NATO Parlamenter Asamblesi Arnavutluk'ta Toplandı - Son Dakika
Güncel

NATO Parlamenter Asamblesi Arnavutluk'ta Toplandı

NATO Parlamenter Asamblesi'nin bahar oturumu, NATO üyesi ülkelerin temsilcilerinin katılımıyla Arnavutluk'un başkenti Tiran'da başladı.

28.05.2016 16:47

NATO Parlamenter Asamblesi'nin bahar oturumu, NATO üyesi ülkelerin temsilcilerinin katılımıyla Arnavutluk'un başkenti Tiran'da başladı.

Arnavutluk Meclisi'nin organizasyonunda ilk kez düzenlenen programda konuşan Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmir Bushati, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırganlığının Avrupa istikrarını sorgular nitelikte olduğunu belirterek, Rusya'nın eylemlerinin uluslararası arenada endişe verici olmaya devam ettiğini kaydetti.

NATO'nun Türkiye ve Yunanistan'a yardım bağlamında, Ege Denizi'nde gemilerin bulundurulması kararının işbirliğini yeni bir düzeye taşıdığına işaret eden Bushati, "NATO, güvenlik alanında Batı Balkanlar için vazgeçilmez bir aktördür. Bundan dolayı Arnavutluk, NATO'nun açık kapı politikasını her zaman desteklemiştir, desteklemeye devam edecektir. Komşu ülke Makedonya'nın da NATO'ya üye olması önemli olduğu gibi Bosna Hersek'i de ittifakta görüp onlarla beraber ilerlemek istiyoruz." şeklinde konuştu.

Açılış oturumunun ardından ise NATO Parlamenter Asamblesi Başkanı Michael R. Turner, Asamble Genel Sekreteri David Hobbs ve NATO Parlamenterler Asamblesi Arnavutluk Grubu Başkanı Pandeli Majko ortak basın toplantısı düzenledi.

Turner, Tiran'da düzenlenen oturumda NATO'nun karşılaştığı tüm zorlukları görüşme imkanına sahip olduklarını ifade ederek, terörle mücadele, göç, Suriye'deki savaş ve Libya'daki durum gibi birçok farklı konunun masaya yatırıldığını söyledi.

"DAEŞ mağlup edilmeli"

"NATO'nun Suriye'ye asker gönderme gibi bir planı var mı?" sorusuna ise Turner, "DAEŞ'e karşı mücadele etmek ve istikrarı sağlamak dışında hiç kimse Suriye'de askeri varlığı savunmaz. DAEŞ mağlup edilmeli çünkü hepimiz için büyük bir kanser konumundadır. Avrupa'daki saldırılar uluslararası tehdit niteliğindedir. NATO, müttefikleri ile bu hususlar üzerine çalışacaktır." yanıtını verdi.

Majko da Arnavutluk'un ortak zorluklarla başa çıkmaya hazır olduğunu ve nerede olursa olsun teröre karşı savaşacağını vurgulayarak, "Ancak Arnavutluk askerleri İran'daki Devrim Muhafızları'nın yanında savaşmaya gitmeyecektir. NATO, kendine düşman oluşturmayan bir ittifaktır." dedi.

Bahar oturumu kapsamında düzenlenecek panellerde, NATO'nun müttefiklerinin karşılaştığı zorluklara nasıl karşılık verdiğinin yanı sıra Rusya, terörizm, Irak ve Suriye'deki çatışmalar, kitlesel göç ve kitle imha silahlarının yayılması konuları da ele alınacak.

Güvenliğin Sivil Boyutu Komitesi de teröre karşı işbirliğinin artırılması, Batı Balkanlar için entegrasyonun zorlukları, Ukrayna krizi ve diğer birçok konuyu görüşecek. Tiran'daki oturumda ayrıca Batı Balkanlar'daki güvenlik sorunları ile Karadağ'ın NATO üyeliğinin de ele alınması bekleniyor.

NATO üyesi ülkelerden 250'den fazla temsilcinin katıldığı bahar oturumu, 30 Mayıs Pazartesi'ye kadar sürecek.

Toplantı Türkiye'den de NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı Osman Aşkın Bak ve NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu üyeleri Faik Öztrak, Şafak Pavey ve Ziya Pir de katılıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel NATO Parlamenter Asamblesi Arnavutluk'ta Toplandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement