'Sakin Şehir' Cenneti Türkiye - Son Dakika
Güncel

'Sakin Şehir' Cenneti Türkiye

\'Sakin Şehir\' Cenneti Türkiye

İzmir'in Seferihisar ilçesinin başlattığı akım, Savur'dan Kağızman'a, Antalya Kaş'tan Rize Çamlıhemşin'e kadar tüm Türkiye'ye yayıldı.

23.03.2013 10:27  Güncelleme: 10:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin ilk sakin şehri olan İzmir'in Seferihisar İlçesi'nin başlattığı akım, Mardin Savur'dan Kars Kağızman'a, Antalya Kaş'tan Rize Çamlıhemşin'e kadar tüm Türkiye'ye yayıldı. Türkiye'den 8 üyesi bulunan birliğe, 12 kent daha üyelik için sıraya girdi.

İtalya'da 1999 yılında üç belediye başkanı tarafından kurulan, 'sakin' felsefesine ve kendi özelliklerine sahip çıkan kentlerin bir araya geldiği Cittaslow Birliği'ne Türkiye'den 8 üye bulunuyor. Birliğin Türkiye'deki temsilciliğini, Türkiye'yi bu kavramla tanıştıran İzmir'in Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer yürütüyor. 25 ülkeden 150 üyesi bulunan birliğin Türkiye'deki ilk üye kenti Seferihisar'ın yanı sıra, 2011'de Muğla'nın Akyaka Beldesi, Aydın'ın Yenipazar, Çanakkale'nin Gökçeada ve Sakarya'nın Taraklı ilçeleri, 2012'de ise Isparta'nın Yalvaç, Kırklareli'nin Vize ve Ordu'nun Perşembe ilçeleri katıldı. Birliğe üye olmak isteyen 12 kent daha sıraya girdi. Şanlıurfa'nın Halfeti İlçesi ile KKTC'den Yeniboğaziçi Beldesi'nin üyelik için adaylıkları kabul edildi. Bolu'nun Akçakoca, Mardin'in Savur, Rize'nin Çamlıhemşin, Sivas'ın Divriği, Siirt'in Tillo, Kars'ın Kağızman ve Eskişehir'in Seyitgazi ilçeleriyle, Fethiye'nin Yeşilüzümlü, Ödemiş'in Birgi ve Bodrum'un Gümüşlük beldeleri adaylık hazırlıklarını sürdürüyor.

TURİZM MODELİ DEĞİL

Kentlerin sakin kimliği için 59 olan kriter sayısını 70'e yükselten Cittaslow Birliği'nin Türkiye'deki temsilcisi İzmir'in Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, sakin şehir uygulamasının tek başına bir turizm modeli olmadığını, her ülkede tarım, ulaşım, enerji gibi kentin yerel ritmi ve talepleri doğrultusunda kentlerin yerel kalkınmalarının planladığını söyledi.

KALKINMAYI PLANLIYOR

Türkiye'de sakin şehir eğiliminin çok pozitif olduğuna işaret eden Tunç Soyer, şunları söyledi:

"Yerel kimliğini koruyan yüzlerce kasaba-ilçe var ve çok küçük rötuşlarla sakin şehre dönüşebilir. Türkiye için çok uygun bir kalkınma modeli. Temel mantığı küreselleştirmenin aynılaştırdığı, sıradanlaştırdığı kentlerin kendi ritmi, rengi, yaşam tarzına dönmesi ve bu anlamda da kalkınmasını planlaması öngörülüyor. Bu nostaljik bir hareket değil, aynı zamanda geleceği planlayan, ayağı yere sağlam basan yerel kalkınma modeli. Türkiye sakin şehirler cenneti olabilir."

Kentlerin kendi değerlerine sahip çıkarak kalkınmasını öngören 'sakin şehir' kavramı, kentlerin yerel yemeklerine, esnafına, kendi gelenek, görenek ve tarihine sahip çıkmasını ve onları koruyarak dünya üzerinde diğer milyonlarca kentten farklı bir noktada bulunmasını ön plana çıkarıyor. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Sakin Şehir' Cenneti Türkiye - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement