Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin: Mülteciler, üretim sürecine katılırlarsa Türk ekonomisinin büyümesine katkı sağlayacaklardır - Son Dakika
Ekonomi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin: Mülteciler, üretim sürecine katılırlarsa Türk ekonomisinin büyümesine katkı sağlayacaklardır

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, katıldığı "İşgücü Piyasasına Geçişin Desteklenmesi Projesi" etkinliğinde yaptığı açıklamada, "Türk ekonomisi büyümesini devam ettirdikçe sorunlarını çözecek. Türkiye'de yaşayan, Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan bu insanlar üretim sürecine katılırsa bu büyümeye de katkı sağlayacaktır. Bu projenin amacı aynı zamanda mültecileri nitelikli emek haline dönüştürmek." dedi.

26.10.2022 14:12  Güncelleme: 17:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu, Türk Kızılay ve Dünya Bankası iş birliğinde gerçekleştirilen 'İşgücü Piyasasına Geçişin Desteklenmesi Projesi'nin (ISDEP-2) açılış toplantısına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de katıldı.

"HAYATTA KALMA MÜCADELELERİNİ ANLAMAMIZ GEREKİYOR"

Bilgin, Türkiye'nin en önemli sorunlarından birinin yıllardır yoğun bir göç dalgasına maruz kalması olduğunu belirterek, "Göç eden insanların geldikleri ülkelerden hayata tutunması oldukça problemlidir. Her ne kadar kurumsal olarak devlet bütün imkanlarıyla bu insanların yanında olsa da her ne kadar Türk Kızılay'ı, çeşitli yardım kuruluşları, sivil toplum kuruluşları bu insanlara destek olsa da insanların gittikleri yabancı bir ülkede, Suriyeliler gibi bir savaş ortamından kaçarak sığındıkları bir ülkede hayatta kalma mücadelesini anlamamız gerekiyor. Bizler turistik gezilerde ya da başka maksatla yapılan gezilerde başka ülkeye gittiğimiz zaman kısa zaman sonra, üstelik her şey planladığı halde yabancı bir ülkede yaşamanın zorluklarını hisseder gibi oluyoruz." dedi.

"ONLARIN İŞGÜCÜNE KATILIMINI SAĞLAYACAKTIR"

Projenin değerinden bahseden Bakan Bilgin, "Ama bu gelenler bizim gibi turistik maksatla veya bir iş maksadıyla gelen insanlar değil; zorlu sebeplerle göç eden insanlar. Dolayısıyla onların toplumsal hayata katılması; eğitim, sosyal, psikolojik destekler almaları sonucunda mümkün olabilecek bir iştir. Ama tüm destekler yetersiz kalır. Neden? Hangi kurum yardım yaparsa yapsın sosyal yardımlarla hayatta kalmaya çalışmak başlı başına bir problemdir. O bakımdan o insanları hayata daha sıkı bağlayacak, daha sıkı tutunmalarını sağlayacak, onlara el uzatacak bir imkan olması lazım. O imkan, onların işgücüne katılımını sağlayacaktır. Onun için bu proje çok değerli bir projedir" ifadelerini kullandı.

"PROJENİN AMACI, GÖÇMENLERİ NİTELİKLİ EMEK HALİNE DÖNÜŞTÜRMEK"

Bakan Bilgin, barıştan yana, barış içinde yaşamayı prensip haline getirmiş bir ülke olmasına rağmen tüm bölgesel savaşların maliyetini, sosyal ve insani maliyetini Türkiye'nin üstlendiğini vurgulayarak, "Bugün de Suriye'de yaşanan göçlerin, Irak'ta yaşanan iç savaş sonrası göçlerin, bölgede yaşanan bütün savaş ve istikrarsızlıkların insani maliyeti Türkiye'nin üzerine gelmektedir. Türkiye'de yaklaşık 4-5 milyon civarında bu ülkelerden gelmiş insanlar bulunmaktadır. Bu başlı başına bir büyük sosyal problemdir. Bu projenin amacı aynı zamanda mültecileri, Türkiye'de yaşayan göçmenleri iş sürecine katmak değil, Türklerin yanı sıra tabii aynı zamanda nitelikli emek haline dönüştürmek. Bu bakımdan proje çok anlamlıdır. Biz bu projenin benzerlerini yine Dünya Bankası'nın, Avrupa Birliği'nin desteğiyle ve kendi kaynaklarımızla Türkiye'nin tüm sanayi bölgelerinde uyguluyoruz. Dolayısıyla Türk ekonomisi büyürken Türkiye'de yaşayan, Türkiye'ye göç etmek zorunda kalmış insanların da bu sürece katılması hem onların bireysel, sosyal hayatları açısından, aile hayatları açısından anlamlı hem de yaşadıkları ülkenin büyümesine katılma imkanı bulmaları açısından önemli" dedi.

"ÜRETİM SÜRECİNE KATILIRLARSA, BÜYÜMEYE KATKI SAĞLAYACAKLARDIR"

Bilgin, pandemi sonrasında meydana gelen uluslararası ekonomideki dalgalanmaların Türkiye'ye yansımalarının da negatif anlamda etkili olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:

"İşte yüksek enflasyon bunlardan birisi, enerji kaynağı, döviz fiyatlarındaki yükseliş var. Ama bir ekonominin karşılaştığı sorunları çözmenin tek bir yolu vardır; büyümeyle bu sorunlar aşmak, üretimdeki artışla bu sorunları aşmak, üretim gücünü arttırarak bu sorunları aşmak. Türk ekonomisi bu ve benzeri projelerle istihdam yaratarak bu sorunları aşacaktır. İstihdam yaratmak Türkiye'nin ekonomik büyümesinin en önemli başarısıdır. Bu ay öncesine kadar veriler Türk ekonomisinin yaklaşık 1 milyon civarında istihdam yarattığını ortaya koydu. Yüzde 7 üzerinde bir büyüme, 1 milyon istihdam yaratan ekonomi. Sorunun çözüm kaynağı buradan geçmektedir. Yarın dolar, döviz fiyatları birden düşmeyeceğine göre, biz de döviz basacak bir imkanımız olmadığına göre ihracatla, turizmle, üretimle döviz üreten bir ekonomi. Dolayısıyla Türk ekonomisi büyümesini devam ettirdikçe sorunlarını çözecek. Türkiye'de yaşayan, yaşamak zorunda kalan, Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan bu insanlar üretim sürecine katılırsa bu, büyümeye de katkı sağlayacaktır. Bu proje insanı bir projedir, toplumsal bir projedir ve bir yönüyle de insanların doğrudan doğruya ekonomilerine katkı yapacak istihdam projesidir."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin: Mülteciler, üretim sürecine katılırlarsa Türk ekonomisinin büyümesine katkı sağlayacaklardır
Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin: Mülteciler, üretim sürecine katılırlarsa Türk ekonomisinin büyümesine katkı sağlayacaklardır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Türk'üyle, Kürt'üyle, Arap'ıyla, Laz'ıyla, Çerkez'iyle biriz, beraberiz
    17:35 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Türk'üyle, Kürt'üyle, Arap'ıyla, Laz'ıyla, Çerkez'iyle biriz, beraberiz

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Siirt'in Kurtalan ilçesinde düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Türk, Kürt, Arap, Laz, Çerkez gibi farklı etnik gruplara ayrım yapmadıklarını ve birlikte olduklarını belirtti. Yılmaz, terörün sona erdiği ve huzur ortamının egemen olduğu bir ortamda özel sektör yatırımlarının da bölgeye gelmeye başladığını söyledi. Ayrıca, çocuklara iyi eğitim verdiklerini ve mezhep, etnik ve dini ayrımcılığa karşı olduklarını vurguladı.

  • Seçimlerden Sonra Fiyat Artışları Bekleniyor
    17:31 Seçimlerden Sonra Fiyat Artışları Bekleniyor

    Türkiye Terziler, Konfeksiyoncular ve Giyim Sanatkarları Federasyonu ve Eskişehir Tuhafiyeciler Esnaf Odası Başkanı Ali Sefa Şen, yerel seçimler sonrası kemer sıkma politikalarında artış yaşanmasını beklediklerini söyledi. Şen, enflasyonun tek haneli rakamlara düşürülmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, seçimlerden sonra fiyat artışları olacağını tahmin ettiklerini belirtti.

  • Türkiye, Milli Uzay Programı ile Ay'a uzay aracı göndermeyi hedefliyor
    17:26 Türkiye, Milli Uzay Programı ile Ay'a uzay aracı göndermeyi hedefliyor

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, savunma sanayisindekine benzer bir ekosistemi uzay alanında da kuracaklarını belirterek, "Hedefimiz milli hibrit roket motorla birlikte çalıştıracağımız yerli uzay aracını 380 bin kilometre ötedeki Ay'a eriştirmek.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Türkiye'nin astronotuyla gurur duymuyorlar
    17:25 Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Türkiye'nin astronotuyla gurur duymuyorlar

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın seçim malzemesi olarak kullanıldığı iddialarına yanıt verdi. Bakan Kacır, milli projelere ve işlere sahip çıkılmadığı için rahatsızlık duyulduğunu belirtti.

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: Türkiye'de istihdam artışı ve ekonomik büyüme devam ediyor
    17:24 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: Türkiye'de istihdam artışı ve ekonomik büyüme devam ediyor

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "2005 yılında sanayi istihdamı 4 milyon 140 bin kişi iken, 2023 yılında 6 milyon 711 bin kişi olarak gerçekleşmiş, ülkemizin sanayi alanındaki hamlelerinin işgücü istatistiklerine önemli bir yansıması olmuştur.

  • Posof'ta doğalgaz sevinci
    17:18 Posof'ta doğalgaz sevinci

    Ardahan'ın Posof ilçesinde yıllardır özlemi çekilen doğalgaz çalışmalarında sona gelindi. İlk kanal açma töreninde konuşan firma yöneticileri açılışın 2023 Ekim ayında planlandığını ancak yoğun kış şartlarından dolayı çalışmaların bugün tamamlandığını belirtti. İlk gazın açılış töreni Posof otogarında yapıldı. Yüzlerce kişinin katıldığı törende büyük sevinç vardı.

  • Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında Samsun'da üreticilere çeşitli destekler sağlandı
    17:13 Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında Samsun'da üreticilere çeşitli destekler sağlandı

    Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan proje kapsamında Samsun'da çeltik tohumu, kuru fasulye tohumu, sera naylonu ve süt sağım makinesi dağıtıldı. Ayrıca örtü altı yetiştiricilere sera naylonu dağıtıldı ve Terme ve Çarşamba ilçelerinde çiftçilere soya tohumluğu desteği sağlandı.

  • Sultangazi Belediyesi Kariyer Merkezi 5 Yılda 21 Bin 500 Kişinin İş Görüşmesini Sağladı
    17:11 Sultangazi Belediyesi Kariyer Merkezi 5 Yılda 21 Bin 500 Kişinin İş Görüşmesini Sağladı

    Sultangazi Belediyesi Kariyer Merkezi (SULKAM), iş arayan vatandaşları işveren firmalarla buluşturarak 5 yılda 21 bin 500 kişinin iş görüşmesini sağladı. Başvurular, belediyenin Halkla İlişkiler Müdürlüğü Kariyer Merkezi biriminden veya web sitesi üzerinden yapılabiliyor. Firma ve vatandaşın uyumlu olduğu durumlarda Sultangazi Belediyesi toplu mülakatlar düzenleyerek işe giriş işlemlerini hızlandırıyor. Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun, SULKAM'ın binlerce kişinin iş bulmasına katkı sağladığını belirtti.


Advertisement