Deprem bölgesinde sertifikalı tohum kullanım desteği artırıldı - Son Dakika
Ekonomi

Deprem bölgesinde sertifikalı tohum kullanım desteği artırıldı

Deprem bölgesinde sertifikalı tohum kullanım desteği artırıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı, deprem bölgesinde sertifikalı tohum kullanım desteğini artırdı ve yer altı su kısıtı olan havzalarda yağlık ayçiçeği üreticilerine tohum desteği verileceğini açıkladı.

12.04.2023 12:26  Güncelleme: 15:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TARIM ve Orman Bakanlığı tarafından, deprem bölgesinde sertifikalı tohum kullanım desteği artırıldı ve yer altı su kısıtı olan havzalarda yağlık ayçiçeği üreticilerine tohum desteği verilmesi kararlaştırıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, bitkisel üretime destek ödemeleri hakkındaki yönetmelikte değişikliğe gitti. Bakanlık Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Depremler nedeniyle zarar gören ve afet bölgesi ilan edilen il ve ilçelerde yurt içinde üretilip sertifikalandırılan tohumu kullanan çiftçilere 2023 yılı sertifikalı tohum kullanım desteği yüzde 100 artırılarak ödenecektir. Örneğin; buğday, arpa, çavdar, yulaf, çeltik, tritikale için dekara 50 TL olan sertifikalı tohum desteği, deprem bölgesi için 100 TL olarak ödenecektir. Kuru fasulye, mercimek ve yonca için dekara 60 TL olan sertifikalı tohum desteği, deprem bölgesi için 120 TL olarak ödenecektir" denildi.

Yağlık ayçiçeği üretimi yapan çiftçilere verilecek desteğe ilişkin, "Yer altı sularının yetersiz ve su kısıtı olduğu Bakanlıkça tespit edilen 11 ilde ve 52 ilçede; yurt içinde üretilip sertifikalandırılan tohumu kullanarak 2023 yılında yağlık ayçiçeği ekimi yapan çiftçilere, dekara 135 TL sertifikalı tohum kullanım desteği ödenecektir. Yapılan bu destekle yer altı su kısıtı olan havzalarda yağlık ayçiçeği üretimi yapacak çiftçilerimizin tohum maliyetinin yaklaşık yüzde 75'i karşılanacaktır" ifadelerine yer verildi.Açıklamada, yağlık ayçiçeği üreticilerine tohum desteği verilecek yerler şöyle sıralandı: Aksaray; Merkez, Eskil, Gülağaç, Güzelyurt, Sultanhanı. Ankara; Bala, Gölbaşı, Haymana, Şereflikoçhisar. Eskişehir; Alpu, Beylikova, Çifteler, Mahmudiye, Mihaliççık, Sivrihisar. Hatay; Kumlu, Reyhanlı. Karaman; Ayrancı, Merkez, Kazımkarabekir. Kırşehir; Boztepe, Mucur. Konya; Akören, Akşehir, Altınekin, Cihanbeyli, Çumra, Derbent, Doğanhisar, Emirgazi, Ereğli, Güneysınır, Halkapınar, Kadınhanı, Karapınar, Karatay, Kulu, Meram, Sarayönü, Selçuklu, Tuzlukçu. Mardin; Artuklu, Derik, Kızıltepe. Nevşehir; Acıgöl, Derinkuyu, Gülşehir. Niğde; Altunhisar, Bor, Çiftlik, Merkez.

Şanlıurfa; Viranşehir.


Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Deprem bölgesinde sertifikalı tohum kullanım desteği artırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement