4. Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyum ve Sergisi - Son Dakika
Ekonomi

4. Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyum ve Sergisi

4. Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyum ve Sergisi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Emniyeti pazarlık yapmaya kalktığınız zaman hayatınızın pazarlığını yapıyorsunuz demektir."

08.05.2013 13:06

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Emniyeti pazarlık yapmaya kalktığınız zaman hayatınızın pazarlığını yapıyorsunuz demektir. Yaşamla ölüm arasında pazarlık yapıyorsunuz demek. Bunu yapmaya kimsenin hakkı yok" dedi.

İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Polis Akademisi Başkanlığı, TÜVTURK Araç Muayene İstasyonları ve diğer ilgili kuruluşların işbirliğiyle Ankara Ticaret Odası (ATO) Kongre Merkezi'nde "4. Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyum ve Sergisi" düzenlendi.

İçişleri Bakanı Muammer Güler'in de katıldığı sempozyumun açılışında konuşan Bakan Yıldırım, yaz aylarına girildiğini, insanların artık tatile gitmek istediğini belirterek, "Gidelim ama geri döneceğimizi de mutlaka düşünelim. Sağ salim gidelim, sevdiklerimizi üzmeyelim, onlara gözyaşı bırakmayalım, kurallara uyalım, yolların kralı olmayalım" diye konuştu.

Bir yandan farkındalık oluştururken diğer taraftan tedbirleri artırmaya devam edeceklerini dile getiren Yıldırım, yolların yapıldığını, araçların muayenesine dünyanın en gelişmiş sisteminin getirildiğini anlattı.

Yıldırım, 196 muayene istasyonunda araçların kontrollerinin yapıldığını ifade ederek, "Bu konuda emniyet pazarlık konusu olamaz. Emniyeti pazarlık yapmaya kalktığınız zaman hayatınızın pazarlığını yapıyorsunuz demektir. Yaşamla ölüm arasında pazarlık yapıyorsunuz demek. Bunu yapmaya kimsenin hakkı yok" dedi.

Denetimlerde, yeni araçların 3'te 1'inin ilk muayenede sınıfta kaldığını bildiren Yıldırım, sistemin oturduğunu, muayenelerin gerekli ve önemli olduğunun herkes tarafından kabul edildiğini kaydetti.

-"100 bin araç trafikten çekildi"-

Yük taşıyan araçların gençleştirilmesi amacıyla ekonomik ömrünü tamamlamış yaklaşık 100 bin aracın trafikten çekilmesi için hak sahiplerine 400 milyon lira ödeme yapıldığını belirten Yıldırım, böylece hem araç sahiplerini çileden hem de yolların tehlikeden kurtarıldığını anlattı.

Bakan Yıldırım, ekonomik ömrünü tamamlamış araçları toplamaya devam edeceklerine dikkati çekerek, söz konusu araçlara kilogram üzerinden ödeme yapılırken, aynı zamanda tüm vergi borçlarının da silindiğini söyledi.

Yolların bir diğer düşmanının aşırı yüklü araçlar olduğuna işaret eden Yıldırım, 75 noktada konulan kantarlar aracılığıyla aşırı yüklü olduğu belirlenen araçların sahiplerine ve taşıma yaptıranlara ceza kesildiğini vurguladı.

Yıldırım, 25 yıllığına yapılan yolların ömürlerinin ağır yük taşıyan araçlar nedeniyle 2,5 yılda bozulduğunu kaydederek, bu uygulamayla bu durumun önlendiğini anlattı.

Bakanlığın bu amaçla aldığı tedbirler hakkında bilgi veren Yıldırım, şöyle konuştu:

"Yapılan iş, gelecek 50 yılın Türkiye'sinin, Türk taşımacılığının ihtiyacı olan düzenlemeler olduğunu bugün daha iyi anlıyoruz. Hala iyileştirme yapmamız gereken yerler olduğunu görüyoruz. Taşımcılığın kuralsızlıktan kurallar manzumesine dönüştürülmesi elbette kolay olmadı. Yılların alışkanlığını, yanlışlarını düzeltmek ve belirli bir düzen ve kurallar içinde bu faaliyetleri sürdürmek en zor işlerimizden biriydi. Bunu büyük oranda başardığımızı söyleyebiliriz."

Yıldırım, 6 saatlik yoluculukla ne kadar hızlı gidilirse gidilsin en fazla 20 dakika kazanılacağını ifade ederek, "20 dakika için bir hayatı yok etmenin, bir ocağa ateş düşürmenin anlamı yok. Siz, siz olun kurallara uyun. Gençler trafik kazalarındaki ölümlerde birinci sırada olmasın, gençler, başka göstergelerde birinci sırada olsun. Gençleri, başarıda, ülkemizin üreten, ülkemizi geleceğe taşıyan toplum grubunda birinci sırada görmek istiyoruz" diye konuştu.

-"Trafik güvenliği insanların ortak meselesi"-

Trafik güvenliği konusunun topyekün insanların ortak meselesi olduğuna işaret eden Yıldırım, yüzde 87'si insanı ilgilendiren, insanının farkındalığının arttırılması ve eğitilmesiyle ilgili olan bu konuyu kamu idarecilerinin tek başına çözme imkanı olmadığını, herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini vurguladı.

Yıldırım, bir anısını şöyle anlattı:

"20 sene önce yurtdışında araç kullanıyorum. Hız ihlali ve yanlış sollama yaptım, hemen polis beni durdurdu, gereğini yaptı. İsveç'te kural ihlali yapanı diğerleri hemen şikayet eder. Biz de kural ihlali yapanı, sellektör yaparak uyarıyoruz. Yani biz de sürücülerin ihlali kazasız belasız atlatması için bir dayanışma var. Gelişmiş ülkelerde de kural ihlal edenin cezalandırılması için anlayış var. Bu anlayışı değiştirmemiz lazım."

Son iki yılda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu'nu topladığını ve 10 yılı kapsayan Karayolu Güvenliği Eylem Planı'nı hazırlattığını anımsatan Yıldırım, bu konuda bilgi verdi.

Trafik güvenliğine dikkat çekmek ve daha güvenli seyahat için kuraların uygulanmasını teşvik etmek için temsili bir irade beyanı belgesinin burada imzalanacağını dile getiren Yıldırım, amacın trafikte seyahat eden herkesi, kurallara uymaya davet etmek olduğunu kaydetti.

-Ankara-Afyon arasında EDS kuruluyor-

Yıldırım, "İçişleri Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız, Ankara-Afyon arasında Elektronik Denetim Sistemi (EDS) deneme amaçlı kuruyor. Şehir içinde büyük illerde var. Bunun bütçesini Karayolları Genel Müdürlüğümüz karşılıyor. Buradan alınacak sonuçlara göre şehirlerarasındaki tüm yollara bu sistemi tesis edeceğiz. Bu tedbirler bizden. Biz, üzerimize düşeni yapıyoruz, şimdi ey sürücüler, sıra sizde" diye konuştu.

Daha sonra Bakan Yıldırım ve beraberindekiler, sergiyi gezdi.

(Bitti) - ANKARA

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement