Müsiad Şube Başkanı Mehmet Balin Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Müsiad Şube Başkanı Mehmet Balin Açıklaması

Müsiad Şube Başkanı Mehmet Balin Açıklaması

Sınır ihlali yapan Rus uçağının düşürülmesi ile başlayan Rusya-Türkiye gerilimi sonrası ihracat yasağının getirilmesine iş dünyası pekte olumlu bakmıyor.

02.12.2015 17:31

Sınır ihlali yapan Rus uçağının düşürülmesi ile başlayan Rusya- Türkiye gerilimi sonrası ihracat yasağının getirilmesine iş dünyası pekte olumlu bakmıyor. Zira Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda hiçbir ticari cephenin kaybedilmemesi gerekiyor.

MÜSİAD Malatya Şube Başkanı Mehmet Balin, yaşanan gerilim sonrası Rusya'nın Türkiye'den tarım ürünlerini almayacak olması ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye ve Rusya arasında tam bir ticari anlaşmanın imzalamak üzerinde iken böyle bir olay yaşanmasının üzücü olduğunu aktaran Balin, "Son zamanlar da Rusya, Türkiye için çok ciddi bir pazar olma özelliğini kazanmıştı. ve Rusya ile 50 milyar dolar ihracat yapabilmek için çalışma ve gayretler vardı" diye konuştu.

Yaşanan gerilimin ardından Rusya'nın yaptırım kararı ile Malatya'dan kayısı ihracatının artık olmayacağını belirten Balin, "Malatya kayısısının Rusya'ya en fazla ihracat yapıldığı yıl yüzde 25 ihracat gerçekleşmiş. Ancak şuanda yüzde 10'luk ihracatımız vardı. Yüzde 10'da yaklaşık 10 bin kayısı eder. Yani biz bunun karşılığında dünya piyasasında yer bulabiliriz. Çok böyle kendimizi Rusya'ya angaje ederek kilitleyerek olmasa olmaz diye bakmamalıyız. Rusya'ya olmazsa ABD'ye olur, Çin'e olur, Japonya'ya olur bunun ikamesini yaparız mutlaka" şeklinde konuştu. Malatya'dan son dönemlerde tavuk üretiminin de dolaylı yollarla Rusya'ya ihracat edildiğini ifade eden Balin, Malatya piyasasının Rusya ile yaşanan krizde çok ciddi etkileneceğini düşünmediğini de sözlerine ekleyerek "Ancak Türkiye açısında önemli bir kayıp olarak düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. En kısa zamanda bu süreçlerin sulha ulaşması gerektiğini dile getiren Balin, "Komşularla Suriye'de Irak'ta, İran'da ve Rusya'da böyle bir sıkıntı içerisinde olursak tamamen komşularımız ile izole edilmiş oluruz. Bu da bizim içişime çok gelmeyen bir durum. Bu problemi aşmamız gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Rusya ile yaşanan kriz sonrası, özellikle orada bulunan iş adamları ve Türk vatandaşlarının ciddi baskı altında olduğunu da vurgulayan MÜSİAD Malatya Şube Başkanı Balin, bu gerginliğin ise fazla sürmeyeceğine inandığını ifade etti. İsrail'in Mavi Marmara baskını sonrası Türkiye'de de benzeri tepkilerin oluştuğunu ve o dönem Yahudi mallarına karşı boykot yapıldığını ifade eden Balin, ancak bu durumun fazla sürmediğini hatırlattı. Ülke olarak 2023 hedefini çok önemsediklerini kaydeden Balin, bu hedefi yakalamak için ise kaybedecek hiç bir ticari cephelerinin olmaması gerektiğini vurguladı. Bu süreçte Rusya'nın da ekonomik olarak zararlı çıkacağını belirten Balin, bu durumun düzelmemesi durumunda ise 2023 hedefinin olumsuz etkilenebileceğini söyledi. - MALATYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Müsiad Şube Başkanı Mehmet Balin Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement