Yozgat'taki Böcek Müzesi, Bilimsel Araştırmalara Kaynak Oluşturuyor - Son Dakika
Yerel

Yozgat'taki Böcek Müzesi, Bilimsel Araştırmalara Kaynak Oluşturuyor

Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’nde, Türkiye’nin birçok bölgesinden toplanan 4 bin civarındaki böcekle oluşturulan Böcek Müzesi hem bilimsel çalışmalara hem de öğrencilerin eğitimine kaynak oluşturuyor.

09.12.2022 11:01  Güncelleme: 11:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü'nde, Türkiye'nin birçok bölgesinden toplanan 4 bin civarındaki böcekle oluşturulan Böcek Müzesi hem bilimsel çalışmalara hem de öğrencilerin eğitimine kaynak oluşturuyor.

Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde 2013 yılında ildeki böcek çeşitliliğini ortaya çıkarmak amacıyla kurulan Böcek Müzesi'nde, yurdun farklı bölgelerinden getirilen böceklerin sayısı 4 bini buldu. Böceklerin hem akademik ve bilimsel çalışmalarda hem de öğrencilerin eğitiminde önemli bir kaynak oluşturduğu kaydedildi.

Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü'nde, öğretim üyeleri ve öğrenciler tarafından toplanan binlerce tür böcek, önce entomoloji laboratuvarında incelenip sınıflandırıldıktan sonra müzede koruma altına alınıyor. İlginç türlerin de yer aldığı böcekler, akademisyenlerin ve öğrencilerin araştırmalarına ışık tutuyor.

Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı, Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yavuz Gürbüz, fakülte bünyesinde 8 bölümün bulunduğunu, bunlardan birisinin de Bitki Koruma bölümü olduğunu hatırlattı. Bitki zararlılarıyla mücadele konusunda bilimsel çalışmalar yapılıp, bu konuda ziraat mühendislerinin eğitimine de katkı veren Bitki Koruma bölümünde öğrenci doluluğunun tam olduğunu aktaran Gürbüz, öğretim üyelerinin de çok kaliteli, konularına hakim olduklarının altını çizdi.

"İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLI OLDUĞUNA DAİR ÇOK ÇALIŞMALAR VAR"

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gürbüz, bitki zararlılarının tespit edilip bunların sınıflandırılmasının önemine dikkat çekerek, kelebeklerden sineklere kadar her birinin tanımlandığını ve mücadelenin buna göre mücadelenin yapıldığını söyledi. Gürbüz, bitkilerdeki zararların tespit edilmesinde böceklerin tanımının gerekli olduğu kadar biyolojik mücadelenin de önemli olduğunu vurguladı. "Son zamanlarda, kimyasal mücadelenin, zararlara karşı çok fazla insan sağlığına zararlı olduğuna dair çok çalışmalar var" diyen Gürbüz, "Buna bir alternatif olarak biyolojik mücadele esas alınıyor. Biyolojik mücadelelerde de bu bitkilerin hem familya bazında hem tür bazında hem çeşitler bazında tespit edilmesi, ona bağlı olarak hem zararlıların tespit edilmesi hem de burada avcı böcekler türlerinin tespit edilmesi gerekiyor. Yani bitkiye zarar veren böceği, başka bir böcekle yok etme diyebiliriz. Biyolojik mücadelede ve bu sürede herhangi bir kalıntı kalmıyor" dedi.

"UĞUR BÖCEĞİ AVCI BİR BÖCEKTİR"

Ziraat Fakültesi olarak bitki koruma bölümlerinin bir çalışmasının bulunduğuna vurgu yapan Gürbüz, açıklamasında şu bilgilere yer verdi:

"Bu çalışmalarda bütün bitkiler, bütün böceklerin toplanması ve özellikle Yozgat yöresi, bölgemiz itibariyle 4 bin civarında bir böcekten oluşan koleksiyonumuz, müzemiz var. Bu müzenin kurulmasının, yapılmasının en önemli sebebi, biraz önce bahsettiğim gibi eğitim ve araştırma amaçlı. Bunların korunması da önemli. Bakıyorsunuz, sizin için zararlı, istenmeyen bir böcek, gerçekten bitki zararlılarını ortadan kaldırmada çok fevkalade faydası olabiliyor… Mesela uğur böceği, avcı bir böcektir. Çok fevkalade bir şekilde bunlar, yaprak bitlerine karşı kullanılabilmektedir. Bunun için avcı böceklerin tespit edilmesini ve zararlı böceklerin tespit edilmesiyle bunlar bu müzede veyahut da bu koleksiyonda bulundurarak hem eğitim hem araştırma maksatlı kullanılmakta. Dolayısıyla biz, bunlara, bitki koruma ve mücadele açısında önem veriyoruz. Bu şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz."

"FARKLI BÖLGELERDEN TOPLANMIŞ FARKLI FAMİLYALAR, TAKIMLAR, TÜRLERİ BURADA BARINDIRIYORUZ"

Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Bölüm Başkan Yardımcısı Öğretim Üyesi Dr. Ali Kayahan da Ziraat Fakültesi bünyesinde bulunan Böcek Müzesi'nde 4 binin üzerinde farklı tür bulunduğunu belirterek, "Farklı bölgelerden toplanmış farklı familyalar, takımlar, türleri burada barındırıyoruz. Öğrencilerimize burada bilimsel açıdan göstermeye çalışıyoruz. Farklı familyaların özelliklerini ayrıntılı şekilde öğrencilerimize aktarıyoruz. Farklı üniversitelerden gelip ellerinde farklı türleri bulunan akademisyenlerin, türlerini burada karşılaştırma imkanı var. Ona göre türleri belirleyip hem bizim üniversitemizin potansiyelini belirliyoruz hem de diğer araştırmacıların araştırmalarını değerlendirmiş oluruz" diye konuştu.

Müzede çok çeşitli böceklerin bulunduğunu hatırlatan Kayahan, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Çekirgeden tutun da hamam böcekleri, değişik tarımsal zararlılar, farklı çekirge türleri, tarımsal zararlı olarak belirlediğimiz süne, patates böceği yoğun miktarda yine söz konusu. Farklı sinekler, sivrisinekler, tarımsal zararlı olarak belirlediğimiz organizmaları burada bulunduruyoruz. Türkiye'nin genelinden toplamış örneklerimiz var. Hedefimiz, -şu anda zaten öğrencilerimize her ders döneminde toplattırıyoruz böcekleri- farklı bölgelerden getirilen böceklerin sayısının artırılmasını sağlamaya çalışıyoruz."

Yozgat\'taki Böcek Müzesi, Bilimsel Araştırmalara Kaynak Oluşturuyor
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Yozgat'taki Böcek Müzesi, Bilimsel Araştırmalara Kaynak Oluşturuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement