Pandemide talebi artan lavanta yağı, 400-450 TL'den alıcı buluyor - Son Dakika
Ekonomi

Pandemide talebi artan lavanta yağı, 400-450 TL'den alıcı buluyor

Kozmetik başta olmak üzere birçok sektörde kullanılan lavanta yağı, pandemiyle birlikte yok satmaya başladı. Litresi 400-450 liraya alıcı bulan yağların üretimi, gelen yoğun talep üzerine iki katına çıktı.

10.02.2021 15:19  Güncelleme: 18:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Isparta'da 'lavanta kokulu köy' olarak bilinen Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyünde turizm değeri olan lavantalar, pandemi döneminde yok satmaya başladı. Kozmetik başta olmak üzere farklı sektörlerde kullanılan lavantalardan elde edilen yağların litre fiyatı ise talepten ötürü hızla arttı.

Pandemide talebi artan lavanta yağı, 400-450 TL'den alıcı buluyor

"LİTRESİ 400-450 TL BANDINDA"

Pandeminin yaşandığı bu sezonda, lavanta yağlarına olan ilgi artınca, kentte üretilen yaklaşık 5 ton lavanta yağında stoklar tükenmeye yaklaştı. Kuyucak köyü Muhtarı Gürol Yılmaz, köyde yaklaşık 5 bin dekar alanda lavanta üretimi gerçekleştirildiğini söyledi. Lavantanın demet olarak satışı yapıldığı gibi yağının da çıkarıldığını belirten Yılmaz, "Köyümüzde yaklaşık 5 ton gibi lavanta yağı üretimimiz var. Lavanta yağının litresi şuanda 400-450 TL bandında. Dışarıdan belki pahalı olarak gözüküyordur ama pahalı değil." dedi.

Pandemide talebi artan lavanta yağı, 400-450 TL'den alıcı buluyor

"50-55 KİLODAN 1 LİTRE YAĞ ÇIKARTIYORUZ"

Koronavirüs salgını sürecinde lavanta yağına çok talep geldiğini kaydeden Yılmaz, "Şuanda toplasak köyümüzde 100 litre yağ yoktur. Aşırı bir talep var. Türkiye'nin dışında Hollanda'dan da çok talep geliyor. 50-55 kilo çiçek arasında net 1 litre lavanta yağı çıkartıyoruz" diye konuştu.

Pandemide talebi artan lavanta yağı, 400-450 TL'den alıcı buluyor

"ÜRETİMİ İKİ KATINA ÇIKARMAYI PLANLIYORUZ"

Bu sezon eski kara kazanda lavanta kaynatarak, 100 litre yağ çıkarttığını dile getiren üretici Baysal Tezcan, "İhtiyacım olduğu zaman satıyorum. Yurtiçi ve yurtdışından lavanta yağına talebimiz çok. Şuanda litresini 400-450 TL arasında satıyoruz. Bu sene yok satıyoruz şuanda elimizde kalmadı. Bu sene yağ satışı biraz daha hızlandı. Üreticiler demet yaptığı için fazla yağ çıkarmıyorlar. Gelecek sezon yağ üretimini 2 katına çıkarmayı planlıyoruz." dedi. Diğer üretici Erkan Tezcan ise "Kazanımız kaynadıktan sonra 50-55 kilogram lavantadan 1 litre lavanta yağı çıkıyor. Bu sezon 1.2 ton sadece biz yağ çıkardık. Gelecek sene hedefimiz 3 ton yağ çıkarmak" diye konuştu.

Pandemide talebi artan lavanta yağı, 400-450 TL\'den alıcı buluyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Pandemide talebi artan lavanta yağı, 400-450 TL'den alıcı buluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement