Marmara'da Bir İlk! Balıkçıların Ağına Granyöz ve Lambuka Balığı Takıldı - Son Dakika
Ekonomi

Marmara'da Bir İlk! Balıkçıların Ağına Granyöz ve Lambuka Balığı Takıldı

Marmara'da ilk kez görülen granyöz ve lambuka balıkları balıkçıları da şok etti. Bir süre önce deniz kaplumbağasına da rastlayan balıkçılar, Marmara'da farklı türlerin görülmesini küresel ısınmaya bağladı.

25.11.2016 10:42  Güncelleme: 11:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Marmara'da ilk kez balıkçıların ağına takılan granyöz (sarıağız) ve lambuka balıkları balıkçıları da şok etti. Marmara'da farklı türlerin yanısıra bir süre önce deniz kaplumbağasına da rastlayan balıkçılar, Ege ve Akdeniz balıklarının Marmara'da görülmesinin küresel ısınmanın etkisi olarak yorumluyorlar.

Bursa'nın Karacabey ilçesindeki balıkçılar bu yıl değişik türlerin ağlarına takılmasının şaşkınlığını yaşıyor. Önder Ateş ve Cihat Ergin'in ağlarına takılan granyöz (sarıağız) ve lambuka balıkları balıkçıları olduğu kadar uzmanların da kafalarını karıştırdı. Yalnızca Ege'de görülen bu balıkların Marmara'da farklı zamanlarda görülmesi iklim değişikliğinin denizlerdeki türlere olan etkisi olabileceği iddiasını gündeme getirdi.

UZUN YILLARDAN SONRA İLK DEFA MARMARA'DA

Geçtiğimiz günlerde Karacabey'e bağlı Bayramdere köyünden Ömer Ayaz Reis adlı tekneyle denize açılan Önder Ateş, Marmara açıklarında ağlarına takılan granyöz veya bir diğer adı kaya levreğini görünce büyük bir heyecan yaşadı. Böyle bir balıkla ilk defa karşılaştığını dile getiren Ateş, 'Biz bu balığı babalarımızın dedelerimizin anlatımlarından biliyorduk. Nadiren de olsa yakalanırmış. Ama uzun zamandır duymuyorduk. Şimdi ağlarımıza tesadüfen takılması bizleri de şaşırttı. Normalde Ege Denizi'nde bulunan bu balığın Marmara'da uzun yıllar sonra ilk defa yakaladığımızı söyleyebilirim' dedi

İKİNCİ ŞOK! LAMBUKA BALIĞI

Marmaralı balıkçılar bu gelişmenin ardından bu kez Karacabey'in bir başka sahil köyü olan Kurşunlu'dan Cihat Ergin'in ağlarına takılan lambuka balığı balıkçılara ikinci şoku yaşattı. Akdeniz ve Ege Denizi'nin güney kesimlerinde görülmesi mümkün olan bu türün, mevsim değişikliklerinin ardından Kuzey Ege'de de yavaş yavaş görüldüğü biliniyordu. Ancak balığın en kuzey kaydı Karacabeyli Ergin sayesinde gelmiş olmuştu. Ege Denizi'nde görülen ve lezzeti ile de aranan bir balık olan lambukalar avcı balıklar olarak biliniyor.

Uzmanlar ise bu kaydın yeni bir gelişme olduğunu ifade ederken, Türkiye'de en kuzey kaydının elde edildiğini söylüyor. Bu durumun küresel ısınmanın etkilerine bağlanabileceği kaydediliyor.

SULTAN YİNE GÖZÜKMEYE BAŞLADI

Tüm bu gelişmelerin yanı sıra son yıllarda Marmara'da görülen deniz kaplumbağlarındaki artış da küresel ısınmanın etkisi olarak yorumlanıyor. Son birkaç yıldır neredeyse her sene görülen deniz kaplumbağaları bu yıl da Marmara'da görülmeye başladı. Bunların içinde geçen yıl balıkçılar tarafından yakalanarak teknede sevilen ve daha sonra yeniden suya bırakılan Sultan isimli kaplumbağa bu yıl da kendini gösterdi. Balıkçıların yakından ilgi gösterdiği Sultan'ı insanlar sırtındaki midye kabuklarından tanıyor.

Marmara'da Bir İlk! Balıkçıların Ağına Granyöz ve Lambuka Balığı Takıldı

Marmara'da Bir İlk! Balıkçıların Ağına Granyöz ve Lambuka Balığı Takıldı

Marmara'da Bir İlk! Balıkçıların Ağına Granyöz ve Lambuka Balığı Takıldı

Marmara'da Bir İlk! Balıkçıların Ağına Granyöz ve Lambuka Balığı Takıldı

Marmara\'da Bir İlk! Balıkçıların Ağına Granyöz ve Lambuka Balığı Takıldı
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Marmara'da Bir İlk! Balıkçıların Ağına Granyöz ve Lambuka Balığı Takıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement