Dha Yurt Bülteni-15 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-15

Dha Yurt Bülteni-15

Tekirdağ'da fabrika yangınıTEKİRDAĞ'ın Ergene İlçesi'nde özel bir bir yatak fabrikasının üretim bölümünde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

05.06.2017 17:13

Tekirdağ'da fabrika yangını

TEKİRDAĞ'ın Ergene İlçesi'nde özel bir bir yatak fabrikasının üretim bölümünde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Yangına müdahale etmek için bölgeye itfaiye ekipleri sevk edildi. Ergene İlçesi'nin Ulaş Mahallesi'ndeki Fabrikalar Bölgesi'nde kurulu bulunan özel bir şirkete ait yatak fabrikasının  üretim bölümünde bugün saat 16.00 sıralarında henüz belirlenmeyen nedenle yangın çıktı. Kısa sürede tesisleri saran alevlere müdahale etmek için bölgeye çok sayıda itfaiye ekipleri sevk edildi. Ekipler, yangını söndürmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Görüntü Dökümü

---------------------------

-Çevreyi kaplayan dumanlar

-Fabrikadan yükselen alevler

-Yangın söndürme çalışmaları

-Bölgeden detaylar

Haber-Kamera: Mehmet YİRUN/ERGENE (Tekirdağ),

================================================

FETÖ'den gözaltına alınan Özer Sencar Tekirdağ'a getirildi

TEKİRDAĞ'da Namık Kemal Üniversitesi'nde düzenlenen FETÖ/PDY operasyonunda, aralarında NBA'da oynayan basketbolcu Enes Kanter'in babası Prof. Dr. Mehmet Kanter'in de bulunduğu gözaltına alınan şüpheli sayısı 37'ye yükseldi. Ankara'da gözaltına alınan araştırma şirketi Metropoll'ün sahibi Özer Sencar da aynı soruşturma kapsamında Tekirdağ'a getirildi. Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Namık Kemal Üniversitesi'ne yönelik düzenlenen FETÖ/PDY soruşturmasında Ankara'da gözaltına alınan araştırma şirketi Metropoll'ün sahibi Özer Sencar ile birlikte gözaltı sayısı 37'ye yükseldi. Ankara'daki işlemlerinin ardından Sencar, Tekirdağ'a getirilerek ifadesi için Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

ENES'İN BABASI DA GÖZALTINDA

Aynı soruşturma kapsamında İstanbul Kadıköy'deki evinde gözaltına alınan NBA'da oynayan basketbolcu Enes Kanter'in babası Prof. Dr. Mehmet Kanter de Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü'ne getirilmişti. Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'nce yürütülen soruşturma kapsamında 4 şüphelinin daha arandığı belirtildi. Soruşturma sürüyor.

Haber: Ruhan YALÇIN/ TEKİRDAĞ,-

================================================

Dışişleri Bakanlığı görüşürken Alman uçakları keşif yaptı

ALMANYA Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in Ankara'da Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu ile yaptığı görüşme sırasında iki ülke arasında krize neden olan İncirlik Üssü'nde konuşlu Alman uçakları,  DEAŞ ile mücadele kapsamında keşif uçuşu yaptı.

Adana'da Suriye ve Irak'taki DEAŞ'a karşı oluşturulan koalisyon güçleri ABD, İngiltere, Almanya, Suudi Arabistan ve Katar'ın uçakları ile insansız hava araçları bulunan ABD-Türk Ortak Savunma tesisi olan İncirlik Üssü'nde, rutin uçuşlar devam ediyor. Koalisyonda yer alan Almanya ile Türkiye arasında PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'nin silahlı kanadı YPG'ye yönelik hareketlilikle ilgili görüntülerin verilmediği iddiasıyla başlayan, ardından Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü'nü ziyaret etmesine izin verilmemesiyle artan gerginliğe rağmen, Almanların Tornado tipi uçakları ve 200 askeri üste görevlerini sürdürüyor. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in Ankara'da Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu ile yaptığı görüşme sırasında Alman uçakları, sabah saatlerinden itibaren İncirlik'ten kalkıp, DEAŞ ile mücadale kapsamında keşif uçuşu yaptı.

ALMAN UÇAKLARI 2015'TE GELDİ

Almanya Federal Meclisi'nden çıkan tezkerenin ardından 10 Aralık 2015'te Schleswig Holstein eyaletindeki Jagel Üssü'nden yola çıkan Tornado keşif uçakları, Adana'daki İncirlik Üssü'ne gelmişti. Türk- ABD Ortak Savunma Tesisi olan İncirlik Üssü'nde konuşlanan Alman uçakları, DEAŞ'a karşı mücadelede keşif uçuşları yapıyor. Halen İncirlik Üssü'nde keşif uçuşu yapabilen Tornado tipi uçaklar ve Airbus A400M tipi nakliye uçağı ile 200 asker bulunuyor. Ayrıca Almanya, daha önce İncirlik'te konuşlu Tornadolar için uçak pisti askerler için de karargah kurulmasına talep etmişti. Ancak Türkiye bu teklife sıcak bakmamıştı.

MERKEL, 2013'TE ALMAN ASKERLERİNİ ZİYARET ETMİŞTİ

Daha önce Suriye'den gelebilecek balistik hava saldırısına karşı Türkiye'de 3 ayrı yere kurulan Patriot Hava Savunma Sistemi'nden biri de Almanya'ya aitti. Alman Patriot Hava Savunma Sistemi 21 Ocak 2013'te Kahramanmaraş'ta kent merkezindeki Gazi Kışlası içinde aktif hale getirilmişti. Almanya Başbakanı Angela Merkel'de yaklaşık 1 ay sonra Kahramanmaraş'a konuşlandırılan Patriot füze savunma sistemlerinde görev yapan 320 Alman askerini ziyaret edip, moral vermişti. Almanlar görev sürelerinin bitiminin ardından kentten ayrılmıştı.

Görüntü Dökümü

------------------------

DHA Muhabiri Murat Kibritoğlu'nun anonsu

İncirlik hava üssünden genel ve detay görüntüsü

Jet uçağının görüntüsü

Yük uçağının kalkışı

SÜRE: 02'01"    BOYUT: 123 MB

Haber-Kamera: Eser PAZARBAŞI-Murat KİBRİTOĞLU/ADANA,

============================================

Mersin Üniversitesi'nde taciz skandalı (2)

"KURGULANMIŞ BİR OLAY"

Konu ile ilgili konuşan Öğretim Görevlisi İ.K şunları söyledi: "Bu iddialar asılsız. Daha önce çeşitli tacizlere maruz kaldığını söyleyen bir öğrenciydi. Odadan çıkıp koridorda devam ettik konuşmaya. 'Benim bu derslerden geçmem gerek, çok zor durumdayım. Ailemin ekonomik durumu iyi değil benim bulunduğum evden de çıkacağım. Eğer bu derslerden geçmezsem intihar edeceğim' dedi. Bunun üzerine ben kendisini ciddiye aldım. 'Yarın konuşalım' dedim. Sonra bana 'Geç olmasın çıkacağım' dedi. 'Ben bir arkadaşımın kiralık evi var, buyur birlikte bakalım' dedim. Onu alıp eve gittik. Eve girdik, 1-2 dakika sonra zil çaldı, polis içeriye girdi. Bu olay kurgulanmış bir olay, birçok hocamızı zan altında bırakan bir olay. Anlattıklarının tamamı yalan. Ortada fiilen hiçbir şey yokken, sadece bir öğrencinin anlattıkları ile bir öğretim görevlisinin bu şekilde yargılanması doğru değil."

Haber: AIi Ekber ŞEN/MERSİN,

============================================

Gölün içinden mangal çıktı

HATAY'ın Kırıkhan ilçesinde yer alan Gölbaşı Gölü'nde Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında sualtı ve kıyı temizliği yapıldı. Temizlik çalışmalarında gölün içine atılan mangal ve eski sandalye bile bulundu.

Kırıkhan Kaymakamlığı öncülüğünde, Hatay Büyükşehir Belediyesi, Kırıkhan Belediyesi, İskenderun Teknik Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksek Okulu ve Tabiatı Koruma Derneği Hatay Şubesi tarafından Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında Gölbaşı Gölü'nde temizlik çalışması yapıldı. 20 dalgıcın gönüllü olarak yaptığı sualtı temizlik çalışmalarında poşet poşet çöp çıkarıldı. Çöpler arasında en dikkat çekenleri ise göle atılmış eski bir sandalye ile mangal oldu. Öte yandan göl kenarındaki kıyı temizliğini de Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz başkanlığında oluşturulan ekip yaptı. Kıyı temizliğine bölgede yaşayan vatandaşlar da katıldı. Ayrıca temizlik çalışmalarında sualtı ve su üstü çekimlerini yönetmen Tahsin Ceylan ve ekibi gerçekleştirdi. Gölbaşı Gölü, kurutulan Amik Gölü'nün en büyük kaynağı olarak biliniyor. Gölde bir sulak alanda bulunması gereken tüm özellikler bulunuyor, ayrıca Hatay'da 2021 yılında düzenlenecek EXPO'nun en önemli doğal parklarından biri olması bekleniyor.

Haber: Ramazan ÇELİK/ HATAY,

=============================================

Dördüncü kuşak zeytinci: Kahvaltıda zeytin yerine kömür yemek istemiyoruz

TÜRKİYE'nin en önemli zeytincilik merkezlerinden Balıkesir'in Ayvalık İlçesi'nde dört kuşaktır zeytincilik yapan bir ailenin üyesi olan Yelda Ustalı, "Zeytincilik bizde kuşaktan kuşağa aktarılarak gelen bir gelenek. Zeytin yaşamımızın bir parçası. Bu yüzden yok edilmesini istemiyoruz. Kahvaltıda zeytin yerine kömür yemek istemiyoruz" dedi.

Yelda Ustalı, büyüklerinin geldiği Midilli Adası'nda yeni doğan kız çocuklarına ileride güvence olması için zeytinlik alındığını, evlilik çağına geldiğinde bunun çeyiz hatta yeni bir yuva kurulmasının temel dayanağı olduğunu belirtip, bu nedenle zeytin ağaçlarına dokunulmasına da izin vermeyeceğini söyledi. Büyüklerinden dinlediği bu geleneğin bugünde bu şekilde devam ettiğini belirten Yelda Ustalı, "Zeytin bizim yaşamımızın bir parçası, yok edilemez" dedi. Atalarının, nüfus mübadelesinde Midilli Adası'ndan Ayvalık'a yerleştiğini anlatan Ustalı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Zeytincilik bizde kuşaktan kuşağa aktarılarak gelen bir gelenek. Ailede dördüncü kuşak zeytinciyim. Babaannem Midilli'den gelip Ayvalık'a yerleştikten sonra zeytincilik mesleğini sürdürmüş. Babaannem 1992'de vefat etmesine rağmen evinde elektrik yoktu. İstemiyordu. Zeytin geliri ile zeytinlik almaktı amacı. Zeytincilik bizim ailede tutkudur. Atatürk döneminde soyadı kanunu çıkarıldığında babamın dedesi Midilli'deki zeytinliğin adını kendisine soyadı olarak seçmiş ve böylece ailemizin soyadı 'Ustalı' olmuş. Bizim zeytin sevdamız anlatmakla bitmez. Zeytin yaşamımızın bir parçası. Bu yüzden yok edilmesini istemiyoruz."

'ZEYTİN AĞAÇLARI KURUYACAK, HASTALIKLAR ARTACAK'

Balıkesir'in Ayvalık İlçesi'nde dördüncü kuşak zeytincilik yapan Yelda Ustalı, yasalaşması durumunda zeytinlik alanlarında maden ocağı ve sanayi tesisi yapılabilmenin yolunu açan komisyonda kabul gören Üretim Reform Tasarısı'na tepki gösterdi. Amaç dışı kullanımlara izin vermeyen zeytinliklerle ilgili mevcut yasal düzenlemenin eskisi gibi kalması gerektiğinin altını çizen Ustalı, "Bu düzenleme sanayicilerin ve madencilerin yararına oldu. Madenciliğin çevreye olan zararlarını biliyoruz. Zeytin ağaçları kuruyacak, hastalıklar artacak. Biz zeytin ağaçlarımızın kesilmesini istemiyoruz. Kahvaltıda zeytin yerine kömür yemek istemiyoruz. Aile büyüklerimizden devraldığımız, nesilden nesle ulaşan geleneğimiz ve geçim kaynağımız, sevdamız olan zeytinin gelecek nesillere de ulaşmasını istiyoruz" diye konuştu. Birçok toplumda kız çocuklarına değer verilmezken aile büyüklerinin geldiği Midilli Adası'ndaki Yera Körfezi'nde doğan her kız çocuğuna bir zeytinlik alındığını da aktaran Ustalı, "Zeytinlikteki her yıl hasattan elde edilen paralar biriktirilir ve kızlar evlenme çağına geldiğinde bu parayla ev, eşya ve takı alınırmış. Bu adet günümüze kadar geldi, böyle de gidiyor. Kızlara ailesinden gelen zeytinlik, yine aileden kalan antika eşyalar ve takılarla gelecek kuşaklara aktarılıyor. Zeytin ağaçlarıma hiç kimse dokunmasın. Çünkü benim için ayrı bir değer taşıyor Bundan sonrada zeytinciliğin devlet desteği ile korunarak nesilden nesle, sevgiyle taşımasını istiyorum" dedi.

'BİZİM İÇİN ZEYTİN, ALTINDAN DEĞERLİ BİR HAZİNE'

Ayvalık sosyal ve kültürel bir dokuya sahip olduğunu vurgulayan Ustalı, bu dokunun bir parçasının da zeytin olduğuna dikkat çekip, şöyle devam etti: "Bizler de üzerinde yaşadığımız bu toprağın ruhunu yıllardır ruhumuzda yaşayan dördüncü kuşak zeytinci çocuklarıyız. Zeytin sadece salt ekonomik bir değer olmayıp ruhsal ve manevi bir değer taşıyor. Bizim için zeytin, altından değerli olan bir hazine. Nesilden nesle gelen geleneğimiz geçim kaynağımız, sevdamız. Zeytin ve nesilden nesle ulaşmasını istiyoruz. Maden geldiğinde etrafa verdiği zararı biliyoruz. Zeytin ağaçları kuruyacak, çevreye verilen zarar artacak. Lütfen zeyitin ağaçlarına dokunmayın."

Haber: Nilgün KAYA/AYVALIK (Balıkesir),

==============================================

Yıkmaya çalıştığı evin duvarının altında kalarak yaralandı

DENİZLİ'nin Çivril İlçesi'nde yaşayan 62 yaşındaki Ramazan Erbil, yıkımını üstlendiği evin duvarının üzerine devrilmesiyle yaralandı. Bacakları kırılan Erbil, yıkıntının altından itfaiye ekipleri tarafından kurtarılıp hastaneye kaldırıldı.

Ramazan Erbil, Çivril İlçesi Saray Mahallesi'ndeki iki katlı kerpiç evin yıkımı için ev sahibi İsmail Can ile anlaştı. Bugün saat 14.30 sıralarında balyozla çalışmaya başlayan Erbil, yıkmaya çalıştığı duvarın üzerine devrilmesi sonucu yaralandı. Erbil'in yardımına vatandaşlar koştu. İhbar üzerine kısa sürede olay yerine ulaşan itfaiye ekibi, Erbil'i yıkıntıları kaldırarak kurtardı. Olay yerine gelen ambulansla Çivril Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedaviye alınan Erbil'in hayati tehlikesinin bulunmadığı, ancak bacaklarının kırıldığı öğrenildi. Polis, olayla ilgili soruşturma başlattı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

--------------------------------

Olay yeri evden görüntü

Yıkılan duvardan görüntü

Ambulanstan görüntü

Haber- Kamera: Tunay YAZICI/ ÇİVRİL (Denizli),

=============================================

8 köpeğin telef olduğu köye fotokapan kurulacak

BİLECİK'in Bozüyük İlçisine bağlı Dübekli Köyü'nde 8 köpek parçalanarak telef oldu. Muhtar Mustafa Yılmaz, "Köpeklerin hangi hayvanın saldırısına uğradığını belirlemek için köye 2 adet fotokapan kurulacak" dedi.

Dübekli Köyü Muhtarı Mustafa Yılmaz, kış mevsiminden bu yana köyde 3'ü kendisine ait olan toplam 8 köpeğin kurt ya da başka hayvanlar tarafından parçalanarak telef edildiğini söyledi. Yılmaz, konuyla ilgili yetkilerden yardım istediklerini, bunun üzerine Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'nün köyün 2 ayrı yerine fotokapan kurmaya karar verdiğini belirtti. Fotokapanlarla köpeklerin hangi hayvanların saldırısına uğradığının belirleneceğini anlatan muhtar Yılmaz şöyle konuştu: "Bir hafta, 10 gün arayla göremediğimiz bir canlı, 3 köpeğimi parçalayarak götürdü. Komşularımızın da köpeği gitti. Kurt mu? değil mi? biz görmedik. Ama ben kurt sanıyorum. Kimisi sırtlan diyor. Şimdi evin yanına yerleştirecekleri makineye göre tespit edeceğiz. Akşam karanlık olduğu zaman geliyor. Köpek bağırıyor ama göremiyoruz. Büyükbaş hayvanlarım var. Korkudan onların yanından ayrılamıyoruz. Mecbur koruyacağız. Kıştan beri bu olay oluyor. Ormanlardan, yaylalardan gece iniyorlar ama nereden geldiğini göremiyoruz. Domuz kesinlikle değil, ben kendim de avcıyım. Avcı olduğum halde köpeklerimi kaybettim. Kendim korkmuyorum ama başkasına saldırır diye korkuyorum. Nöbet tutmayı düşünüyoruz. Arkadaşlarla buraya köpek bağlayacağız ve gece saat 01.00'den sabah 05.00'e kadar nöbet tutacağız."

Görüntü dökümü:

-----------------------------------

-Muhtar Mustafa Yılmaz'ın konuşması,

-Yılmaz'ın köpeklere saldıran hayvanların geldiği yeri göstermesi,

-Köyün dışından,

-Muhtarın büyükbaş hayvanları otlatırkne çekilen görüntüleri bulunuyor

Haber-Kamera: Kemal ATLAN-Hakan TÜRKTAN-BOZÜYÜK,(Bilecik),

===============================================

Alman çift, Türk vatandaşı olmak istiyor

ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde yerleşik yaşayan emekli Alman 66 yaşındaki Wolfgang Lezius ve eşi 53 yaşındaki Sabine Lezius, Türkiye'yi ve Türk halkını çok sevdikleri için Türk vatandaşlığına geçmek istediklerini söyledi.

Yaklaşık 10 yıldır Ulupınar Mahallesi'ne bağlı Çıralı bölgesinde oturan Wolfgang ve Sabine Lezius çifti, Türk vatandaşlığına geçmek için evrakları hazırlayıp başvuruda bulundu. Türk vatandaşı olduktan sonra Çıralı'da yaşamaya devam edeceklerini söyleyen Alman çift, evlerinde gazetecilere açıklama yaptı. Wolfgang Lezius, 10 yıl boyunca Çıralı'da çok güzel dostluklar edindiklerini belirterek, Çıralı'da halkla kaynaşmayı başardıklarını söyledi. Hayatlarının tamamını Çıralı'da devam ettirmeyi düşündüklerini anlatan Lezius, "Türk vatandaşlığı için başvuru işlemlerini başlattık. Almanya'da edindiğimiz tecrübelerimizi ve deneyimlerimizi Türk halkına aktarmak ve Türkiye'nin daha ileri seviyeye gitmesini istiyoruz" dedi.

'ALMANYA'NIN TUTUMU NEDENİYLE ÜZGÜNÜZ'

Türk vatandaşlığına geçince seçme ve seçilme hakkı kazanacaklarını anlatan Lezius, "Sonrasında da Türkiye'yi kalkındıracak partiye oy vereceğiz. Almanya'nın son zamanlarda Türkiye'ye karşı tutumu nedeniyle üzgünüz. Bu durumun Avrupa'nın politikasından kaynaklandığını biliyoruz. Bu nedenle Türkiye'nin Almanya ile ilişkileri kötü. Şu anki Türk hükümetini, yeryüzündeki en doğru ve adil yönetim olarak görmekteyim. Türkiye ile Rusya doğru bir karar vermemiş olsaydı savaş çıkmış olabilirdi" diye konuştu.

'TÜRKİYE'DE GÜVENDE HİSSEDİYORUZ'

Şu anda Almanya'daki turistleri Türkiye'ye getirmenin oldukça zor olduğunu belirten Lezius, şöyle devam etti: "Özellikle Alman, Avrupalı turistler, Türkiye'deki terör olaylarından dolayı gelmekten korkuyor. Fakat biz kendimizi Türkiye'de güvende hissediyoruz. Ben Türkiye'yi dünyanın en güvenilir ülkelerinden biri olarak kabul ediyorum. Türk vatandaşlığına geçince hangi ismi alacağımı hala düşünüyorum. Böyle bir durumda Almanya'daki isimlerimizi de değiştirmek zorunda kalıyormuşuz. Bu durum bizim için biraz sıkıntılı olabilir. Türk halkı kendi ismimizle bizi kabul ederse mutlu oluruz." Sabine Lezius da Türkiye'yi çok sevdiğini belirterek, kendisini Türkiye'de emniyette hissettiğini ve Türkiye'ye daha iyi uyum sağlayabilmek için Türk vatandaşlığına geçmek istediğini kaydetti. Kemer İş Adamları Derneği (KEMİAD) Başkanı Özgür Kurga ise Alman çiftin böyle bir karar almasından dolayı teşekkür ederek, kendilerine Sultan 2'nci Abdülhamit ile Alman İmparator 2'nci Wilhem'in birlikte çektirdiği bir fotoğrafı hediye etti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

--------------

Çiftin evinden detay

Wolfgang Lezius açıklama (Almanca)

Wolfgang ve Sabine Lezius çifti el ele bahçede gezerken

Sabine Lezius açıklama

Hediye verilen 2'nci Abdülhamit ile Alman İmparator 2'nci Wilhem'in bulunduğu fotoğraf yakın detay

Hediyenin verilmesi

Sabine Lezius ağaçtan elma koparıp eşine vermesi ve eşinin elmayı yemesi

161 MB/// 05.04ö

HABER- KAMERA: Levent YENİGÜN/KEMER (Antalya),

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-15 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement