(25.8.2012)
//////////////
anamur muzunda reform
MERSİN'in Anamur ilçesinde muz üretiminde yeni uygulamalar başlatıldı. Muz-Bir Başkanı Mehmet Güzel, reform niteliğinde yeniliklere gideceklerini ve tüm üreticilerin bu yeniliklerden faydalanacağını söyledi.
Mersin Vali Hasan Basri Güzeloğlu'na konuyla ilgili bir dosya sunduklarını belirten Güzel, Çukurova Kalkınma Ajansı'ndan da destek sözü aldıklarını söyledi. Güzel "Ayrıca sadece Muz-Bir olarak değil, 20 sivil toplum kuruluşunun başkanları da verdikleri imzalarla muz sarartma sistemi ve toprak-yaprak-su analiz laboratuarının gerekliliğinin altına imza attı" dedi. Laboratuar ile Anamurlu muz üreticisinin, ürün ve topraktaki eksik mineralleri önceden tespit ettirerek, gereksiz gübre ve ilaç alımına gitmeyeceğini, bunun da gider maliyetini düşüreceğini dile getiren Güzel, şöyle devam etti:
"Seradan seraya fide taşınması sırasında bu hastalık muz fidesinde olduğu gibi kazma, kürek, bıçak, sulama suyu gibi hareket eden her şeyle geçebiliyor. Bunu önlemek için öncelikle Anamur'da bu hastalığı ortadan kaldırmalıyız. Bu da sağlıklı fidelerin getirilmesi ile olacak. Muz-Bir olarak Alata araştırma enstitüsünden destek istedik. Buradan elde ettiğimiz sağlıklı muz fidelerini üyelerimize ve isteyen muz üreticilerimize ulaştıracağız."
Mithat ÜNAL/ ANAMUR(Mersin), (DHA)
(25.8.2012)
///////////////
Milletvekili Gürkan: Tarımda Avrupa'da birinciyiz
"Tarımsal büyüklük sıralamasında Avrupa'da 4'üncü iken bugün birinciyiz. Ülkemizin tarımsal üretim değeri 27.3 milyar dolardan 62.7 milyar dolara yükselmiştir. Tarımsal ihracatımız 4 milyar Dolardan 15.3 milyar Dolar seviyesine ulaşmıştır. Çiftçilerimize verilen tarımsal destek 2002 yılında 1.8 milyar TL iken 2012'de bu rakam 7.6 milyar TL'dir."
Karataş Kaymakamı Mustafa Kılıç'ı da makamında ziyaret eden Gürkan, çalışmalar ve ilçenin ihtiyaçları hakkında bilgi aldı.
ADANA,(DHA)
////////////
Atık su projesi başladı
ADANA'nın Ceyhan ilçesinde Avrupa Birliği (AB), Çevre Bakanlığı ile Ceyhan Belediyesi'nin ortaklaşa gerçekleştireceği Ceyhan Atık Su ve Yağmur Suyu Projesi'nin açılış toplantısı yapıldı.
Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, toplantıda yaptığı konuşmada, projeyi hayata geçirmek için son aşamaya geldiklerini belirterek "Temelini en kısa sürede atmayı planlıyoruz" dedi. Başkan Sözlü, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinde çevresel korumanın ileri düzeye çıkarılmasını amaçlayan proje hakkında şu bilgileri verdi:
"Ceyhan Belediyesi ve Proje Uygulama Birimi'nin idari, finansal ve teknik kapasitesi geliştirilecek. Su Hizmet Birimi'nin modernizasyonu sağlanarak etkin bir su ve atık su hizmet birimi kurulacak. Atık Su Arıtma Tesisi birinci aşaması inşaa edilecek ve mevcut şebeke hattı değiştirilecek. Mevcut alanlara ait yağmur suyu şebekesi inşaa edilecek."
Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, inşaat sürecine üç ay içinde başlanacağını ve 18 ayda tamamlanmasının planlandığnı sözlerine ekledi.
CEYHAN,(DHA)
//////////
Su ürünleri fakültesine yeni tekne
MUSTAFA Kemal Üniversitesi (MKÜ) Su Ürünleri Fakültesi'ne 14 yıl önce kazandırılan ancak şu anda kullanılamayacak durumda olan teknenin yerine yenisi alınacak. MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, eski teknenin 6 yıldır kullanılmadığını, onarımı için en az 450 bin Avro gibi bir bedelin
gerektiğini belirterek "Bu nedenle yeni bir tekne alınması için girişimlere başladık" dedi. 24 metre uzunlukta yeni bir tekne alınabilmesi için 2.5 milyon TL'lik bir bütçe talebinde bulunduklarını ifade eden Rektör Güder "Üzerinde 12 çeşit makine teçhizat bulunacak. Kısmet olursa bunun bir yıl içinde inşasını tamamlamayı düşünüyoruz" diye konuştu.
Ufuk AKTUĞ/İSKENDERUN(Hatay),(DHA)
(25.8.2012 FOTOĞRAFLI)
///////////////
Turizmciler Taşucu'nda toplandı
MERSİN ve Çevresi Turizm Alanı Altyapı Hizmet Birliği (METAB) toplantısı, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu başkanlığında, Taşucu'nda yapıldı. Taşucu Belediyesi Meclis toplantı salonundaki toplantıda konuşan Vali Güzeloğlu, METAB'ın turizmin geliştirilmesi, altyapı temelli sorunların giderilmesi, yatırım projelerinin hayata geçirilmesi amacıyla kurulduğunu söyledi. Güzeloğlu, "Geride bıraktığımız son 2 yılda hem altyapı çalışmalarında hem de ilimizin genel ve özel turizm boyutlarında tanıtılmasında çok önemli katkılar ve kazanımlar sağlandı" dedi.
Hükümet tarafından açıklanan yeni teşvik paketi çerçevesinde Türkiye genelinde ilan edilen 24 turizm merkezinden 2'sinin Mersin'de bulunduğunu hatırlatan Vali Güzeloğlu "Bunlardan birincisi Kazanlı Sahil Yatırımı Projesi diğeri de Gülek Karboğazı Kış Turizmi Yatırım Bölgesidir. Söz konusu turizm merkezlerinin sayılarının arttırılması önceliklerimiz arasındadır" diye konuştu.
Taşucu Belediye Başkanı Yaşar Açıkbaş da toplantıda beldedeki turizm faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Açıkbaş "Taşucu beldemiz günübir birlik yat turları ile yaklaşık 2 bin kişi ağırlamaktadır. Bu turlar kapsamında bakir koylarımızı ve Dana Adası'nın tanıtımını yapıyoruz. Taşucu KKTC arasında feribot seferleri de belde, ilçe ve ülke turizmine katkı sağlamaktadır. Kışları 10 bin olan nüfusu yaz aylarında 50 - 60 binlere ulaşmaktadır" dedi.
Toplantıya Vali Yardımcısı Suphi Olcay, Silifke Kaymakam Vekili Mut Kaymakamı Mustafa Şahin, METAP Encümen üyesi Taşucu Belediye Başkanı Yaşar Açıkbaş, Narlıkuyu Belediye Başkanı Ali Okur, Tarsus Belediye Meclis Üyesi Ufuk Başer, İl Genel Meclis Üyesi Ali Özer, Mersin Oteli adına turizmci Fethi Kavunoğlu, Kilikya Oteli adına turizmci Ali Kalın katıldı.
Mehmet OKUR/ SİLİFKE(Mersin),(DHA)
(25.8.2012)
////////////
30 Ağustos konserine iptal
ADANA'nın Ceyhan İlçe Belediyesi tarafından 30 Ağustos Zafer Bayramı Kutlamaları kapsamında düzenlenmesi planlanan halk konseri iptal edildi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Hakkı Bulut ile Lara'nın sahne alacağı halk konserinin, son günlerde meydana gelen terör saldırıları sonucu ülkede yaşanan üzüntü nedeniyle iptal edildiğini bildirdi. Başkan Sözlü açıklamasında şunları kaydetti:
"Ramazan bayramından bu yana her gün şehit haberleri alıyoruz. Şırnak ve Hakkari'de meydana gelen çatışmada şehit düşen askerlerimizin acısı yüreğimizi dağlarken, Gaziantep'te de kanlı bir terör saldırısı ile 9 masum vatandaşımız yaşamını yitirdi. Bütün bu acılar ve gözyaşları milletçe yüreğimizi dağlamaktadır. Her ne olursa olsun başta kanlı terör örgütü PKK ve onların yandaşları hiçbir şekilde bin yıllık kardeşliği bozamayacaktır. Türk Milleti olarak kenetlenmek, acıları paylaşmak, sevinci ve hüznü birlikte daha güçlü yaşamak zorundayız. Bu nedenle bu yıl 30 Ağustos'ta düzenleyecek olduğumuz halk konserini iptal etme kararı aldık."
CEYHAN,(DHA)
//////////
Kendi elektriğini üretiyor
KAHRAMANMARAŞ'ın Andırın ilçesine bağlı Yeşiltepe köyünde yaşayan 40 yaşındaki Murat Parmaksız, kendi geliştirdiği bir düzenekle elektrik üretiyor. Teknik Lise'nin Elektrik-Elektronik bölümünden mezun olan Murat Parmaksız, elde ettiği günlük 200 watt elektriği, kendisine ait olan alabalik tesisinde kullanıyor. 7 metrelik bir borudan akan suyu kullanarak elektrik üretimi gerçekleştirdiğini anlatan Murat Parmaksız "Bu yaptığım sistem sayesinde bir tesisimizin kendi elektriğini rahatlıkla üretiyoruz. Eğer destek sağlanırsa bir köyün elektriğini örnek proje ile hayata geçirebilirim. Bu basit bir elektrik üretme metodu" dedi.
İskender ZENGİN/ANDIRIN/KAHRAMANMARAŞ, (DHA)
(25.8.2012 FOTOĞRAFLI)
/////////////
Yenişehir'e 15 bin alabalık
HATAY'ın Reyhanlı ilçesindeki Yenişehir Gölü'ne 15 bin pullu sazan balığı bırakıldı. Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi, uygulamanın Gıda Tarım ve Hayvancılık Tarım Bakanlığı'nın 2012 Balıklandırma Programı çerçevesinde gerçekleştirildiğini söyledi. Göle bırakılan 15 bin balığın Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü'nden alındığını belirten Başkan Şanverdi "Yenişehir gölünün doğasını yaşatmak için elimizden geleni yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Bünyemizde oluşturduğumuz projelerimizle sahip olduğumuz güzellikleri koruma ve geliştirme çalışmalarımız devam etmektedir" dedi.
Ferhat DERVİŞOĞLU/REYHANLI(Hatay), (DHA)
(25.8.2012/FOTOĞRAF) - Adana
Son Dakika › Yerel › Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.