Kansere Sanatla Meydan Okuyorlar - Son Dakika
Yerel

Kansere Sanatla Meydan Okuyorlar

Kansere Sanatla Meydan Okuyorlar

Lösemi hastası Filiz Gökmen ile akciğer kanseri tedavisi gören Nevzat Erbora, resim sanatı sayesinde yaşama yeniden tutundu.

14.02.2013 10:42  Güncelleme: 10:45

Foto: Kongre ve Kültür Merkezi'nin maket görüntüsü

===

'Galeri' ve 'Kesik Minare' ne olacak?

TADİLAT gerekçesiyle kapısına kilit vurulan Devlet Güzel Sanatlar Galerisi ve açık hava müzesi olarak planlanan, ancak projesinde değişiklik yapılarak camiye çevrilmek istenilen Kaleiçi semtindeki tarihi Kesik Minare ile ilgili tartışmalar sürüyor. Kent Konseyi Kültür-Sanat Grubu, "Galerinin Mevlevi Müzesi'ne dönüştürülmesine asla karşı değiliz. Galeri, mevcut yerinden daha iyi bir mekanda, kültür ve sanat etkinliklerine kapısını tekrar açabilir" görüşünü kamuoyu ile paylaşırken, Antalya Sanatçılar Derneği (ANSAN) üyeleri de mevcut galerinin tadilat sonrası yeniden galeri olarak hizmet vermesinde ısrarlı. Güzel Sanatlar Derneği (GÜSAD) üyesi sanatçılar ise 50 yıllık 'Devlet Güzel Sanatlar Galerisi' isminin, başka bir mekanda da olsa yaşatılmasını istiyor. Nazım Kültür Evi ile bir grup esnaf, 'Galerimizi Geri İstiyoruz', 'Kesik Minare Açık Hava Müzesi Olsun' başlıkları altında imza kampanyası başlatmayı planlarken, minare çevresinde de resim, heykel, seramik, el sanatları sanatçılarının katılacağı bir açık hava sergisi açılacak.

SANATÇILARDAN FARKLI GÖRÜŞLER

Kent Konseyi Kültür-Sanat grubu Başkanı Salih Yön, "Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nin ismi, dünya kenti Antalya'ya yakışır daha iyi, daha geniş bir mekanda yaşatılmalı görüşümüz halen geçerli" diyerek, tarihi Çarşı Hamamı, ya da halen boş duran eski TEKEL binasının galeri olarak düzenlenmesini de tekrar önerdi. Kaleiçi semtindeki 5 caminin cemaati olmadığı gerekçesiyle kapatıldığına dikkat çeken Yön, "Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce 2007 yılında hazırlanan projede, Kesik Minare 'açık hava müzesi' olarak planlanmış. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu da onay vermiş. Biz bu projeye destek veriyoruz" dedi. ANSAN Başkanı Kamile Yılmaz, galeri binasının tadilat sonrası sanatçıya yeniden kazandırılmasının arkasında olduklarını hatırlatıp, bu konuda başlatılacak her türlü çabaya destek vereceklerini söyledi. Antalya'da galeri sayısının azaldığına vurgu yapan GÜSAD Başkanı Mehmet Emin Erşan, galeri sorununa çözüm bulunması için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileriyle temas halinde olduklarını açıkladı.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: ANSAN Başkanı Kamile Yılmaz, GÜSAD Başkanı Mehmet Emin Erşan, Kent Konseyi Kültür Sanat Grubu Başkanı Salih, kesik Minare ve galeriden görüntü.

===

Kansere sanatla meydan okuyorlar

LÖSEMİ ve cilt kanseriyle savaşan iki çocuk annesi Filiz Gökmen ile akciğer kanseri tedavisi gören Nevzat Erbora, resim sanatı sayesinde yaşama yeniden tutundu. Gökmen- Erbora ikilisi, büyük heyecanla yaptıkları soyut ve klasik tarzlardaki yağlıboya çalışması resimlerini Muratpaşa Belediyesi Fuayesi'nde sergiledi. Erbora'nın, rahatsızlığından dolayı açılış törenine katılamaması ise davetliler arasında üzüntüye neden oldu. Erbora, 'Maskeliler-Maskesizler' adlı ilk kişisel sergisini Antalya Müzesi'nde açmıştı.

