Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı ile Ardahan İl Sağlık Müdürlüğü'nün işbirliğinde, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu'nda dün 'Sigara ve Madde Bağımlılığının Genç Yetişkinlerdeki Etkileri' adlı bir program gerçekleştirildi.
Ardahan'da eğitim gören ortaöğretim öğrencilerine madde kullanımının zararlarının anlatıldığı programa, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez, Ardahan İl Sağlık Müdürü Dr. Ulaş Şentürk, ARÜ Genel Sekreteri Ercan Gültürk, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Havva Vanlı ile Ardahan'da çeşitli liselerde eğitim gören öğrenciler katıldı. Program öncesinde Ardahan İl Sağlık Müdürlüğü tarafından açılan stantta nefes kalitesi ölçümleri yapılarak, ölçümleri kötü çıkanlara nefes kalitesini arttıracak tavsiyelerde bulunuldu. Ayrıca stantta sigara bırakma ile ilgili çeşitli bilgiler verildi.
Açış konuşması Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez tarafından gerçekleştirilen programda, Prof. Dr. Söylemez, salonda bulunan her bir öğrencinin ışığa karışmaya aday olduğunu ifade ederek, öğrencilere yerleşkeyi ve fakülte binalarını gezmeleri tavsiyesinde bulundu. Dumansız hava sahasının şart olduğunu belirten Prof. Dr. Söylemez, öğrencilerden dumansız bir hayat sürmelerini isteyerek, Ardahan İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ulaş Şentürk'ü kürsüye davet etti. Dr. Şentürk, müdürlük olarak belediye ve kolluk kuvvetleri ile koordineli olarak denetimler yaptıklarını ifade ederek, salonda bulunanlardan dumansız hava sahası ihlali gördüklerinde ALO 171 hattına ihbar etmeleri ricasında bulundu.
Açış konuşmalarının ardından sözü Uzman Doktor Özlem Düvenci Birben alarak, tütünün tarihi hakkında bilgiler vererek, Türkiye'nin en fazla tütün tüketen 10. ülke olduğunu belirtti. Programın bir diğer konuşmacısı Sosyal Çalışmacı Ebru Yorgun ise; madde bağımlılığı hakkında bilgiler vererek, olumsuz sonuçlara rağmen, madde bağımlılığının kişi tarafından arttırılarak devam ettirildiğine dikkat çekti. Madde kullanımının kronik bir beyin rahatsızlığı olduğunu ifade eden Yorgun, kişinin psikolojik, maddi ve ailevi açıdan zararlar gördüğünü ifade etti. Programın son konuşması Psikolog Zeynep Çağlayan ise; esrar kullanımının zararları üzerinde durarak, bu maddeyi kullananların; kullanmayan kişilere göre iki kat daha fazla şizofreni hastalığına yakalanma riski taşıdığını vurguladı. Ayrıca Çağlayan, esrar kullanan kişilerin astım, bronşit gibi hastalıklara yakalanma riskinin oldukça yüksek olduğunu ifade etti.
Katılımcılardan gelen soruların cevaplanmasının ardından Programın sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Söylemez; Uzman Dr. Özlem Düvenci Birben'e, Ardahan İl Sağlık Müdürü Dr. Ulaş Şentürk tarafından Sosyal Çalışmacı Ebru Yorgun'a ve Ardahan İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Şube Müdürü Birsen Çınar Akkuş tarafından Psikolog Zeynep Çağlayan'a birer teşekkür belgesi takdim etti. - ARDAHAN
Son Dakika › Yerel › Arü'de Madde Kullanımı ve Zararları Anlatıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?