"İstanbul'un değişen turist profili yeni yatırımlara yön veriyor" - Son Dakika
Ekonomi

"İstanbul'un değişen turist profili yeni yatırımlara yön veriyor"

"İstanbul\'un değişen turist profili yeni yatırımlara yön veriyor"

İstanbul'un pandemiyle değişen turist profilinin, yeni yatırımlara yön verdiğini söyleyen Samancı Group Yönetim Kurulu Üyesi Mahir Samancı, "Ağırlığı giderek artan Arap turistler, şehrin Nişantaşı, Şişli gibi kozmopolit bölgelerinde ev konsepti tercih ediyor.

09.11.2021 10:46  Güncelleme: 11:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul'un pandemiyle değişen turist profilinin, yeni yatırımlara yön verdiğini söyleyen Samancı Group Yönetim Kurulu Üyesi Mahir Samancı, "Ağırlığı giderek artan Arap turistler, şehrin Nişantaşı, Şişli gibi kozmopolit bölgelerinde ev konsepti tercih ediyor. Yeni yatırımlarda rezidans ve lüks apart oteller öne çıkıyor" dedi.

Pandemide durma noktasına gelen turizm sektörü 2021'de yeniden hareketlendi. Türkiye'nin en çok turist çeken illerinden İstanbul, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün verilerine göre 2021'in ilk 9 ayında önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 111,85 artışla 6 milyona yakın turisti ağırladı. İstanbul'da otel doluluklarında Kurban Bay-ramı'ndan bu yana bir artış yaşandığını belirten Samancı Group Yönetim Kurulu Üyesi Mahir Samancı, "İstanbul 9 ayda 6 milyona yakın ziyaretçiyle geçen yılki toplam turist sayısını geçmeyi başardı. Eylül ayında İran, Irak gibi Ortadoğu coğrafyasının yanı sıra Almanya başta olmak üzere Avrupa'dan gelen yabancı turist ve gurbetçilerin oranında bir artış yaşandı. Yeniden başlayan fuar ve kongrelerin de etkisiyle hareketliliğin yıl sonuna kadar sürmesini bekliyoruz. Pandemide dünyada çok sayıda destinasyonun kapalı olması, İstanbul'a avantaj sağladı" dedi.

İSTANBUL'UN TURİST PROFİLİ DEĞİŞTİ

Irak, İran, Kuveyt, Ürdün gibi Arap ülkelerinden gelen taleplerde dikkat çekici artışlar olduğuna dikkat çeken Mahir Samancı, "Pandemi İstanbul'un turist profilini değiştirdi. Pandemi öncesinde en çok gelir getiren Avrupalı turistin yerini Araplar aldı. Biz de bu dönemde İran, Ürdün, Kenya ve Yunanistan'dan gelen gruplarla Avrupa'da yaşayan Türk vatandaşlarını ağırladık. Pandemi döneminde esnek davranarak butik otel sistemine geçtik. Üst gelir grubuna hizmet verdiğimiz için hedeflediğimiz karlılığı yüzde 70 tutturduk. Pandemi nedeniyle talepler erken rezervasyondan çok son dakika olarak gerçekleşse de turist akışı hareketli" diye belirtti.

2022'DE REKABET ALEVLENECEK

İstanbul'da Nişantaşı, Şişli gibi alışveriş merkezlerine, Sultanahmet gibi tarihi mekanlara yakın konumda yer alan otellerin turistlerin tercihinde ilk sırada yer aldığını belirten Mahir Samancı, "Pandemi İstanbul'da yeni otel yatırımları için fırsat yarattı. İstanbul'da Turizm İşletmesi Belgeli 653 tesis, 129 bin 096 yatak kapasitesi ile hizmet veriyor. Yatırımı süren 72 tesisin tamamlanmasıyla da 145 bin 934 yatak kapasitesine

ulaşılacak. İstanbul 2022'ye çok sıkı hazırlanıyor. Yeni yatırımlarla rekabet de alevlenecek. Bu dönemi yatırımla değerlendiren şirketler, rekabette öne çıkacak" diye ifade etti.

NİŞANTAŞI VE ŞİŞLİ'DE 2 YENİ APART OTEL

Pandemi ile İstanbul'un turist profilindeki değişimin yeni yatırımlara da yansıdığını kaydeden Samancı Group Yönetim Kurulu Üyesi Mahir Samancı, "Artık turistler kendilerini güvende hissedebilecekleri ev konsepti arıyor. Turist sayısında belirgin artışların yaşandığı Ortadoğu bölgesinden bu yönde talepler yükseliyor. Yatırımlar da bu talebe göre şekilleniyor. 2021 Ocak'ta Nişantaşı'nda apart otel olarak geliştirdiğimiz Princely House projemize başladık. Şişli'deki Samancı Residence'ı olgunlaştırdık. Lüks apart otel kategorisindeki otelimiz 1+1, 2+1 ve 3+1 büyüklüğünde 26 daireden oluşuyor. Yeni yatırımlarımızla Ortadoğu'nun ev konsepti talebini karşılayarak rekabette üstün bir güç elde etmeyi hedefliyoruz" dedi.

İSTİKRARLI BÜYÜMEYE ODAKLANACAK

Yeni yatırımlarla istikrarlı büyümeye odaklanacaklarını belirten Mahir Samancı, "2012'de Şişli'de yer alan Halifaks Otel ile sektöre adım attık. Ardından yine aynı bölgede Buke Otel, Sultanahmet'te Yılsam Otel ile yatırımlarımıza yenilerini ekledik. Taksim'de yer alan Icon Otel'i bundan 8 ay önce bünyemize kazan-dırdık" diye sözlerine ekledi.


Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi 'İstanbul'un değişen turist profili yeni yatırımlara yön veriyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement