Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ses kayıtlarına ilişkin, "Paralel yapı, bunun montaj olmadığını ispatlamaya yönelik İngiltere'de bir yere gönderdi ve onlar da 'montaj' diye cevap gönderdi" dedi.
Işık, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 2015 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Tersine beyin göçü konusunda TÜBİTAK olarak yoğun bir çalışma yürüttüklerini anlatan Işık, ister Türkiye'ye dönsün isterse de bulunduğu yerden ülkeye katkı yapacak her bilim insanını desteklediklerini söyledi.
Son açıklanan eylem planlarının hazır olmadığına yönelik eleştirilere katılmadığını belirten Işık, bu konuda her şeyin kesin çizgilerle belirlendiğini ve planların hazır olduğunu ifade etti.
Teşvik sistemiyle ilgili gelen soruları da yanıtlayan Işık, Türkiye'nin teknolojik sıçramaya ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Bunun da olmazsa olmazının nitelikli insan kaynağı olduğunu vurgulayan Işık, şunları kaydetti:
"Bizim 5 veya 6. bölgede nitelikli insan kaynağı bulmamız çok kolay değil. O zaman nitelikli insan kaynağının yoğun olduğu yerlerde yüksek teknolojili ürünlere rakama bağlı kalmadan destek verebilmeliyiz. Eğer bir işletme, yüksek teknolojili bir ürün üretecekse, buna Türkiye'nin neresinde olursa olsun 5. bölge teşviki vermeyi önereceğiz. Şu anda çalışıyoruz. Bunun belirli limitleri var. Biz diyoruz ki 500 bin dolar bile olsa, yüksek teknolojili bir ürün üretecekse, gel kardeşim bunu illa 5 veya 6. bölgeye git diye zorlamayalım. Niye? Gitse de adam orada nitelikli insan kaynağı bulmakta zorlanacak. Bizim de teknolojik sıçramaya ihtiyacımız var. O zaman burada İstanbul'da da Bursa'da da İzmir'de de olsa buna biz rakama bağlı kalmadan 5. bölge teşviki verelim.
Biz 5 ve 6. bölgede araziyi ücretsiz veriyoruz, altyapıda yüzde 1'lik bir faiz uyguluyoruz. Bursa'da da Kocaeli'de Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) de arazinin metrekaresi 500 dolar civarında ama hala insanlar Kocaeli'de yatırım yapmak için uğraşıyor. Neden? Nitelikli insan kaynağından. Biz yüksek teknolojili ürünlerde Türkiye'nin her yerine 5. bölge desteği verilsin, orta-yüksek teknolojili ürünlerde de gelişmiş 7 ilin dışındaki her ile 5. bölge desteği verilsin, bu illere de 3. bölge desteği verilsin istiyoruz. Bunu Ekonomi Bakanlığı ile görüşüyoruz, inşallah önümüzdeki süreçte bunu hayata geçirip, teknolojik sıçramayı yakalamak istiyoruz."
"Fabrikayı bile biz yapacağız"
Işık, şu anda sanayinin ve KOBİ'lerin en önemli problemlerinden birinin finansmana erişim olduğuna dikkati çekerek, "Diyoruz ki bir yatırımcı sermayesini arsaya ve binaya bağlamasın. Bir sanayi gayrimenkul yatırım ortaklığı sistemi geliştirelim, sanayici sermayesini makine teçhizatına ve işletmesine ayırsın, kazandıkça da kira ödesin. Şimdi bunun üzerinde çalışıyoruz. Eğer bunu başarabilirsek, fabrikayı bile biz yapacağız. Bunu başarabilirsek, sermayeye erişimde bir nefes alma durumu olacak" diye konuştu.
Bir başka çalışmalarını daha açıklayan Işık, bankaların, inşaatçıları sanayicilerden daha çok sevdiğini, çünkü inşaatın kar marjının daha yüksek olduğunu söyledi. Sanayinin finansmana ulaşmasındaki sıkıntılar üzerine çalıştıklarını anlatan Işık, "Bunu aşmak için ekonomi yönetimimizle konuşuyoruz. ya bankacılıkla ilgili bir düzenleme yapalım bir kota gelsin veya sanayideki kredilendirmeyi cazip hale getirecek başka mekanizmalar oluşturalım. Bununla ilgili çalışmaya devam ediyoruz" dedi.
"100 milyon doların üzerinde bilgi ihracatı yapıyoruz"
Bilgi ihracatına ilişkin de açıklamalarda bulunan Işık, şu anda sadece bilgi satan şirketlerin olduğunu, şu anda 100 milyon doların üzerinde bilgi ihracatı yapıldığını bildirdi.
İthal edilen ürünlerin yerli ikamesi üzerinde yoğun bir çalışma yürüttüklerini anlatan Işık, burada yasal değişiklikler dışında bir anlayış değişikliğinin de gerektiğini ifade etti.
"( Şişli'deki asansör kazası) Orada maalesef akredite denetim kuruluşunun ciddi kusuru var"
Fikri Işık, İstanbul Şişli'deki asansör kazasına ilişkin sorular üzerine de bu kazada hayatını kaybeden 10 kişinin herkesi üzdüğünü dile getirdi. Bu kazada vefat eden 10 kişiden 2'sinin yakın köylüsü olduğunu da belirten Işık, inşaat aşamasında olunduğu için buradaki asansörün, Bakanlığının denetim sorumluluğunda olmadığını söyledi.
"Orada maalesef akredite denetim kuruluşunun ciddi kusuru var. Mahkeme mutlaka gereken işlemi yapar" diyen Işık, asansörlerle ilgili yoğun bir çalışma yürüttüklerini anlattı.
Şimdi bir yasal düzenleme hazırlığında olduklarını belirten Işık, belediyelerin akredite kuruluşlarla ilgili sorumluluğu ve yetkisini artıracaklarını bildirdi. Işık, "Biz özellikle akredite ve muayene kuruluşları ile asansör üreticilerini denetleyeceğiz. Burada ciddi bir mekanizma yapacağız ve tüm denetimleri online veri tabanına kaydedeceğiz" dedi.
- "Bu yapının (paralel yapı) devlet içinden temizlenmesi, hükümet olarak temel görevimiz"
Kriptolu telefonlarla ilgili çalışmanın sorulması üzerine de Işık, Türkiye'de maalesef devletin içine sızmaya çalışan "paralel yapı" diye bir yapının olduğunu ifade etti. Bu yapının, hangi alanlarda ülkesine ihanet ettiği konusunda kendilerinin net bir fikirleri olduğunu dile getiren Işık, bu konudaki adli sürecin yürüdüğünü söyledi.
"Bu yapının devlet içinden temizlenmesi, hükümet olarak temel görevimiz" diyen Işık, "Hiçbir devlet kendi içinde paralel yapılanmalara müsaade edemez, bu bir tek yapılanma değil. Özellikle bu yapının kriptolu telefonları dinlediği kesinleşti. Örgütlü bir yapı olmadan da bu telefonların dinlenmesi mümkün değil" diye konuştu.
Yeni kriptolu telefonları yıl başından önce güvenli şekilde kullanılacak tarzda devletin üst düzey yetkililerine sunmayı hedeflediklerini vurgulayan Işık, telefonların kimlere verileceğini ise Milli Güvenlik Kurulu'nun belirleyeceğini bildirdi.
"Montaj olduğunu hissettim ve hala aynı kanaatteyim"
Bazı milletvekillerinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ses kayıtlarına ilişkin, şubat ayında yaptığı, "Ben o ses kayıtlarını ilk dinlediğimde çok açık bir montaj olduğunu hissettim" açıklamasını eleştirmesi üzerine de Işık, şunları söyledi:
"Bu ses kaydını ilk dinlediğimde sayın Cumhurbaşkanımızı çok yakından tanıyan biri olarak, hem tarz hem background hem de oradaki sis ilişkileri bakımından bunun bir montaj olduğunu gerçekten hissettim ve hala aynı kanaatteyim. Bu noktada da ogün söylediğimden dolayı asla bir pişmanlık duymuyorum. Ertesi gün de 'Bunu ben hissettim, bu açık bir montajdır ancak talep gelirse biz bunu TÜBİTAK'ta da inceleriz' dedim. Daha sonra TÜBİTAK'a ben, 'şunu bir alın, bir bakın' dedim. TÜBİTAK aldı, baktı. Gerçekten de montaj dendi, çok açık montaj hemde. Nereden aldı TÜBİTAK bunu? Reklam olmasın ama Youtube'dan aldı, inceledi. Ne oldu? Daha sonra ses kaydını savcılık incelenmek üzere resmen TÜBİTAK'a gönderdi. Orada da işte efendim, Hayvanat Bahçesinden gelen biri değil. Bakın bu arkadaşın 30 yıllık ömrünün 22 yılı şu anda çalıştığı alanla geçmiş. 1,5 yıl Hayvanat Bahçesi şube müdürlüğü yaptı diye bir insanı, 22 yıl yaptığı görevle ilgili bir göreve getirilince eleştirmek bana göre haksızlık.
Savcılık, TÜBİTAK'tan bunu resmi kanalla istedi ve TÜBİTAK, 3 tane... 2'si ODTÜ mezunu Amerika doktoralı, biri de zannediyorum Yıldız Teknik Üniversitesi mezunu Londra doktoralı 3 arkadaşımız bunu inceledi ve çok açıkça montaj olduğunu belirledi."
Işık, eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış'ın bir telefon görüşmesinde geçtiği iddia edilen ifadelerinin sorulması üzerine de "Raporda, Bakara'nın makarasının 'm'sinin de eklendiğini tespit ettiler" ifadesini kullandı.
"Hala hissiyatımda, fikriyatımda, kanaatimde bu apaçık montajdır"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ilişkilendirilen kaydın internette halen bulunduğuna ve bu kaydın dünyanın tüm laboratuvarlarına açık olduğuna işaret eden Işık, sözlerini şöyle tamamladı:
"Paralel yapı, bunun montaj olmadığını ispatlamaya yönelik İngiltere'de bir yere gönderdi ve onlar da 'montaj' diye cevap gönderdiler. Şu anda hala sizler, mesela CHP, alsın bu kaydı göndersin dünyanın en iyi laboratuvarına, eğer 'montaj değil' derseler, o zaman gelin burada tekrar konuşalım. Youtube'daki bu ses kaydı hala duruyor orada, gidin yaptırın ama şu ana kadar bildiğim kadarıyla defalarca yapıldı ve defalarca 'bu montajdır' diye uluslararası laboratuvarlar raporu verdiler. Bu verildiği için açıklanmıyor ama biz bunu biliyoruz. Şu anda benim de hala hissiyatımda, fikriyatımda, kanaatimde bu apaçık montajdır."
Toplantının sonunda Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 2015 yılı bütçesi kabul edildi.
- TBMM
Son Dakika › Ekonomi › 2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (1)