Menemenli Çiftçilere "Güvenli Traktör Kullanımı" Eğitimi - Son Dakika
Yerel

Menemenli Çiftçilere "Güvenli Traktör Kullanımı" Eğitimi

Birleşmiş Milletler kararıyla 2011 ve 2022 yılları arasında trafik güvenliğinin sağlanması ve trafik kazalarından kaynaklanan ölümlerin yüzde 50 oranında azaltılması amacıyla hazırlanan "Güvenli Traktör Kullanımı" projesi kapsamında ülke genelinde Konya’nın Altıntekin ilçesi ve Manisa’nın Saruhanlı ilçesinin ardından üçüncü eğitim Menemenli çiftçilere verildi.

11.03.2014 15:18

Birleşmiş Milletler kararıyla 2011 ve 2022 yılları arasında trafik güvenliğinin sağlanması ve trafik kazalarından kaynaklanan ölümlerin yüzde 50 oranında azaltılması amacıyla hazırlanan "Güvenli Traktör Kullanımı" projesi kapsamında ülke genelinde Konya'nın Altıntekin ilçesi ve Manisa'nın Saruhanlı ilçesinin ardından üçüncü eğitim Menemenli çiftçilere verildi.

Menemen Ziraat Odası Toplantı Salonunda gerçekleştirilen eğitimde konuşan Menemen Ziraat Odası Başkanı Metin Karagöl, trafik kazalarından kaynaklı ölümlerin azaltılması amacıyla BM'nin Türkiye'yi 10 yıllık eylem planı açıklamaya davet ettiğini hatırlatarak, "Ülkemiz de bu çağrı doğrultusunda Trafik Güvenliği Eylem Planını hazırlamış ve uygulamaya başlanmıştır.  Bu bağlanma ilçe trafik, jandarma trafik ve odamıza görev verilmiş. Gerçekten traktör bir iş aracıdır. Gezme, eğlenme aracı değildir. Bunun tehlikelerini sezerek eğitim toplantıları yapmıştık. Bunun ardından çiftçilere bin reflektör dağıtmıştık. Ayrıca 6 defa da çeşitli noktalarda olmak üzere traktör vizesi yaptık" dedi.

Jandarma Trafik Kıdemli Başçavuş Muafık Bilgiç de reflektörün önemine değinerek, şunları kaydetti:

"Arkadan çarpmayı önlemek için reflektör çok önemli. Arkadan gelirken sürücünün dikkatini çeksin. 152-200 metreden reflektör sayesinde önünde gidenin traktör römorku olduğunu görsün ve yavaşlasın. Çünkü römorkların hiçbirisinin arkasında ışık sistemi olmaz. Unutulmamalıdır ki, arkadan çarpmada çarpan sürücü yanında hiçbir tedbir almadan yola çıktığı için traktörüne reflektör takmayan da kusurludur.

Ayrıca bir diğer husus traktörler mutlaka bankete yakın yerden banket yoksa yolun en sağından gidecek. Sürücü belgesi olmadan köylerde çocuk yaşta traktör kullanımı ayrı bir sorun. İstediğimiz sürücülerin en az F sınıfı ehliyeti olması. Çünkü herhangi bir kazaya karıştığında veya kontrolde bin 462 lira gibi yüksek bir ceza uygulanıyor. Diğer bir konu da traktörlerin üzerindeki çadırların sökülmemesi. Çünkü bu çadır kazada dengeyi sağlıyor. Traktör devrildiğinde sürücüyü koruyor. Çadır emniyet kemeri vazifesi görüyor. Ayrıca K Belgesi konusuna gelince, köylerde kullandığımız kamyonetler trafik tescil belgesinde hususi olarak geçiyorsa bunları bağ bahçe işinde kullanırken herhangi bir yetki belgesi sorulmayacak. Ancak bu araç hususi olmasına rağmen başka birinin işini ticari maksatla yapmakta kullanılıyorsa buna yetki belgesi soruluyor. Cezası da bin 39 lira."

Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'nden polis memuru Veysel Özcan da istatistiklere göre traktör kazalarının çiftçilerin çalışma sezonu olan yaz aylarında daha çok olduğunu belirtti.

Traktörün şehir içindeki hız limitinin saatte 20 kilometre, şehir dışında ise saatte 30 kilometre olduğuna işaret eden Özcan, "Bölünmüş yollarda traktör kullanımına mutlaka dikkat etmeliyiz. Çamurluk üstünde, traktör yanında ve römorkla bağlantı yerinde kimseyi oturtmamalıyız. Bununla ilgili çok fazla ölümlü kaza oluyor. Ayrıca yük taşıma ile ilgili her 4 tona 1 yolcu taşınmasına dikkat edilmeli. Bir de tarla çıkışı olduğu için tekerlekler çamurlu oluyor. Bu nedenle karayoluna çıkarken mutlaka temizleyip çıkmalıyız" dedi. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Menemenli Çiftçilere 'Güvenli Traktör Kullanımı' Eğitimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement