Derleme - Yurtta Seçim Güvenliğine İlişkin Haberlerimizi Derleyerek Yayımlıyoruz. Saygılarımızla - Son Dakika
Güncel

Derleme - Yurtta Seçim Güvenliğine İlişkin Haberlerimizi Derleyerek Yayımlıyoruz. Saygılarımızla

26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi Türkiye genelinde sakin bir ortamda geçti.

01.11.2015 17:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi Türkiye genelinde sakin bir ortamda geçti.

Yurt genelinde polisler ve askeri görevliler, seçimin huzur ve güven ortamında gerçekleştirilmesi için yoğun çaba sarf etti.

Bu kapsamda kamu kurum ve kuruluşlarınca alınan tedbirleri izlemek üzere Başbakanlık Koordinasyon Merkezi çalışmalarını aralıksız sürdürdü.

Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan seçim koordinasyon merkezinde de 81 ilden gelen MOBESE görüntüleri ve seçim güvenliğiyle ilgili veriler anlık değerlendirildi.

İl ve ilçelerdeki MOBESE kameralarından gelen anlık görüntülerin yanı sıra illerden önemli asayiş bilgileri de anında merkeze ulaştırıldı. Buraya gelen tüm görüntü ve bilgiler, yetkililerce değerlendirilerek ilgili birimlere aktarıldı.

Oy pusulaları helikopterle taşındı

Diyarbakır, Siirt ve Bitlis'te güvenlik gerekçesiyle bazı yerleşim yerlerine seçim görevlileri ve içinde oy pusulası bulunan torbalar, askeri helikopterle taşındı.

Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı sorumluluk alanındaki Lice, Hani, Dicle ilçeleri için Diyarbakır Jandarma Hava Grup Komutanlığı'ndan havalanan askeri helikopterle, seçim görevlileri ve içerisinde oy pusulaları bulunan torbalar ilçe merkezlerinden alınarak, Lice'nin Üçdamlar, Tepe ve Kayacık mahalleleri, Hani'nin Topçular, Dicle'nin Yokuşlu mahallesine götürüldü.

Siirt 3. Komando Tugay Komutanlığı sorumluluk alanındaki Eruh, Pervari ve Şirvan ilçeleri için 3. Komando Tugay Komutanlığı'ndan havalanan askeri helikopter, ilçe merkezlerinden seçim görevlileri ve içinde oy pusulaları bulunan torbaları aldı. Seçim görevlileri ve oy pusulaları, helikopterle 61 ayrı yerleşim yerine götürüldü.

Bitlis İl Jandarma Komutanlığı pistinde helikoptere alınan oy pusulaları ile 57 sandık görevlisi, Bitlis merkez ile Hizan ilçesindeki köylere taşındı.

Doğu ve Güneydoğu'da seçim güvenliği

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde İl ve İlçe Seçim Kurullarınca alınan karar doğrultusunda birleştirilen Şırnak'ın Cizre ilçesinde 93, Silopi ilçesinde 35, Batman'da 94 ve Mardin'in Nusaybin ilçesinde de 6 sandıkta seçmen oyunu kullandı.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için valiliklerde oluşturulan kriz masalarına gelen ihbarlar doğrultusunda işlem yapıldı.

Şırnak'ta İsmet Paşa İlköğretim Okulu'nda sandıkların kurulduğu bazı sınıflarda camlara yapıştırılan HDP'ye ait pusula örneklerine vatandaşlar tepki gösterdi.

Diyarbakır'da seçmenin iradesini baskı altına almaya çalıştığı iddiasıyla 5 kişi gözaltına alındı. Sur ilçesinde de terör örgütüne yönelik operasyonların ardından vatandaşlar huzur ve güven ortamında sandık başına gitti

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde güvenlik güçlerince seçim güvenliğinin sağlanması amacıyla yapılan yol kontrollerinde terör örgütü PKK mensuplarınca iki ayrı noktada menfeze yerleştirilen patlayıcılar infilak ettirildi.

Batman'da bir okuldaki sandık başkanı, seçmeni yönlendirdiği gerekçesiyle İl Seçim Kurulunca görevinden alındı.

Siirt'te vatandaşları sandık alanında yönlendirmeye çalıştığı iddiasıyla 1, mahallelerde yasa dışı yayın ve propaganda yaptığı gerekçesiyle 2 kişi yakalandı.

Mardin'de vatandaşları açık oy kullanmaya zorladığı iddiasıyla 3 kişi hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki dört mahallede seçmenler, terör örgütü PKK mensuplarınca kazılan hendek ve kurulan barikatlar nedeniyle oylarını İlçe Seçim Kurulu kararıyla aynı mahalledeki farklı okullarda kullandı.

Van'da AK Parti Gürpınar İlçe Başkanı Halit Toktaş, oy kullandığı okulda bir grup tarafından darbedildi.

Bitlis'te ağabeyinin kimliğiyle oy kullanmaya çalışan kişi gözaltına alındı.

Van'da açık oy kullanan kişiyi uyaran sandık kurulu üyesi darbedildi.

Muş'ta farklı suçlardan aranan 14 kişi ile hakkında bir davada ifade vermeye gitmediği gerekçesiyle yakalama kararı bulunan eski Malazgirt Belediye Başkanı Mehmet Nuri Balcı gözaltına alındı.

HDP İl Başkanı gözaltına alındı

Kırklareli'nde "Seçim Kanunu'na muhalefet ettiği ve görevli memura mukavemet gösterdiği" iddiasıyla HDP İl Başkanı Feyaz Şahin ile Kırklareli Üniversitesi Öğrenci Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Kurt gözaltına alındı.

Ahmet Yener İlköğretim Okuluna gelen Şahin ile Kurt, burada görevliye müşahit kartlarını göstermek istemedi ve mukavemette bulunduğu memurla tartıştı. Şahin'in tartıştığı memuru tehdit de ettiği öne sürüldü.

Emniyetteki ifadelerinin ardından serbest bırakılan Şahin ve Kurt'un, görevli memur hakkında suç duyurusunda bulunduğu öğrenildi.

Gaziantep'in merkez Şehitkamil ilçesinde, Abdullah Kepkep İlkokulundaki sandıkta HDP adına görevli müşahit Ahmet D, seçmeni, partisinin lehine oy kullanmaya yönlendirdiği iddiasıyla sandık kurulu tarafından hakkında tutanak tutularak polise bildirildi. Okulda görevli polislerin yürüttüğü soruşturma kapsamında Ahmet D, gözaltına alındı.

Diyarbakır'da yaşayan Ali Baytar, ailesiyle gittiği okulda tanımadığı bazı kişilerin seçmen kağıtlarını zorla alarak HDP için oy kullandığını iddia etti. Baytar'ın, başvurusu üzerine şikayete ilişkin tutanak tutuldu.

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesine bağlı Yığınçal köyünden 54 ve Kucak köyünden de 95 seçmen, İlçe Seçim Kurulu'na yaptıkları başvuruyla oylarını taşımalı olarak şehir merkezindeki Atatürk İlköğretim Okulu'nda kullandı.

Kütahya'nın Simav ilçesi Kuşu köyünde, belde statüsü kaldırıldığı için "oy kullanmama boykotu" kararı alarak son 4 seçimde sandığa gitmeyen seçmenler bu seçimde de aynı tavırlarını sürdürdü. Seçmen kütüğüne kayıtlı bin 364 kişinin bulunduğu köyde, milletvekili seçimleri için Nurullah Bayram Ortaokulu'nda 4 sandık kuruldu.

Kocaeli'nin Darıca ilçesinde görme engelli bir seçmene "oy kullandırılması" sırasında AK Parti'li ve HDP'li sandık görevlileri arasında çıkan kavgada 2 kişi yaralandı.

Iğdır'da oy verme işlemini gözlemek amacıyla Karakuyu köyüne giden AK Parti Iğdır 1. sıra milletvekili adayı Nurettin Aras, "başkalarının yerine toplu oy kullanılmasına" yönelik itirazı üzerine, beraberindeki partililerle dışarı çıkartılarak bir grubun taşlı sopalı saldırısına maruz kaldı. Saldırıda, sandık kurulu başkanı ve bir kişi yaralandı, 5 araç da hasar gördü.

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde HDP'li grup ile Aydoğdu Mahallesi'nde oy kullanmaktan dönen vatandaşlar arasında çıkan kavgada 3 kişi yaralandı.

Antalya'da oy pusulalarının fotoğrafını çektikleri tespit edilen 21 kişi hakkında "Seçim Kanunu'na muhalefet"ten işlem yapıldı.

Şanlıurfa'da bir mahalledeki 142 seçmen, yetersiz hizmet aldıkları iddiasıyla oy kullanmadı.

Kalp krizi sonucu öldü

Ordu'nun Akkuş ilçesinde sandık başına giden 62 yaşındaki Salise Çiftçi, kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Aydın'da oy kullandıktan sonra kalp krizi geçiren  51 yaşındaki Dilek Mertcan, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Mertcan'ın hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi.

Çanakkale'nin Gökçeada ilçesine tezgah açmak için giden bazı pazarcılar, fırtına nedeniyle feribot seferlerinin iptal edilmesi sonucu oy kullanamadı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Derleme - Yurtta Seçim Güvenliğine İlişkin Haberlerimizi Derleyerek Yayımlıyoruz. Saygılarımızla - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement