360 Milyon Dolar Yatırılan Sivas Demir Çelik Şimdilerde Atıl Durumda - Son Dakika
Ekonomi

360 Milyon Dolar Yatırılan Sivas Demir Çelik Şimdilerde Atıl Durumda

Nesim Malki cinayeti hükümlüsü Erol Evcil'in denetiminde bulunan Sivas Demir Çelik Fabrikası ile ilgili hazırlanan rapor çarpıcı ayrıntılar içeriyor.

16.12.2015 15:38  Güncelleme: 15:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sivas Demir Çelik Fabrikası'nda 1 Aralık'ta 608 işçinin çıkarıldığı fabrikada üretim durdu. İşçiler son 12 yılda, yalnızca 2 yıl düzenli maaş alabildiklerini söylüyor. Fabrika içinde bulunan işçi lojmanlarının elektriği kesildi, okul servisleri kaldırıldı. Fabrikanın devlete olan vergi prim borcu ise 630 milyon TL'yi buluyor. 300 milyon dolarlık yatırım yapılan fabrikada, şimdilerde, adeta fareler cirit atıyor.

İÇLER ACISI DURUM

İzmir'de bulunan iki demir çelik fabrikasının yanı sıra, kısa adı SİDEMİR olan Sivas Demir Çelik İşletmeleri A.Ş.'nin da yönetimini ele geçiren Erol Evcil bir süredir tutuklu. Fabrikanın yönetimini avukatları ve adamları aracılığı ile sağlıyor.

Ancak son aylarda işçilerin ödenmeyen maaşları ile yeniden gündeme gelen fabrikada 1 Aralık'ta üretim tamamen durduruldu. 608 işçinin çıkarıldığı fabrikada sadece güvenlik görevlileri kaldı. SİDEMİR'in durumu ile ilgili CHP'li 5 Milletvekili ( Ali Akyıldız, Aytuğ Atıcı, Gaye Usluer, Sibel Özdemir, Necati Yılmaz) geçtiğimiz hafta kapsamlı bir rapor hazırladı. Heyet, rapor kapsamında Sivas'a giderek, işçilerden, sendikalara, valilikten, sanayi ve ticaret odası yetkililerine kadar bir dizi kişi ve kurum ile görüştü.

Aylardır maaş alamayan işçiler, aileleri ile birlikte protesto eylemleri yaptı.

Meclis gündemine taşınması beklenen raporda dikkat çekici ayrıntılar yer alıyor:

*1989'da kurulan tesis, Türkiye'nin en modern haddehanesi olarak kuruldu. 300 milyon dolar harcanan tesis 1998'de özelleştirildi.
*TMSF'nin 2005 yılında el koyduğu fabrika 2006 yılında Erol Evcil'in denetimine geçti.

*Tam kapasite çalışınca 35 bin ton üretim yapan tesis, kâr elde eden bir işletme. 18 Eylül günü üretime ara verilen fabrikada 1 Aralık günü 608 işçi işten çıkarıldı.

*Yakınlarının 12 yıldır fabrikada çalıştığını belirten aileler sadece 2 yıl düzenli maaş alabildiklerini belirtti. Son 5 aydır ise hiç maaş alınmadı.

*Fabrikanın çalıştığı süreçte yeterli denetim faaliyet yoktu. Bir işçi yaşanarak yaşamını yitirdi.

*Maaş alamayan işçi ailelerinin tamamı icralarla boğuşuyor. Her bir ailenin 20 bin TL'ye ulaşan kredi borcu bulunuyor.
*İşsizlik nedeni ile ailelerde sıkıntılar ortaya çıktı, kimi eşler boşanma noktasına geldi.

DUAYEN SANAYİCİDEN "BENİ EROL EVCİL'DEN KURTARIN" ÇAĞRISI

*100 kadar ailenin barındığı fabrika içindeki lojmanların elektrikleri kesildi. Servis araçlarının kaldırılması nedeniyle de işçi ailelerinin şehirle irtibatları kesildi. Çocuklar bu yüzden okula gidemiyor.

*Fabrika borç batağında. Fabrikanın 567 milyon 400 bin TL vergi, 51 milyon 631 bin TL SGK, 13 milyon 600 bin TL elektrik, sendikaya ise 30 bin TL borcu var.

İşçilerin yaptıkları eylemlere, polis zaman zaman sert müdahalede bulundu.

*Devletin, fabrikadan 630 milyon TL'lik alacağı bulunuyor. Yapılan önerilere göre, devlet bu alacağı nedeni ile fabrikaya el koyup yeniden satışa çıkarabilir.

*İşçilerin yanı sıra, Sivas esnafı da fabrikadan olan yüklü alacağını tahsil edemedi. Bu durum ciddi mağduriyetlere yol açıyor.

EVCİL ŞİMDİ DE SİVAS DEMİR ÇELİK'LE SAHNEDE

*Hali hazırda elektriği ve suyu kesik olan fabrika, son 5 yıldır ağır kış şartları ve bakımsızlığı sebebiyle çürümeye terk edilmiş durumda. (Kaynak:Hürriyet)




360 Milyon Dolar Yatırılan Sivas Demir Çelik Şimdilerde Atıl Durumda

Son Dakika Ekonomi 360 Milyon Dolar Yatırılan Sivas Demir Çelik Şimdilerde Atıl Durumda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • ANTİ AKP: ALIN SİZE YENİ TÜRKİYE YENİ SURİYE TAŞ TAŞ ÜSTÜNDE KALMAYACAK MEMLEKET YENMİŞ BOŞALMIŞ KOVANLARA DÖNECEK DAHA ÖNCELERİDE SÖYLEMİŞTİM KAHİN OLMAYA GEREK YOK RANTİYECİ SİYONİSTLERİN İSTEDİĞİ ŞEY TAMDA BUDUR TERÖR VAR ADI ALTINDA YERALTI VE YERÜSTÜ KAYNAKLARINI ELE GEÇİRMEK SURETİYLE BAŞKANLIK KIRALİYET PADİŞAHLIK HALİFELİK SİSTEMİYLE OLİGARŞİ SİSTEMİYLE YÖNETİME EL KOYMAK OLACAKTIR FİTNE ZULÜM KAN BARUT KOKUSU VE GÖZYAŞI HAKİM OLACAKTIR BARIŞ UZAK SAVAŞ YAKIN OLACAKTIR İLLUMİNATİ YÖNETİM SİSTEMİ.. 4 0 Yanıtla
  • memleket: BI ZE AVM LAZIM.FABRIKA YA GEREK YÖK. TOKİ EV YAP SIN.ISYERI YAP SIN. 3 0 Yanıtla

Advertisement