Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışı için ABD Başkanı Biden devrede: Kongreye mektup gönderdi - Son Dakika
Dünya

Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışı için ABD Başkanı Biden devrede: Kongreye mektup gönderdi

İsveç'in NATO'ya üyelik sürecine TBMM'den onay çıkması sonrası ABD'den dikkat çeken F-16 açıklaması geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama, ''Türkiye parlamentosunun İsveç onayını memnuniyetle karşılıyoruz. Biden yönetimi Türkiye'nin F-16 filosunu modernize etmesini destekliyor. Ancak Kongre'nin süreçte kilit rolü var.'' ifadelerine yer verildi. Öte yandan Biden yönetiminin Türkiye'ye F-16 satışını onaylaması için Kongre'ye mektup gönderdiği öğrenildi.

24.01.2024 22:25  Güncelleme: 23:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifi, önceki gün TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. ABD Dışişleri Bakanlığı ise Türkiye'ye F-16 satışıyla ilgili dikkat çeken bir açıklama yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamada "Biden yönetimi Türkiye'nin F-16 filosunu modernize etmesini destekliyor. Ancak Kongre'nin süreçte kilit rolü var." denildi.

TBMM Genel Kurulunda İsveç'in Kuzey Atlantik Antlaşması'na (NATO) Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Görüşmelerin sonunda teklif, oylamaya katılan 346 milletvekilinden 287'sinin oyuyla kabul edilerek yasalaştı. 55 milletvekili teklife "ret" oyu verirken, 4 milletvekili "çekimser" oy kullandı.

ABD'den Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışı açıklaması

"BIDEN DESTEKLİYOR ANCAK KONGRE'NİN SÜREÇTE KİLİT ROLÜ VAR"

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye F-16 satış süreci hakkında açıklama yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Türkiye parlamentosunun İsveç onayını memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak süreç henüz tamamlanmış değil. Macaristan'ın adım atmasını bekliyoruz. Biden yönetimi Türkiye'nin F-16 filosunu modernize etmesini destekliyor. Ancak Kongre'nin süreçte kilit rolü var." ifadelerine yer verildi.

"BIDEN KONGRE'YE MEKTUP GÖNDERDİ"

İngiliz haber ajansı Reuters, konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde Biden yönetiminin, Türkiye'ye F-16 satışını onaylaması için Kongre'ye mektup gönderdiğini duyurdu.

BEYAZ SARAY'DAN F-16 AÇIKLAMASI

Öte yandan sabah saatlerinde Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TBMM'de onaylanan İsveç tasarısını ve Türkiye'ye F-16 satışını değerlendirdi. Beyaz Saray yetkilisi, ABD Başkanı Joe Biden'ın başından itibaren Türkiye'nin F-16 filosunun modernizasyonuna destek verdiğini kaydetti.

ABD'den Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışı açıklaması

"BU KONU ÜZERİNDE KONGRE İLE ÇALIŞIYORUZ"

Yetkili, "Bu (F-16 satışı) NATO içinde birlikte çalışabilirliği artıracaktır ve ABD'nin ulusal çıkarına uygundur. Yabancı ülkelere silah satışında Kongre önemli bir role sahiptir ve bu konu üzerinde Kongre ile çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

"BIDEN, NATO MÜTTEFİKLERİNİN ULUSAL GÜVENLİK ÇIKARLARINI DESTEKLEYECEK"

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden biri de AA muhabirine, TBMM'nin İsveç'in NATO'ya üyeliğini onaylamasının ABD tarafından memnuniyetle karşılandığı ve İsveç'in NATO'ya güç katacağını belirtti. Sözcü, "Başkan Biden uzun zamandır Türkiye'nin F-16 filosunun modernizasyonuna verdiği destek konusunda açık. Bu muhtemel satış ABD'nin, Türkiye'nin ve tüm NATO müttefiklerinin ulusal güvenlik çıkarlarını destekleyecektir." ifadelerini kullandı.

ABD'den Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışı açıklaması

Kongrenin dış ülkelere silah satışında anahtar bir role sahip olduğunu aktaran sözcü, bazı Kongre üyelerinin açık şekilde "İsveç'in üyeliğinin onaylanmasının Ankara'ya F-16 satışı öncesinde kilit bir değerlendirme" olacağını dile getirdiklerini vurgulandı.

BLINKEN'DAN MEMNUNİYET AÇIKLAMASI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da X hesabından yaptığı paylaşımda, "ABD, Türk Parlamentosunun İsveç'in NATO'ya üyelik protokollerini onaylayan kararını takdirle karşılamaktadır. İsveç'in üyeliği, ittifakı daha güçlü ve her zamankinden daha birleşmiş hale getirecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye\'ye F-16 savaş uçağı satışı için ABD Başkanı Biden devrede: Kongreye mektup gönderdi
Abdullah Aydemir
Abdullah Aydemir
Sondakika.com - Dünya

Son Dakika Dünya Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışı için ABD Başkanı Biden devrede: Kongreye mektup gönderdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • ahmet şahin: Yalanın sonu yokki uçak gelsin 32 2 Yanıtla
  • Serkan Basar: bu haberi 90 yaşındaki annaneme okudum ve şu cevapla donk diye kala kaldım a benim saftirik torunum gavurun sözüne ancak gavur inanır 16 0 Yanıtla
  • Bayram : Vermiyecekler verseler bile bir iki tane göz boyamak icin. Bu f16 verilecek 20 milyar dolari kendi ucagimiz kaan versek üretim asamasini hizlandirsak daha iyi degilmi??? Neyin kafasini yasiyoruz? isvec sokaklarinda pkk lilar yine gövde gösterisine baslar isvec aldi nasil olsa alacagini. 2 0 Yanıtla
  • Selim Kayisi: Uçakları alırsak uçacak mıyız? 0 2 Yanıtla
  • Uğur RİZE: Büyük iş baska yerden alırız 0 2 Yanıtla
    Önder Toprak: Uçağın Fiyatı Nkdr Biliyonmu Ayrıca Özelliği Önemli F16 Dan Üstün 0 1
  • mert çelik: bırsey anlamadım,abd yınemı kandırdı,yınemı guvenılmez olan abd ye guvenıldı 1 0 Yanıtla
  • Mehmet Gümüş: Çocuk oyalar gibi oyalıyorsunuz. Güçlü Türkiyenin karşısında ezilmeye mahkumsunuz! 1 0 Yanıtla
    Önder Toprak: Amerika mı Yoksa Türkiye mi Güçlü Petrol Çıksın Bak Ülkenin Hali Noluyor Suriye Gibi Yerle Bir Eder 1 0

Advertisement