Davutoğlu: "Türkiye'de Olduğumda Hiç Bir Şehit Cenazesini Kaçırmadım" - Son Dakika
Dünya

Davutoğlu: "Türkiye'de Olduğumda Hiç Bir Şehit Cenazesini Kaçırmadım"

Davutoğlu: "Türkiye\'de Olduğumda Hiç Bir Şehit Cenazesini Kaçırmadım"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Bir şehit cenazesinde Davutoğlu'nu göremedik" eleştirilerine, "Türkiye'de olduğum ve katılabilme imkanı bulduğum hiç bir şehit cenazesi yoktur ki katılmamış olayım" sözleriyle tepki gösterdi Dışişleri Bakanı Ahmet...

25.11.2012 13:32

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Bir şehit cenazesinde Davutoğlu'nu göremedik" eleştirilerine, " Türkiye'de olduğum ve katılabilme imkanı bulduğum hiç bir şehit cenazesi yoktur ki katılmamış olayım" sözleriyle tepki gösterdi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Bir şehit cenazesinde Davutoğlu'nu göremedik" eleştirilerine "Türkiye'de olduğum ve katılabilme imkanı bulduğum hiç bir şehit cenazesi yoktur ki kaçırmamış olayım" sözleriyle tepki gösterdi.

Ahmet Davutoğlu, CNNTürk ile yaptığı mülakatta, dış politikadaki güncel konuları değerlendirdi. Gazze'de kızını kaybeden Filistinli babaya sarılırken gözyaşlarını tutamayan Davutoğlu, Türkiye'deki şehit cenazelerinde bulunmadığı" eleştirilerine yanıt verirken "Türkiye'de olduğum ve katılabilme imkanı bulduğum hiç bir şehit cenazesi yoktur ki katılmamış olayım" dedi.

"Bizim şehitlerimiz ve Filistinli mazlumları ayrı bir kefede değil", "Ayrı bir kedefe konulması ahlaksızlık" gibi ifadeleri de kullanan Davutoğlu, "O masum Filistinli kıza haksızlık, bizim şehitlerimize de haksızlık" şeklinde konuştu.

Ahmet Davutoğlu, "talihsiz kızın annesi dahil", Gazze'deki yaralıların Türkiye'ye getirilmesi için görüşmelerin sürdüğünü belirterek bu konudaki çalışmaların yapılması için Kudüs Başkonsolosuna talimat verdiğini de kaydetti.

-DIŞ POLİTİKA YORUMCULARINA ELEŞTİRİ-

Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin ancak "yardımcı rolü oynayabilir" gibi dış politikaya yöneltilen eleştirilere dikkat çekilmesi üzerine de "Bu yorumları okuduğumda gerçekten hayret ediyorum" diyerek tepkisini gösterdi. Yorumların hala bir "soğuk savaş mantığının" olduğunu gösterdiğini söyleyen Davutoğlu, yorumcuların "Türkiye'nin dış politika anlayışını yeterince kavrayamadıkları" görüşünü de dile getirdi.

-"CHP'YE TEŞEKKÜR EDERİZ"-

Mülakat sırasında ele alınan konulardan birini, Suriye'de rehin tutulan gazeteci Cüneyt Ünal'ın CHP'nin arabuluculuk çabaları sonucunda serbest bırakılması oldu. Ünal'ın ailesine kavuşmasının kendileri için de mutlu bir olay olduğunu ifade eden Davutoğlu, Bakanlık tarafından sarf edilen çabalara dikkat çektikten sonra "Bu konuda katkıda bulunan herkese, sadece CHP'ye değil, İHH'ya da teşekkür ederiz" şeklinde konuştu. Ünal için İran dahil başka aracıları devreye soktuklarına dikkat çeken Davutoğlu, Suriye yönetiminin "iki yüzlü" ve "oportünist" olduğunun, CHP yetkilileri dahil, herkes tarafından fark edilmesi gerektiğini vurguladı.

-"MISIR İLE REKABET İÇİNDE DEĞİLİZ"-

Türkiye'nin Mısır ile rekabet içinde olmadığını vurgulayan Davutoğlu, Mısır'a en büyük desteği Türkiye'nin sağladığını, İsrail'in de bu desteği reddetmediğini vurguladı. Ahmet Davutoğlu, Hamas lideri Halit Meşal'ın dün gece kendisini aradığını ve çabalarından dolayı teşekkür ettiğini belirtip, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin de teşekkür ettiğine dikkat çekerek buna rağmen spekülasyonların yapılmasını eleştirdi.

-"HİÇ KİMSE TÜRKİYE İLE MISIR ARASINDA FİTNE SOKMAYA KALKMASIN"-

Davutoğlu, başka bir soru üzerine de "Hiç kimse, Türkiye ile Mısır arasında rekabet fitnesini sokmaya kalkmasın" uyarısını da yaptı.

Ateşkesin, daha istikralı bir dönem için bir başlangıç oluşturduğuna işaret eden Davutoğu, Türkiye'nin bundan sonra üstlenebileceği rolü de "mekanizmaların işleyişine katkıda bulunmak" olarak tarif etti ve Türkiye'nin bölgedeki tüm girişimlerde yer almaya hazır olduğunun altını çizdi.

Ahmet Davutoğlu, Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'ye yönelik protesto gösterilerine dikkat çekilmesi üzerine de Mısır'da zamanla bir denge kurulacağını söyledi.

-İSRAİL İLE TEMASLAR "DİYALOG DEĞİL"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye ile İsrail arasındaki Cenevre temaslarını doğruladığı mülakatta "Eğer kan durdurulacaksa herkes ile görüşülür" karşılığını verdi.

İsrail ile Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun Cenevre'deki temasların Gazze krizinden önce gerçekleştiğini anlatan Davutoğlu, "Bu bir diyalog değil" şeklinde konuştu. Mesajların iletilmesinin diyalog anlamına gelmediğine dikkat çeken Bakan Davutoğlu, Türkiye'nin Mavi Marmara konusundaki şartlarında pazarlık yapılmasının söz konusu olmadığını da söyledi.

Davutoğlu, "Her gün işleyen bir kanal yok ama "biz şartları yerine getirmek istiyoruz' derlerse görüşmeye hazırız" diye konuştu.

-ABD İLE FARKLI GÖRÜŞLER-

Mülakat sırasında Gazze krizine ilişkin ABD'nin tutumuna da değinen Davutoğlu, iki ülkenin ittifak ilişkilere sahip olsa da birçok konuda farklı düşünebileceğini, nitekim Gazze konusunda farklı görüşleri ifade ettiklerini belirtti. Türkiye'nin Başkan Barack Obama'nın İsrail'in öz savunma hakkı bulunduğu yönündeki sözleri ile mutabık olmadığının altını çizen Davutoğlu "Türkiye, kendi ilkeleri içinde olaylara bakar" sözlerini de kullandı.

-PATRİOTLAR KONUSUNDA GENELKURMAY İLE KARAR VERİLDİ-

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin NATO'dan talep ettiği Patriot füze sistemine ilişkin bir soruyu yanıtlarken Türkiye'nin güvenliği söz konusu olunca her türlü önlemin alınacağının altını da çizdi ve Patriot talebinin Genelkurmay ile birlikte çalışılarak kararlaştırıldığını da anlattı.

Daha önce olduğu gibi Patriot füzelerinin misyonlarını tamamlayınca ülkelerine döneceklerini de anlatan Davutoğlu, NATO ile füzeleri olan ABD, Almanya ve Hollanda'nın Türkiye'nin talebi ile ilgili tutumlarını "son derece uyumlu" olarak niteledi.

-"RUSYA İLE KANALLARI AÇIK"-

Rusya'nın Patriot füzelerinin "istikrarı bozacağı" yönündeki tepkisine ilişkin olarak da Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile sürekli temas içinde olduğunu, Başbakan Erdoğan'ın da Rus Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile görüştüğünü anlatan Davutoğlu, "Rusya ile kanallarımız açık" dedi.

-"BARZANİ'DEN YARDIM TALEBİ YOK"

Mülakat sırasında Irak'ta peşmergeler ile merkezi hükümet güçleri arasındaki çatışma üzerinde de duruldu. Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'den bir talep olmadığını, Türkiye'nin de bir teklifte bulunmadığını söyleyen Davutoğlu, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'yi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ifadelerini "yanlış yorumladığını" belirterek eleştirdi.

Maliki'nin Türkiye'nin yapabileceği katkıları baştan engellediğini söyleyen Davutoğlu, "Biz katkı yapmaya her zaman hazırız" dedi.

-YOĞUN YURT DIŞI TRAFİĞİ-

Ahmet Davutoğlu, mülakat sırasında yoğun yurt dışı temaslarına da vurgu yaptı. Geçen hafta yedi ülkeyi ziyaret ettiğini, bu haftaki programın da çok yoğun olduğunu anlatan Davutoğlu, bugün hareket edeceği Cezayir'den sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a İspanya ziyaretinde eşlik edeceğini kaydetti.

Bunun ardından Erzurum'da Türkiye, İran ve Azerbaycan Dışişleri Bakanları toplantısının yapılacağını da anımsatan Davutoğlu, Çarşamba günü de BM Genel Kurulu'nda Filistin'in üye olmayan devlet statüsü konusunda oylamada destek amacıyla New York'ya gitmesinin, Cuma günü de buradan Almanya'ya geçmesinin öngörüldüğünü kaydetti.

Ahmet Davutoğılu, Cumartesi günü de İstanbul'da yıllık Türkiye-Arap Ülkeleri Dışişleri Bakanları toplantısının yapılacağına da dikkat çekti. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Davutoğlu: 'Türkiye'de Olduğumda Hiç Bir Şehit Cenazesini Kaçırmadım' - Son Dakika


Advertisement