Kahraman Tiyatro Televizyona Karşı - Son Dakika
Yerel

Kahraman Tiyatro Televizyona Karşı

Kahraman Tiyatro Televizyona Karşı

Antalya'da düzenlenen söyleşide konuşan ünlü sanatçı Turgay Tanülkü, tiyatronun karanlığın içinde bir ışık olduğunu söyledi.

18.01.2013 14:17

Foto: Seminerden

===

Kahraman tiyatro televizyona karşı

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen tiyatro ile televizyonun farklarının anlatıldığı söyleşide konuşan ünlü sanatçı Turgay Tanülkü, tiyatronun karanlığın içinde bir ışık olduğunu söyledi. Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, AKM Perge Salonu'nda tiyatro sanatçısı Turgay Tanülkü, Büyükşehir Belediye Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Müfit Kayacan ve Prof. Dr. Semih Çelenk'in katılımlarıyla 'Kahraman Tiyatro Televizyona Karşı' adlı bir söyleşi düzenledi.

TELEVİZYON TÜKETİYOR

Tiyatro sanatçısı Turgay Tanülkü, Türkiye'de ekonomik problemin artmasının tiyatro seyircisini azalttığını söyledi. Türkiye'de tiyatro salonlarının yok edilmeye veya küçültülmeye çalışıldığını savunan Tanülkü, televizyonla tiyatronun farklarına değindi. Tanülkü, "Tiyatroyu beğenmezsen kalkıp gidersin ama televizyon mutlaka birisini yakalayacaktır. Tiyatroda oyuncu en iyisini sunmaya çalışır. Tiyatro karanlığın içinde bir ışık kaynağıdır. Televizyon dokunmayı önlüyor. Tiyatro hepimizi oyuncu yapar ama televizyon tüketmeye çalışır" dedi.

ANTALYA TARİHİ MİSYONU VAR

Büyükşehir Belediye Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Müfit Kayacan da, Antalya'nın tiyatro oyunu üretimi ve sahnelenmesi konusunda iyi durumda olduğunu söyledi. Antalya'nın tarihi geçmişinin kentte tiyatroyu zorunlu kıldığını kaydeden Kayacan, "Antalya'nın çok eski çağlardan kalan tiyatro sahneleri halen ayakta duruyor. Bu da durumda üretimi zorunlu kılıyor" diye konuştu.

GERÇEK HİKAYE TİYATRODA

9 Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Çelenk ise televizyonu tiyatrodan ayıran en önemli farkın, televizyonun bitimsiz olması olduğunu belirtti. Televizyonun başı ve sonunun bulunmadığını ifade eden Çelenk, tiyatronun ise özel bir zamanda izleyicinin seçtiği hikayeyi kendince anlattığını kaydetti. Gerçek hikayeciliğin televizyonda değil, tiyatroda olduğunu dile getiren Çelenk, "Televizyon zaman geçirici bir unsurdur" dedi.

ANTALYA, (DHA)

Foto: Söyleşiden

===

Bucak'ta kaza: 1 ölü

BURDUR'un Bucak İlçesi'nde meydana gelen trafik kazasında 1 kişi yaşamını yitirdi. Alparslan Türkeş Bulvarı'nda seyreden 16 yaşındaki Mustafa Öztürk'ün kullandığı 15 PS 497 plakalı motosiklet, bir akaryakıt istasyonunda çalışan 31 yaşındaki Mehmet Canbaz'ın kullandığı 15 PA 699 plakalı otomobile yandan çarptı. Çarpmanın şiddetiyle otomobilin kırılan çamında içeri giren Öztürk, olay yerinde yaşamını yitirdi. Kazada yaralanan Mehmet Canbaz Bucak Devlet Hastanesi'nde tedaviye alınırken, Öztürk'ün cenazesi ise aynı hastanede tedaviye alındı.

Halim AKCA/BUCAK, (DHA)

Fotosuz

===

Hırsızlık şebekesine darbe

ISPARTA'nın Şarkikarağaç İlçesi'nde 4 ayrı yerden hırsızlık yaptıkları belirlenen 5 kişi gözaltına alındı. Şarkikarağaç İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, ilçe merkezinde çeşitli yerlerden hırsızlık yapılması üzerine çalışma başlattı. Bir süre devam eden araştırmanın ardından operasyon düzenleyen ekipler, Y.Ü, F.Y, T.E, E.A. ve O.A'yı gözaltına aldı.

Şüphelilerin yakalandıkları yerlerden yapılan aramalarda çalıntı olduğu belirlenen 3 dizüstü bilgisayar, 2 dijital fotoğraf makinesi, 1 av tüfeği ile çeşitli eşyalar ele geçirildi. Sorgularının ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden F.Y. ve E.A. çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Diğer şüpheliler ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Hasan UĞUR/ŞARKİKARAAĞAÇ, (DHA)

Foto: Şüphelilerden, çalınan eşyalar

===

Düzen kuşağı sergisi açıldı

KUMLUCA Mimar Sinan Ortaokulu'nun 6,7 ve 8'inci sınıf öğrencilerinin 'Teknoloji ve Tasarım' dersinde yaptıkları 3 boyutlu eserler okulda açılan sergiyle tanıtıldı. Okulun sergi salonundaki 3D Düzen Kuşağı Bilim Sergisi'nin açılışına Kaymakam Salih Işık, İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman Şahin ile daire amirleri, siyasi parti temsilcileri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Serginin açılış kurdelesini Kaymakam Işık ve Milli Eğitim Müdürü Şahin birlikte kesti. Açılıştan konuşan okul müdürü Zekai Dincer, öğrencilerin Teknoloji ve Tasarım dersinde dönem başından bu yana yaptıkları üç boyutlu düzen kuşağı sergisinin büyük bir özveriyle hazırlandığını söyledi. Düzen kuşağı sergisi okul sergi salonunda bir hafta ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

Ekrem KARAMAN/KUMLUCA, (DHA)

Foto: Sergiden

===

Manavgat'ta hedef 12 ay hareket

MANAVGAT Sanayici ve İş adamları Derneği (MASİAD) tarafından 2012-2013 faaliyet dönemi 3'üncü olağan toplantısı yapıldı. Toplantıda katılımcılara Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Tuncay Engin, ajansın 2013 yılı Mali Destek Programı hakkında bilgi verdi. Toplantıya Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, BAKA Genel Sekreteri Tuncay ENGİN, Masiad Başkanı Ahmet Boztaş ve iş adamları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan MASİAD Başkanı Ahmet Boztaş sürdürülebilir bir kalkınma için, yerel potansiyellerin mutlaka harekete geçirilmesi gerektiğini söyledi. Potansiyellerin harekete geçirilmesine katkı sağlamak ve bölgenin bütüncül bir yaklaşımla kalkınmasına, destek olmak amacıyla kurulan, kalkınma ajanslarının önemine vurgu yapan Başkan Boztaş, BAKA'nın bölgedeki şirketlere toplam 20 milyon lira AR-GE'ye yatırımları için destek verdiği kaydetti.

Manavgat'ta ekonomideki baskın sektörün turizm olduğuna işaret eden Başkan Boztaş, "Ama deniz, kum, güneş üçlüsünden çıkamadığımız için kasım ve nisan ayları aralığında ilçemiz 30 bin işsiz barındırmakta. Manavgat'ın ekonomik yapısı durağan hale gelmektedir. Ölü sezon dediğimiz bu aylarda bizlerde işadamları olarak, turizmi çeşitlendirme adına arayışta olmalıyız" dedi.

Boztaş, alternatif turizm dışında Manavgat'ta tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi konusunda BAKA'nın desteklenmesinin işadamlarının yeni yatırımlara yönelmesini teşvik edici unsurlardan birisi olduğunu kaydetti. BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin kalkınma ajanslarının dünya ve Avrupa'da kuruluşlarını anlatarak yerelden kalkınmanın önemine vurgu yaptı. BAKA'nın 2010 yılında kurulduğunu hatırlatan Engin "Biz daha önce bu yerel kalkınma modelini uygulasaydık Türkiye şu anda milli geliri 20 bin dolar olurdu" dedi.

Kaymakam Emir Osman Bulgurlu ise BAKA'nın Manavgat'taki mango projesine verdiği desteği hatırlatarak "Artık Türkiye'de mango yetişiyor. İlk meyveleri topladık. İnşallah bir kış daha geçerse artık Türkiye'nin alternatif bir tarım ürünü daha olacak. Biz her dönemde iş adamlarımızdan bize güzel projeler hazırlamasını bekliyoruz" dedi.

Kamil ATALAY/MANAVGAT, (DHA)

Foto: Toplantıdan

===

Kumluca'da çorba etkinliği

ANTALYA'nın Kumluca İlçesi'nde her yıl düzenlenen Arabaşı Çorbası İçme Etkinliği, bu yıl da yoğun ilgi gördü. Karacaören Köyü'nde düzenlenen etkinliğe, Kaymakam Salih Işık, Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Osman Koşar, Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, siyasi parti temsilcileri, daire amirleri, köy muhtarları ve vatandaşlar katıldı.

Etkinlikte konuşan Kumluca Tanıtma Derneği Başkanı Turgut Eken, Arabaşı çorbasının Türkmenlere has bir çorba olduğunu kaydetti. Çorbanın ilk Türkmen Murtaza Usta tarafından yapıldığının rivayet edildiğini belirten Eken, "Çorbanın gerçek adı 'Araaşı'dır. Çorbanın adı, öğün zamanlarında değil, öğün arasında ve ekmeksiz yenilmesinden gelir. Fakat zamanla çorbanın adı 'Arabaşı' olarak değiştirilmiş" dedi.

Kaymakam Salih Işık ise Türk mutfağı yemeklerinin dünya çapında çok önemli bir yere sahip olduğunu, bu yemeklerden özelliği olan birinin de Arabaşı çorbası olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından misafirlere un, tavuk eti ve içine çeşitli baharatlar konularak yapılan Arabaşı çorbası ikram edildi.

Ekrem KARAMAN/KUMLUCA, (DHA)

Foto: Etkinlikten foto

===

Burdur'da tıp fakültesi heyecanı

BURDUR Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) bünyesinde yapılması planlanan Tıp Fakültesi binası için MAKÜ ile iş adamı Ercan Akın arasında ön protokol imzalandı. MAKÜ Rektörlük Binası Senato Odası'nda düzenlenen ön protokol törenine MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı, iş adamı Ercan Akın ve akademisyenler katıldı.

Törende konuşan Prof. Dr. Saatcı, imzalanan protokolle belki de bir kentin kaderinin değişebileceğini söyledi. Burdur'a ve MAKÜ'ye kazandırılacak tıp fakültesinin ilk adımını bu protokolle atıldığını vurgulayan Prof.Dr. Saatcı, "Üniversite ile şehir ayrımını hiçbir zaman yapmıyoruz. O yüzden bu kazanımın tüm Burdur için olacağını söylüyorum" dedi.

Ön protokolün hayata geçmesi için Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) onayının gerektiğine işaret eden Prof.Dr. Saatcı, "Bu aşamadan sonra üniversite ve şehir ele ele verip ne gerekiyorsa onu yapacağız. Bu işe dört elle sarılıp fakültemizi şehrimize kazandıracağız. Tıp fakültesi Burdur'a ve üniversitemize çok önemli katkılar sunacak" diye konuştu.

Burdur'da daha önce Fen Lisesi kazandıran iş adamı Ercan Akın ise lisenin açılış töreninde tıp fakültesi binası yapma sözü verdiğini anımsattı. Eğitim kökenli bir sanayici iş adamı olduğunu ve eğitime önem verdiğini aktaran Akın, "Burdur'da eğitim seviyesi zaten yüksek. Seviyeyi daha da yükselterek üniversitemize destek olacağız. Tıp fakültesini izin alıp yaptırırsak doktor mezun edeceğiz, ülkemize Burdur'a sağlıklı nesiller yetiştireceğiz" dedi. Konuşmaların ardından Saatcı ile Akın arasında tıp fakültesi binası yapılması için ön protokol imzalandı.

Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)

Foto: Protokol töreni

===

Sarıcakayalı üreticiler Alanya'da

ANTALYA Bölgesi Tarım Kooperatifleri Birliği'nin davetlisi olarak Alanya'ya gelen Eskişehir Sarıcakaya ve Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üyeleri, iyi tarım uygulamaları, seracılık ve paketleme tesisiyle ilgili incelemelerde bulundu. Alanya Ziraat Odası'nı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nü ziyaret eden Sarıcakayalı üreticiler daha sonra Konaklı Beldesi'nde bir muz serasını, Toslak Köyü'nde ise paketleme tesisini gezdi.

Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu, 300 üyesinin sadece 22'si erkek olan Sarıcakaya ve Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin kadın başkanı Utiye Tınaz'ı tebrik etti. Musluoğlu, "Alanya'da pek bulamadığımız kadın çiftçiler, Eskişehir'de kooperatif kurmuş. Bu bizi oldukça mutlu etti. İlçemize birçok çiftçi grupları incelemelerde bulunmak üzere geliyor ancak ilk kez kadın çiftçilerden oluşan böyle bir grupla karşılaşıyorum" dedi.

ÜRETİM POTANSİYELİ YÜKSEK

Alanya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Rüzgar ise, Alanya'nın üretim konusunda belli bir aşamadan geçtiğini belirtti. Toslak-Hacıkerimler-Yeniköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin bölgeye büyük hizmetleri olduğunu anlatan Rüzgar, " Alanya'da oldukça yüksek üretim potansiyeli var. Artık paketleme ve pazarlama noktasında yoğunlaşıyoruz. Sağlıklı ve kaliteli üretim konusunda oldukça ileri seviyedeyiz" diye konuştu.

Sarıcakaya ve Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Utiye Tınaz ise, 2004 yılında tüm üyeleri kadın üreticilerden oluşan bu kooperatifi kurarak birçok aktivite gerçekleştirdiklerini söyledi. Tınaz, 'Üretici Birliği Belgesi' almaları konusunda ise Antalya Bölgesi Tarım Kooperatifleri Birliği'nin kendilerine her türlü yardımı yaptığını kaydetti.

Antalya Bölgesi Tarım Kooperatifleri Birliği ve Toslak-Hacıkerimler-Yeniköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Özen ise bulunduğu coğrafi konum gereği Alanya'nın iklimine oldukça yakın olan Sarıcakaya'nın üreticileriyle, 'Üretici Birliği Belgesi' alınması konusu başta olmak üzere birçok konuda temas halinde olduklarını dile getirdi.

Teoman ERİŞ/ALANYA, (DHA)

Foto: Ziyaretlerden fotolar

===

Başkan Arı avukatlığı anlattı

KORKUTELİ Osman Önal Ortaokulu'nun 'Kariyer Günleri' toplantısına Antalya İl Genel Meclisi Başkanı Av. Cavit Arı konuk oldu. 8'inci sınıf öğrencilerine farklı meslek dallarını tanıtmak ve meslek seçimlerinde yardımcı olmak için düzenlenen kariyer günlerinde konuşan Başkan Arı, 'avukatlık' mesleği hakkında sunum yaptı. Avukat olabilmek için öncelikle hukuk fakültesi mezunu olmak gerektiğini anlatan Arı, mezuniyetin ardından istenirse savcı veya hakim olabilmek için sınavlara girildiğini belirtti.

Bilinçli meslek seçiminin önemine vurgu yapan Başkan Arı, "Meslek seçimi; ilgi alanı, beceri ve kişiliğe uygun olarak yapıldığında kişi yaşam boyu mutlu olur. Herkes doktor, avukat, mühendis olacak diye bir şey yok. Bu ülkenin doktor- mühendis kadar teknisyene, işçiye, ustaya da ihtiyacı var. Meslek seçimi ve kariyer planlaması hayatınızda en önemli kararlarınızdan biridir. Bunun için meslekleri ve kendinizi çok iyi tanımalısınız" dedi.

Hukuk fakültesine girmek isteyen öğrencilerin akademik, sözel ve matematiksel yeteneğe sahip olması gerektiğini anlatan Atı, "Hukuk, muhakeme yeteneği ister. Yani olaylar ve ilkeler arasında ilişki kurup bir yargıya varabilmelisiniz. Bir hukukçunun iyi matematik bilmesinde büyük yarar var. Çünkü matematik de muhakemedir." dedi. Öğrencilerin mutlaka üniversite eğitimi alması gerektiğini kaydeden Av. Arı, daha sonra sorulara cevap verdi. Sunumun sonunda Başkan Arı'ya hayırsever iş adamı İrfan Önal tarafından çiçek verildi.

Adem DURMAZ/KORKUTELİ, (DHA)

Foto: Seminerden - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Kahraman Tiyatro Televizyona Karşı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement