geçirmek isteyenler kuruyemiş çeşitleri arasından bu yıl da 6-8 liradan satılan kestaneye yoğun ilgi gösterdi. Yeni yıla evde sevdikleriyle girmeyi planlayanlar için çarşı ve pazarda kuruyemiş ile meyvenin kilogram fiyatları şöyle: Kestane 6-8 lira, ay çekirdeği 6 lira, kabak çekirdeği 14 lira, mısır kavurga 10 lira, Soslu fıstık 8 lira, fıstık 10 lira, Antep fıstığı 20 lira, fındık, 16 lira, leblebi 10 lira, badem 20 lira, ceviz içi 16 lira.

Pazar tezgahlarında portakalın ve mandalinanın kilosu 1, armut 1,5, elma 1.25, amme 2, muz 2,5, kivi 2, çilek 2,5, ananasın tanesi de 5 liradan alıcı buluyor. Buna göre, yeni yıla evinde 'Merhaba' diyecek 4 kişilik ailenin en az 50 lira harcama yapması kaçınılmazken, bol çeşitli sofralar için bu rakam 80-120 lira arasında değişiyor. Antalya'da yeni yıla otellerde zengin yılbaşı menüsü ve sanatçı eşliğinde girmenin bedeli ise kişi başı ortalama 90 liradan başlıyor.

Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA)

Foto: Pazarda kuruyemiş tezgahları

===

Baceoğlu mutfakta

KELEBEK Mobilya'nın Antalya şubesinin açılışına katılan ünlü şarkıcı Aysu Baceoğlu davetlilere elleriyle kurabiye yaptı. Güzelliği ve çıkardığı '10 Numara Öpücük' adlı albüm çalışmasıyla dikkatleri çeken sanatçı, bu kez farklı bir yeteneğini konuşturdu. Seksi elbisesinin üzerine mutfak önlüğünü takıp mağazanın mutfak modülünde kurabiye yapan Baceoğlu, yoğun ilgi gördü. Kurabiye hamuruna şekil vererek fırına atan Baceoğlu, pişen kurabiyeleri elleriyle dağıttı. Basın mensuplarına "Hamurunu ben yapmadım ama bunlar benim kurabiyelerim. Bak başka bir şey yazarsanız evde kalırım" uyarısı yapan güzel sanatçı, podyum ve sahnenin ardından bu kez de mutfakta hünerlerini sergiledi.

Yusuf TÜRKÖZÜ/ ANTALYA,(DHA)

Foto: Aysu Baceoğlu

===

2012 Sandra'ya şans getirdi

OYUNCULUK kariyerine 2011 yılında Yahşi Cazibe dizisinde konuk oyuncu olarak başlayan, ardından Muhteşem Yüzyıl dizisinde Rus Cariye Nina'yı canlandıran 28 yaşındaki Rus manken Sandra Akhmedova Fans'a, 2012 yılı uğur ve bol dizi çekimi getirdi. Muhteşem Yüzyıl'ın ardından 2012 sezonunda Araf Zamanı, Benim İçin Üzülme ve Uçurum adlı dizilerde rol alarak oyunculuk deneyimine deneyim katan Sandra Akhmedova Fans, dizi çekimlerinden arta kalan zamanını Belek'te evinde geçiriyor.

İki yıl önce Antalya'nın Belek Beldesi'ne yerleşen ve profesyonel mankenlik yapan Sandra Akhmedova Fans, kendisiyle ilgili özel sırları sosyal paylaşım sitesindeki sayfasında paylaştı. Güzelliğini yağlı ve kızarmış ürünlerden uzak durarak alkol ve sigara kullanmayarak muhafaza ettiğini belirten Fans, düzenli spor yaparak formunu koruduğunu, doğayla iç içe yaşamayı sevdiği için evinin Belek'te bulduğunu kaydetti.

Güzelliğine düşkün kadınlara, uyguladığı özel sırları veren genç manken-oyuncu güzelliğinin sırrını düzenli beslenme ve yeterli dinlenmeye borçlu olduğunu söylüyor. Akhmedova Fans, "En önemlisi, öğünlerime dikkat ediyorum. Örneğin her sabah yarım bardak taze sıkılmış maydanoz suyu içiyorum. Kahvaltı ise bol enerji dolu oluyor. Yiyeceğim her şeyin zamanı ve yeri var. Bunlara dikkat ederseniz güzel bir vücut sizi bekliyor" dedi.

Boş zamanlarında sahilde yürüyüş yaparak, denize girerek, güneşli havalarda ise güneşlenerek geçiren Sandra Akhmedova Fans, 2013'ün de 2012 gibi kendisine uğur ve bol iş getirmesini diledi. Genç oyuncu, herkesten gizlediği hobisini olduğunu da vurguladı. Sahil yürüyüşleri ve deniz girdiği zamanlarda topladığı deniz kabuklarından koleksiyon yaptığını kaydetti.

İbrahim LALELİ/ANTALYA, (DHA)

Foto: Sandra Akhmedova Fans

===

Oğuz Kuyum'dan yılbaşına özel yüzde 55 indirim

ANTALYA'nın seçkin kuyum ve mücevher mağazalarından Oğuz Kuyumculuk, yılbaşına özel kampanya düzenledi. 'İndirimi de, Sevgimizi de Artırdık' sloganıyla kampanyayı başlatan mağaza yönetimi, alyanslarda ve pırlanta ürünlerde yüzde 55 indirim yaptı. Atatürk Caddesi ve Lara Fener'de bulunan iki ayrı şubesinde de kampanyalı satışların geçerli olduğunu söyleyen Oğuz Temel, "Özel gün indirim kampanyalarımız devam ediyor. Antalyalılar için yılbaşına özel kampanya ses getirdi. Alyans ve pırlanta ürünlerdeki kampanyamızın 2013'ün ilk gününe kadar sürecek" dedi.

Saatlerde de indirim yaptıklarını anlatan Oğuz Temel, "Maurice Lacroix, Tissot, Seiko, Certina, Blancpain, Hublot, Clashütte ve TagHeuer gibi dünya markası saatlerde de yılbaşına özel sürpriz indirimler yapıyoruz. Antalyalılar'ın kampanyalarımızdan yararlanmaları bizleri çok mutlu ediyor" diye konuştu.. Temel, 2013'teki özel günlerde kampanyaları sürdüreceklerini vurgulayarak, "Her günün ayrı bir öneminin olduğu Türkiye'de, vatandaşlara en kaliteli ürünü en uygun fiyata ulaştırmak için çalışıyoruz" dedi.

İbrahim LALELİ/ANTALYA, (DHA)

Foto: Takı tanıtan mankenler

24 ARALIK PAZARTESİ SABİTLERİ

=============================

HAVA DURUMU

-----------

ANTALYA : 12/17 (ÇOK BULUTLU)

BURDUR : 01/07 (ÇOK BULUTLU)

ISPARTA : 01/07 (ÇOK BULUTLU)

ALANYA : 13/17 (PARÇALI BULUTLU)

KEMER : 08/16 (PARÇALI BULUTLU)

AFYONKARAHİSAR : -1/04 (AZ BULUTLU)

MANAVGAT : 11/17 (PARÇALI BULUTLU)

KUMLUCA : 09/18 (PARÇALI BULUTLU)

BUCAK : 03/11 (PARÇALI BULUTLU)

EĞİRDİR : 01/06 (PARÇALI BULUTLU)

SANDIKLI : -2/04 (SİSLİ)

FETHİYE : 07/18 (PARÇALI BULUTLU)

NAMAZ VAKİTLERİ

---------------

İMSAK GÜNEŞ ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI

ANTALYA : 05.33 07.01 12.04 14.32 16.55 18.16

AFYONKARAHİSAR: 05.36 07.07 12.04 14.28 16.50 18.13

BURDUR : 05.36 07.05 12.05 14.32 16.54 18.16

ISPARTA : 05.35 07.04 12.04 14.30 16.53 18.15

ALANYA : 05.28 06.56 11.59 14.27 16.50 18.11

KEMER : 05.34 07.02 12.05 14.33 16.56 18.17

KUMLUCA : 05.35 07.03 12.06 14.34 16.57 18.18

FETHİYE : 05.40 07.08 12.10 14.38 17.00 18.21

NÖBETÇİ ECZANELER

-----------------

ANTALYA

-------

BIÇAKÇI Öğretmenevleri Mah. 18. Cad. 36/10 229 04 98

BİLGE Çevreyolu No: 327 338 32 77

EGE Özgürlük Mah. 2666 Sk. 345 66 99

ERÇİN Kültür Mah. 3821 Sk. Erçin Apt. 227 44 18

FEYZA Yıldız Mah. 220 Sk. No: 26 344 45 01

KAYA Perge Cad. No: 21/B 311 18 22

LİMON Şirinyalı Mah. Tekelioğlu Cad. 324 86 04

YENİ TUBA Çaybaşı Mah. 1343 Sk. No: 19/3 321 01 64

ZERRİN Anafartalar Cad. No: 123/A 334 35 15

AFYONKARAHİSAR

--------------

DİKER Ambaryolu Cad. No: 8 213 79 52

KANLICA 12 Nolu Sağlık Ocağı karşısı 216 67 78

ZAFER Devlet Hast. karşısı 215 60 29

ISPARTA

-------

ÇAĞDAŞ İstiklal Mah. 104. Cad. No: 28/E 218 50 50

TUĞBA Hızırbey Mah. 1509 Sk. No: 16 232 57 61

BURDUR

------

ÖZBAĞCI Yeni Mah. Şehit Ersan Cad. No: 22 233 11 12

ALANYA

------

GÜLER Alanya Devlet Hast. yanı 511 39 04

SEVİNDİ Hayate Hanım Cad. No: 7 513 21 57

KEMER

-----

AYVAZ Akdeniz Cad. 8/C 814 38 91

MANAVGAT

--------

FERAH Hastane Cad. 742 19 18

SALUR Hastane Cad. 746 06 70

FETHİYE

-------

ALTAY Tütün Sk. Gökçe Pasajı 612 31 05

SEÇİL Devlet Hast. arkası 613 14 22 - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement