Esasi Biraradalıklar Konferansı Sonuç Bildirgesi - Son Dakika
Yerel

Esasi Biraradalıklar Konferansı Sonuç Bildirgesi

Esasi Biraradalıklar Konferansı Sonuç Bildirgesi

Karabük Üniversitesi (KBÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından 24-26 Eylül 2012 tarafından düzenlenen, 1.Uluslararası Osmanlı Dünyası.

04.10.2012 16:57

Karabük Üniversitesi (KBÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından 24-26 Eylül 2012 tarafından düzenlenen, 1. Uluslararası Osmanlı Dünyası: Esasi Biraradalıklar Konferansı neticelendi.

Konferansa Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal'ın yanısıra, Columbia Üniversitesi'nden Prof. Dr. Richard W. Bullıet, İstanbul Bilgi Üniversitesi Prof. Dr. Suraiya Faroqhı, Ohio Devlet Üniversitesi'nden Prof. Dr. Carter V. Fındley ve davetli panelist olarak Prof. Dr. Seçil Karal Akgün, Doç. Dr. Mehmet Alkan, Prof. Dr. Fatmagül Berktay Doç. Dr. Elizabeth B. Frıerson, Yrd. Doç. Dr. Antonis Hadjıkyrıacou, Dr. Herkül Mıllas, Prof. Dr. Murat Özyüksel ve Prof. Dr. Amy Sınger ile yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda akademisyen katıldı. Konferansın sonuç bildirgesi açıklanırken KBÜ'den yapılan açıklamada, "1. Dünya Savaşı sonrasında dağılmasına kadar geçen 600 yılı aşan süre içerisinde Osmanlı İmparatorluğu birçok farklı siyasi, kültürel ve sosyal çevreden gelen çok etnikli, çok dilli ve çok dinli bir İmparatorluk olarak hüküm sürdü. Başlıca istisnası İran olmak üzere, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Güneydoğu Avrupa'yı kapsayan geniş bir coğrafyaya hakim olan Osmanlılar, bu bölgelere emperyal izlerini bırakmışlardır. Osmanlı İmparatorluğu'nu, hakimiyetini askeri zaferler ve katı bir sultan yönetimiyle kuran bir 'barut imparatorluğu' olarak tanımlamanın belli bir noktaya kadar geçerliliği ve tarihselliği bulunmakla birlikte, bu kadar geniş bir coğrafyada ve bu denli birbirinden farklı toplum ve topluluklar üzerinde bu kadar uzun süre hakimiyet kurabilmek, Konferansımızın öncülüğünü yaptığı ve geliştirdiği kavramlar olan 'Osmanlı dünyası' ve 'esasi biraradalıklar' kavramları çerçevesinde derinlemesine araştırmalar ile geniş analizler ve sentezler çerçevesinde ele alınmasını gerektirmektedir. Bu amaçla üç gün boyunca devam eden Konferansımızda meşrutiyet, yabancıların gözüyle Osmanlılar ve Osmanlı'da 'öteki' kavramından misyonerler, Osmanlı'da 'kıyı' kavramı ve tasavvufa kadar uzanan geniş bir yelpazedeki konulardan oluşan Türkçe ve İngilizce bildirilerin sunulduğu toplam 13 panel yer almıştır. Sırasıyla Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi ve Konferansımız Organizasyon Komitesi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Devrim Ümit ile Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal'ın açılış konuşmalarıyla başlayan Konferansımızın açılış seremonisinde, Onur Komitesi üyeleri Prof. Dr. Richard W. Bullıet, 'The Ottoman Empire in the World History', Prof. Dr. Suraiya Faroqhı, 'New Research on Ottoman Artisans: Where Do We Go from Here?' ve Prof. Dr. Carter Fındley 'Things Everybody Used to Know About Ottoman History' başlıklı her biri son çalışmalarının birer ürünü olan kapsayıcı ve yenilikçi birer keynote sunumu vermişlerdir.

Konferansımızın devam eden günlerinde, Onur Komitesi üyelerimiz Prof. Dr. Richard W. Bullıet, 'The Ottoman Empire and the Muslim South', Prof. Dr. Suraiya Faroqhı 'Surviving the Difficult Times: the Cotton and Silk Trades in Bursa around 1800' ve Prof. Dr. Carter Fındley, 'Ignatius Mouradgea d'Ohsson (1740-1807) and his Great Book, 'Tableau Général de l'Empire Othoman' başlıklı, yine her biri değerli ilim adamlarının son çalışmalarından birer kesit oluşturan, bildiriler sunarken, davetli panelistlerimiz Prof. Dr. Seçil Karal Akgün, 'The Establishment and Open and Concealed Objectives of the American Missionary Schools in the Ottoman Empire' Doç. Dr. Mehmet Ö. Alkan, 'İlen-ı Hürriyet', 'İttihad-ı Anasır-ı Osmaniye' ya da Milliyetçilik Çağında Birarada Yaşamak için Son Teşebbüs' Prof. Dr. Fatmagül Berktay, 'Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Kadın: Kamusal Özgürlük Olmadan Özgürlük Olur Mu?' Doç. Dr. Elizabeth Frıerson, 'Gender, War, Memory 1877-1927', Yrd. Doç. Dr. Antonis Hadjıkyrıacou, 'Projecting an Institutional Identity: Non-Muslim Communal Organization and Leadership in the 18th-century Cyprus', Dr. Herkül Millas, 'Tarihçilik, Mitoslar ve Osmanlı: Türkiye ve Yunanistan Örneği', Prof. Dr. Murat Ozyuksel 'II. Abdülhamid, İslami Osmancılık ve Hicaz Demiryolu' ve Prof. Dr. Amy Sınger 'Ottoman Edirne: Moving from the Center to the Edge' başlıklı bildirilerini sundular. Konferansımızın ikinci günü, panellerin ardından, Hıdırlık Tepesi'nde sıcak ve soğuk içecekler ile son bulan Eskiçarşı, Safranbolu gezisinin ardından, aralarında Onur Komitesi üyeleri ve davetli panelistlerin büyük bir bölümünün bulunduğu Konferans katılımcılarının bir bölümü Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal'ı makamında ziyaret etti. Ziyaret sırasında, aynı zamanda Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi ve Konferansımız Organizasyon Komitesi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Devrim Ümit'in doktora derecesini aldığı Columbia Üniversitesi'ndeki doktora ve tez danışmanı da olan Onur Komitesi üyesi Prof. Dr. Richard W. Bullıet, alanında çığır açan çalışmaları arasında yer alan 'Islam: the View From the Edge' ile 'Islamo-Christian Civilization' başlıklı kitapları ile diğer Onur Komitesi üyesi Prof. Dr. Carter Fındley de 'The Turks in World History' başlıklı kitabını imzalayarak Rektörümüze takdim ettiler.

Verimli ve hayli keyifli geçen ziyaretin ardından, Gala Yemeği'nin düzenlendiği Eskiçarşı, Safranbolu'daki Akçe Konaklar'a geçildi. Konferansın üçüncü ve son günü, panellerin ardından, Yenice ile KARDEMİR'e katılımcılarımız ile birlikte gezi düzenlendi. Konferansımızın ardından, Konferans Bildiri Kitabı basılmakta olup, Konferans sırasında sunulan ve her biri farklı bildirilerin geliştirilmiş hallerinden oluşan, biri İngiltere'den önemli bir yayınevinden, Ottoman World: Foundational Coexistences başlıklı İngilizce, diğeri Türkiye'den önemli bir akademik yayınevinden Osmanlı Dünyası: Esasi Biraradalıklar Yaşamın Kıyısından Kartpostallar başlıklı Türkçe olmak üzere iki kitap basılacaktır.

İlgili kitaplara, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri'nde çalışmalarına devam eden, ancak Konferansımıza katılamayan alanının ileri gelen akademisyenleri de yazacakları bölümlerle katkıda bulunacaklardır. Sonuç olarak, Üniversitemiz, hem böylesine önemli bir konferansa ev sahipliği yapmış olmakla hem de Konferansı müteakip Türkçe ve İngilizce olmak üzere basılacak iki yenilikçi ve zamanlı kitapla Osmanlı çalışmalarına da son derece önemli bir katkıda bulunarak, evrensel düşünen ve evrensel uygulamalara imza atan, uluslararası düzeyde seçkin bir üniversite olduğunu, altıni çizerek vurgulamıştır. 2. Uluslararası Osmanlı Dünyası: Esasi Biraradalıklar Konferansı, Eylül 2014'de yeniden Karabük Üniversitesi'nin ev sahipliği ve organizasyonunda gerçekleşecektir" denildi. - KARABÜK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Esasi Biraradalıklar Konferansı Sonuç Bildirgesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement