D-8 Ülkeleri Sanayi Bakanları Zirvesi... - Son Dakika
Ekonomi

D-8 Ülkeleri Sanayi Bakanları Zirvesi...

D-8 Ülkeleri Sanayi Bakanları Zirvesi...

Gelişen Sekiz Ülke (D-8) organizasyonunun 2. Sanayi Bakanları Zirvesi, 4-6 Ekim 2011 tarihleri arasında İstanbul'da yapılacak.

24.09.2011 11:20

Kalkınma yolundaki ülkelerin dünya ekonomisi içindeki konumlarını iyileştirmek, ticari ilişkilerini çeşitlendirmek, uluslararası düzeyde karar verme mekanizmalarına güçlü bir biçimde katılımlarını sağlamak ve üye ülkelerde yoksulluğu azaltarak insanların yaşam seviyesini yükseltmek amacıyla hayata geçirilen Gelişen Sekiz Ülke (D-8) organizasyonunun 2. Sanayi Bakanları Zirvesi, 4-6 Ekim 2011 tarihleri arasında İstanbul'da yapılacak.

Zirvenin temel başlıkları; birlikte geliştirilecek ar-ge projeleriyle ortak otomotiv üretimine kadar gidecek işbirliklerinin geliştirilmesi, çimento sektöründe üretim ve çevre hususlarında tecrübelerin paylaşılması, enerji tedariki ve çevre konularında ortak politikaların belirlenmesi ve uygulamaya konulması, başta helal gıda olmak üzere gıda sertifikasyonları üzerinde çalışılması, elektrik ve bilgi teknolojilerinde ortak ar-ge çalışmaları yürütülmesi, petrokimya konusunda ortak projelerin oluşturulması olacak.

KOBİ'ler konusunda tecrübelerin paylaşılarak ortak yaklaşımların oluşturulması, standardizasyon, uygunluk değerlendirme, akreditasyon ve metroloji alanında kapasite gelişiminin ve ortak yaklaşımın sağlanarak ticaretin kolaylaştırılması, çelik konusunda ticaretin artırılması ve ortak ar-ge projelerinin geliştirilmesi, tekstil konusunda teknolojik ürünlere yönelmenin sağlanması ve teknolojik işbirliklerinin yanı sıra makina sanayinde işbirliği arayışları da 3 günlük toplantı takviminde ele alınacak konular arasında yer alacak.

-BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI ERGÜN-

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, Zirveye ilişkin olarak yaptığı açıklamada, D-8 Sanayi Bakanları Zirvesi'nin ilkinin 2 sene önce İran'da yapıldığını, bu toplantıda kendilerinin ikinci zirveyi Türkiye'de yapmayı talep ettiklerini ve bu talebin üye ülkeler tarafından memnuniyetle karşılandığını söyledi.

4-6 Ekim tarihleri arasında İstanbul'da Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek Zirvenin ilk Zirveye kıyasla çok daha kapsamlı olacağını, organizasyon içindeki tüm ülkelerden geniş heyetlerle iş adamlarını davet ettiklerini belirten Ergün, daha geniş bir işbirliği istediklerini söyledi.

D-8 ülkelerinin toplam nüfusunun yaklaşık 1 milyar civarında olduğuna dikkat çeken Ergün, ortada geniş bir pazar olduğunu, ama organizasyonun kurulduğu günden bu yana güçlü bir işbirliği oluşturamadığını ifade etti.

"D-8 ülkelere arasında hem ticaret hem sanayi hem de teknik alandaki işbirliği arzu ettiğimiz seviyede değil" diyen Ergün, bunu güçlendirmeye çalışacaklarını, hangi sanayi alanlarında ne yapılabileceğinin Zirvede masaya yatırılacağını bildirdi.

Bazı ülkelerle daha geniş, bazı ülkelerle ise daha dar kapsamlı işbirliklerine gidilebileceğini, zirvede bunların ele alınacağını belirten Ergün, "Ülkeler arasında hem ticaret hacmini hem işbirliği alanlarını geliştirmeye çalışacağız. Önümüzdeki 5 yıl içinde D-8 ülkelerinin kendi aralarındaki ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

-D-8 ÜLKELERİ-

D-8 Ülkeleri İşbirliği, Türkiye'nin daveti üzerine, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya'nın katılımıyla 15 Haziran 1997 tarihinde İstanbul'da yapılan Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesinde hayata geçirildi.

Kalkınma yolundaki ülkelerin dünya ekonomisi içindeki konumlarını iyileştirmek, ticari ilişkilerini çeşitlendirmek, ticaret alanında üye ülkelere yeni olanaklar oluşturmak, uluslararası düzeyde karar verme mekanizmalarına güçlü bir biçimde katılımlarını sağlamak ve üye ülkelerde yoksulluğu azaltarak insanların yaşam seviyesini yükseltmek amacını taşıyan D-8 organizasyonunun tüm üyeleri, aynı zamanda İslam Konferansı Teşkilatı'nın da üyesi.

Tabii kaynakları, kalabalık nüfusları ve potansiyel pazarlarından ötürü kendi bölgelerinde önemli konum arz eden D-8 ülkeleriyle Türkiye'nin toplam ihracatı 2010 yılı itibariyle 6,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti, aynı yıl Türkiye'nin bu ülkelerden toplam ithalatı da 13,4 milyar dolar oldu.

D-8 Ülkelerinin kendi aralarında ticaret hacmi ise yaklaşık 60 milyar dolar düzeyinde bulunuyor.

- ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi D-8 Ülkeleri Sanayi Bakanları Zirvesi... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement