Biden'ın sekreter adayı skandal seçim vaadi yaptı: Türkiye'yi saf dışı bırakacağım - Son Dakika
Dünya

Biden'ın sekreter adayı skandal seçim vaadi yaptı: Türkiye'yi saf dışı bırakacağım

ABD'nin Rus savunma sistemi S-400 alınması sebebiyle Türkiye'ye uyguladığı yaptırımlar sürerken Joe Biden'ın Hava Kuvvetleri Sekreterliği için aday gösterdiği Frank Kendall konuyla ilgili skandal ifadeler sarf etti. Kendall, göreve gelmesi halinde ilk işinin, Türkiye'den F-35 parçalarının alımını durdurmak olacağını belirtti.

26.05.2021 09:22  Güncelleme: 09:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'yi Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın aldığı için üretici olduğu F-35 programından çıkaran ABD'de konu bir türlü gündemden düşmüyor.

"TÜRKİYE'Yİ TAMAMEN SAF DIŞI BIRAKACAĞIM"

Hava Kuvvetleri Sekreterliği için ABD Başkanı Joe Biden tarafından aday gösterilen Frank Kendall, seçim vaadi olarak F-35 programından Türkiye'yi tamamen saf dışı bırakacağını duyurdu.

"PARÇA ALIMINI DURDURACAĞIM"

Kendall, göreve kabul edilmesi durumunda en kısa sürede Türkiye'de F-35 parçası alımını durduracağını ifade etti.

Biden'ın sekreter adayından skandal seçim vaadi: Türkiye'yi saf dışı bırakacağım

F-35 PROJESİ NEDİR?

Türkiye, F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Programı'na (JSF) Ortak Mutabakat Zaptı ile ortak üretici olarak katılmıştı.

Programın katılımcıları Türkiye'nin yanı sıra ABD, İngiltere, İtalya, Hollanda, Avustralya, Danimarka, Kanada ve Norveç'ten oluşuyordu.

Türkiye ilk etapta 100 adet F-35A uçağı almayı taahhüt etmişti.

2018'de 4 F-35 uçağının mülkiyeti Türkiye'ye verilmiş ancak uçaklar ABD'de, Türk pilotların da katıldığı eğitim programlarına tabi tutulmuştu. Daha sonra ise 2 F-35 uçağının daha mülkiyeti verilmişti.

TÜRKİYE'YE PARASINI ÖDEDİĞİ UÇAKLAR TESLİM EDİLMEDİ

Ancak Türkiye ile ABD arasında Rusya'da satın alınan S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle yaşanan krizle bu 6 uçak Türkiye'ye transfer edilmemiş ve ABD'nin 2020 Savunma Bütçesi kapsamında bunların ABD Hava Kuvvetleri için alınması kararlaştırılmıştı.

Türkiye ayrıca uçak için 1005 parça üretiyordu. Türk firmalarının da bu üretime katılımı büyük oranda askıya alınmıştı. ABD'nin Aralık 2020 itibarıyla da 1005 parçanın tamamı için yeni tedarikçiler buldu.

Konuya ilişkin açıklama yapan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, "F-35 Programı'ndan hiçbir ülke tek taraflı çıkartılamaz maddesi bulunuyor. ABD'nin Türkiye'yi programının dışına çıkarmasının hukuki bir dayanağı yok. ABD de Türkiye'ye gönderdiği mektupta Türkiye dışındaki ülkelerle mutabakat zaptı imzaladığını itiraf ediyor." açıklamasını yapmıştı.

Biden\'ın sekreter adayı skandal seçim vaadi yaptı: Türkiye\'yi saf dışı bırakacağım

Son Dakika Dünya Biden'ın sekreter adayı skandal seçim vaadi yaptı: Türkiye'yi saf dışı bırakacağım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (10)

  • Diomades: Uluslararası platformda ülkemizi en iyi şekilde temsil edecek hukukçu bürokratlara ihtiyacımız var. Adamların ellerine koz vermekten vazgeçip Nato'nun bize vermiş olduğu imkanları sonuna kadar kullanmasını bilmeliyiz. Ülkemiz yüzlerce yıldır işgal atında. 300 yıldır iç meselelerimize karışmadıkları tek bir gün yok. Bizimle istedikleri gibi oynuyorlar. Tarımsal ekonomimizi de bitirdiler. Bizi tam yüz yıl geriye attılar. İş, iki uçak meselesinden daha da öte 21 2 Yanıtla Doğru ama... : Bu yoruma katılıyorum ama mevcut cumhurbaşkanı nı desteklemek şart, diğerlerinde hem yetenek yok, hem açık çok, hem de halk desteği zayıf, 2023 fırsat bu yüzden, son 10myıldaki başarılar geçmişte 60 yılda hiçbirşeyi yapılmadığı düşünülürse gelecek için taahhüt olur, inanırsak başarırız 0 0 Hay ağzını öpeyim. Ne güzel demişsin. : Saygılar. 0 0
  • TÜRK: size zaten dost diye bakan yokki hepiniz kaypak köpeklersiniz bir gece amerika bayrağı inecek TÜRK bayrağı göklere çekilecek bugün değilsede 100 sene sonra sizi sevene destek olana savunana nalet olsun her gün birinizi bir gün hepinizi bekleyiş boş değildir... 17 0 Yanıtla
  • CAN CAN: Ulan ne yaparsanız yapın, Türkiye'nin ilerlemesini ve Kükreyişini durduramayacaksınız. Allah sizin Türkiye kadar başınıza taş değil taşlar kayalar düşürsün. 13 0 Yanıtla
  • Akademisyen: 100 yıl önce de İngilizler parasını ödediğimiz halde savaş gemilerimizi vermemişti. Oysa 150 yıl önceki Paris anlaşmasında Osmanlı Avrupa devleti sayılacak ibaresi ile günlerce bayram yapmıştık. Nato'dan bizi çıkartmak için ellerinden geleni yapıyorlar ki iyice yalnızlaştırsınlar. Senaryo aynı figüranlar değişik kısacası. Ha başarılı olacaklar mı derseniz. Tabi ki olacaklar. Dış politikada ekmeklerine yağ sürüyoruz. Tarihte bizim üzerimizde oynadıkları tüm oyunları kazandılar. Açın okuyun 5 2 Yanıtla
  • Yavuz saraç : Benim elimde olsa F-35 için bir tek vida bile ihraç etmem. Bu uçak bana verilmeyip, benim imal ettiğim parçalar ile başka ülkelere satılacak ise acilen parça satışını durdurmak gerekiyor ki yaptıklarının cezasını çekmeleri gerekiyor. Biz bunlara parça satarak onlara zaman kazandırmış oluyoruz. 4 2 Yanıtla
  • Ne günler: Masal anlatmayı bırakın, adam güç bende diyor, aksini iddia ediyorsan konuşma gereğini yap. 4 1 Yanıtla
  • Hulusi: Dış politikamızın çok başarılı olduğu geçmiş düşünüldüğünde hemen ortaya çıkar.. Bilen biliyor 2 1 Yanıtla
  • Serdar: O bozuk ve havada parçalanan uçaklarınizi bı yerlerinize monte edin... 2 0 Yanıtla

Advertisement