Antalya Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (ASMEK), Muratpaşa Belediyesi'nin Değirmenönü Sanat Merkezi'nde ve Olgunlaşma Enstitüsü'nde resim eğitimleri alan Filiz Gökmen, 2006 yılında lösemi, bir yıl sonra da cilt kanseri hastalıklarına yakalandı. Tedavileri sürerken, bir yandan da boya paleti ve fırçasını elinden bırakmayan Gökmen, "Resim sanatı acılarımı hafifletti, kanser hastası olduğumu unutturdu. Bana zevk, heyecan, huzur ve mutluluk verdi. Renkler arasında sanki farklı bir dünyada yaşıyor gibiyim" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Filiz Gökmen'in tabloları önünde, Nevzat Erbora'nın da önceki sergilerinde çekilmiş görüntüsü.

===

Sezen'in düşündüren kuşları

ANTALYA'nın usta fırçalarından Nuri Sezen, 'Bülbülün Penceresi' adını verdiği çok özel resimlerini, Antalya Sanatçılar Derneği (ANSAN) Güzel Sanatlar Galerisi'nde sanatseverle buluşturdu. Serginin açılış kurdelesini, Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu, Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, ANSAN eski başkanı Tacim Alpaslan, sanatçı Nuri Sezen birlikte kesti. Evcilmen, sadece Muratpaşa İlçesi'nde açılan sanat kurslarından yılda 10 bin kişinin faydalandığını hatırlatıp, "Diğer ilçelerle birlikte, Antalya'nın turizmden sonra hızla kültür-sanat şehri olma yolunda ilerlediğine şahit oluyoruz" dedi. Cevheroğlu da emeği geçen herkese teşekkür etti. Sezen'in sergisi 20 Şubat Çarşamba akşamına kadar açık kalacak.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Açılış kurdelesi kesilirken, Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu ile Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen tabloları incelerken ve toplu görüntü.

===

'Aşk' şarkıları çınlayacak

ANTALYA Devlet senfoni Orkestrası'nın, 'Sevgililer Günü'ne özel konserinde, Türkçe sözlü caz müziğinin önemli yorumcularından Jülide Özçelik solist olarak sahne alacak. 15 Şubat Cuma akşamı, Antalya Kültür Merkezi (AKM) Aspendos Salonu'nda, Antalyalı müzikseverler ile kucaklaşacak olan Özçelik, senfoni orkestrası eşliğinde okuyacağı aşk şarkılarıyla salonu çınlatacak. Özçelik'e, Cem Tuncer gitarıyla, Kaan Yıldız kontrabas, Ercüment Orkun piyano, Ediz Hafızoğlu da davul ile eşlik edecek. Orkestrayı ise Şef Orhan Şanlıel yönetecek.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Jülide Özçelik ve orkestra sanatçıları

===

'Berdevam' yine sahnede

AÇK Görsel Sanatlar Merkezi, senaryosunu oyuncuların yazdığı 'Berdevam (sürüp giden)' adlı tiyatro eserini yoğun istek üzerine 19 Şubat Salı akşamı saat 20.00'de Büyükşehir Belediyesi Kültür Salonu'nda bir kez daha sergileyecek. İlk gösteriminde büyük ilgi gören eser, içeriği ve ilginç kostümleriyle dikkat çekmişti. Seyircisiyle yeniden buluşacak olan oyunda, gönüllü doktor, memur, esnaf ve dansçılar rol aldı. 'Berdevam', Altındağ Mahallesi 151 Sokak'taki 40 kişilik AÇK Cep Sahnesi'nde de 15 günde bir tekrarlanacak.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Sahneden ve izleyicilerden görüntü

===

Çamur sanatı sergilenecek

ATÖLYEDE ürettikleri seramik heykel ve duvar panolarıyla kentteki sanatsal yaşama destek veren seramik sanatçıları Suna Maya Çağlayan ile eşi Hüseyin Çağlayan, yeni eserlerini 21 Şubat Perşembe günü Antalya Sanatçılar Derneği (ANSAN) Güzel Sanatlar Galerisi'nde açacakları sergide beğeniye sunacak. Atölyede çocuk, genç ve yetişkinlere de seramik sanatını sevdirerek öğreten Çağlayan çifti, sanatlarına olan tutkularını, sevdalarını, aşklarını şekillendirdikleri çamurla dillendiriyor. İkili, "Büyümeyen, bir o kadar da yaşlanmış ruhumuzla, kendi oyuncaklarımızı kendimiz toprağı çamura dönüştürerek, şekillendirerek yaratıyoruz" dedi.

Sanatçı Suna Maya Çağlayan, 2000 yılından beri ellerinin seramik çamuru içinden hiç çıkmadığını, hayallerini, düşüncelerini hamur gibi yoğurduğu çamurla şekillendirip, fırında pişirdiğini söyledi. Çağlayan, yaratıcılığını ise "Kendimi tanrı gibi hissediyorum" diyerek özetledi. Seramik çalışmasıyla rengarenk çeşitli dekoratif süs eşyaları, duvar panoları, çanak-çömlek üreten Çağlayan, taş heykel ve seramik heykel sanatının geçmişinin Taş Devri'ne dayandığını, içinde yaşanılan mağaraların duvarlarına çamurdan av hayvanlarının resmedildiğini sözlerine ekledi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Seramik sanatçısı Suna Maya Çağlayan, torna başında çamurdan çanak-çömlek üretirken ve renklendirdiği seramik çalışmalarını gösterirken

===

40 yıl mutluluğu

ANTALYA'daki Özel İkizler Bale ve Zarafet Okulu, hizmette 40'ncı yılına girdi. 1973 yılından beri çocuk, genç ve yetişkinlere bale ve dans eğitimlerinin verildiği okulda, ilk günün heyecanı, başarısı ve kararlılığı halen sürüyor. Bugüne kadar sayısız öğrenci yetiştiren kurumun kurucusu Rezzan Ürey, kurum müdürü Bilgi Ölçer ve öğretmenler, 39 yılı geride bırakmanın mutluluğunu, düzenlenen gecede hep birlikte eğlenerek kutladı.

Okul müdürü Bilgi Ölçer, "Okulumuzla gurur duyuyoruz" diyerek, kurucu Rezzan Ürey'e 'teşekkür' plaketi verdi. Ölçer, "Ülkemizde sanatçı olarak kalabilmek, bunu iş olarak yapabilmek, 40 yıl devam ettirebilmek büyük özveri ve sanat aşkıdır" dedi. Ölçer, Ürey'in karşısında saygıyla eğildiklerini dile getirdi. Konuşmalar karşısında duygulanan Ürey de topluma barışçı, paylaşımcı, üretken gençler yetiştirmeyi sürdüreceklerini söyledi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Okulun kurucu, yönetici ve öğretmenleri bir arada, bale öğrencilerin gösterisi

===

'Bahar Konseri'ne hazırlık

ANTALYA Sanatçılar Derneği (ANSAN) bünyesinde oluşturulan 'ANSAN Nağmekar Türk Müziği Korosu', sezonun ilk 'Bahar Konseri'ne hazırlanıyor. Şef Mustafa Mümtaz'ın yönettiği koro, 24 Şubat Pazar akşamı en güzel şarkıların seslendirileceği konseri Muratpaşa Belediyesi Kültür Salonu'nda gerçekleştirecek. Konserde okunacak parçalar üzerinde çalışmalarını aralıksız sürdüren koro sanatçıları, Antalyalı şarkı severleri bir araya getirip, unutamayacakları bir gece yaşatacak.

Koro şefi Mustafa Mümtaz, konsere hazırlık çalışmalarına üç ay önce başlandığını, davetlilere 30 neşeli şarkı dinleteceklerini belirtti. Mümtaz, "Ülkemizin çok değerli bestekarlarına ait birbirinden güzel, hüzünlendiren, neşelendiren seçme şarkılar belirledik. Seslendireceğimiz birçok şarkıya davetlilerin de eşlik etmesini sağlayacağız. Konser gecesi herkes evlerine mutlu bir şekilde dönecek" dedi. Mümtaz, 'Bahar Konseri'nin ardından da 'Yaz Konseri'ne hazırlanacaklarını kaydetti.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Konsere hazırlık çalışmasından görüntü

===

'Pişti'yi kaçırmayın

ANTALYA Devlet Tiyatrosu (ADT), tiyatro severleri bir kez daha 'Pişti' adlı oyunla buluşturuyor. Her defasında gişe rekorları kıran 'Pişti', bu akşam saat 20.00'de, yarın gündüz ise saat 15.00'de tekrar sahnelenecek. Mustafa Nogay Kesim'in yazdığı, Kazım Akşar'ın da yönettiği iki perdelik komedi oyunu, Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde izlenecek. Seyircisini kahkahaya boğan komedi oyununda, kahvehaneye girip, erkeklerin ezberini bozan iki genç kadının, erkek egemenliğine karşı mücadelesi anlatılıyor. Farklı yaşta ve sosyal çevrelerden bir grup erkeğin mekanı olan kahvehaneye giren üniversite öğrencisi kadınlar, erkek arkadaşlarıyla bahse tutuşuyor, aralarında çeşitli çekişmeler olan erkekler de dışarıdan gelen iki kadına karşı birleşiyor. Erkeklerin kurduğu ittifak, iki kadını dışarı atmaya yetmiyor. Kahvehane, mahalleli kadınların da eğlence mekanına dönüşür.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Oyun sahnesinden görüntüler

==========

SERGİLER:

==========

AYDIN KANZA SANAT GALERİSİ

GÜSAD karma resim sergisi………………………………………………...9-17 Şubat

Semra Aygün'ün resim sergisi…………………………………………..….19-26 Şubat

2000 PLAZA SANAT GALERİSİ

Çiğdem öztürk'ün resim sergisi……………………..………………...…8 Şubat-8 Mart

MURATPAŞA BELEDİYESİ FUAYESİ

Filiz Gökmen-Nevzat Erbora'nın resim sergisi……………………..….…..10-17 Şubat

ARTPARK GALLERY

Mukadder Öztürk'ün resim sergisi…………………………………..…...…14-24 Şubat

ANTALYA ARKEOLOJİ MÜZESİ

Hacer Doğan- Zeynep Peken'in resim ve seramik sergisi……………….….14-28 Şubat

ANSAN

Nuri Sezen'in resim sergisi………………………………………………...11-20 Şubat

Suna-Hüseyin Çağlayan'ın seramik ve heykel sergisi………..……….21 Şubat-1 Mart

ÖZDİLEK AVM

Tahir Akay'ın 'Antalya' konulu fotoğraf sergisi………………………….18-24 Şubat

============

OPERA - BALE

============

ANTALYA DEVLET OPERA VE BALESİ

Uyuyan Güzel (Prömiyer-Çocuk Müzikali)……………………………..…….25 Şubat

West Side Story (Müzikal) …………………………………………………16-19 Şubat

Haydi Çocuklar Operaya (Çocuk Operası)…………………………………......18 Şubat

Çocuk Korosu………………………………………………………………......21 Şubat

Umut (Bale)…………………………………………………………………23-24 Şubat

1 Piyano 4 Solist (Konser)……………………………………………………...27 Şubat

Mavi Enstrüman (Konser)………………………………………………………28 Şubat

La Traviata (Opera)………………………………………………………...…….28 Şubat

=======

TİYATRO

=======

ANTALYA DEVLET TİYATROSU

(Haşim İşcan Kültür Merkezi)

Tıngır Mıngır Ülke (Çocuk Oyunu)……………………… …………17-19-24-26 Şubat

Pişti………………………………………………………………..…………15-16 Şubat

Ruhlar Gelirse………………………………………………...…..20-21-23-27-28 Şubat

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TİYATROSU

Heccav…………………………………………………………….…….........16-23 Şubat

Fehim Paşa Konağı………………………………………...……..…..…..15-22-28 Şubat

Sihirli Oyun (Ç.O)……………………………………………………………16-23 Şubat

İnadına Yaşamak…………………………………………………………..…….21 Şubat

KIRMIZI KALEM TİYATRO

(Kırmızı Kalem Cep Tiyatro)

3.Sayfa……………………………………………………………….…...(Her çarşamba)

A.Ç.K GÖRSEL SANATLAR MERKEZİ

(Büyükşehir Belediyesi Kültür Salonu)

Berdevam……………………………………………………………………..…19 Şubat

======

KONSER

======

ANTALYA DEVLET SENFONİ ORKESTRASI

(Antalya Kültür Merkezi)

Jülide Özçelik (Solist)-Şef Orhan Şanlıel (Aşk Şarkıları)……………………….8 Şubat - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Kansere Sanatla Meydan Okuyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement