Rusya'dan doğal gaz açıklaması geldi: Düşman ülkelere ruble ile satış yapacağız - Son Dakika
Ekonomi

Rusya'dan doğal gaz açıklaması geldi: Düşman ülkelere ruble ile satış yapacağız

Ukrayna'ya karşı başlattığı savaş nedeniyle birçok yaptırıma uygulanan Rusya, ekonomik olarak zor günler geçiriyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dost olmayan ülkelere gaz satışını ruble ile yapmayı planladıklarını söyledi.

23.03.2022 16:02  Güncelleme: 16:47

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali 28 gündür devam ediyor. ABD ve Avrupa ülkelerinin yaptırımları nedeniyle ekonomik olarak zor günler geçiren Rusya da karşı hamlelerde bulunuyor. Avrupa'nın gaz ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Rusya'nın elindeki en büyük koz ise doğal gaz.

"BATI KENDİ PARA BİRİMLERİNE YÖNELİK GÜVENİ ZEDELEDİ"

Putin, başkent Moskova'da hükümet yetkilileriyle gerçekleştirdiği toplantıda, yaptırımların etkilediği Rus ekonomisine dair değerlendirmelerde bulundu. Batılı ülkelerin, Rus varlıklarını dondurarak gayrimeşru adımlar attığını vurgulayan Putin, "Batı aslında kendi para birimlerine yönelik güveni zedeledi. Şimdi herkes dolar ve euro cinsinden yükümlülüklerin yerine getirilemeyebileceğini biliyor." diye konuştu.

"RUS RUBLESİNE GEÇMEYİ PLANLIYORUZ"

Putin, Rusya'nın ihracatta ödemeleri dolar ve avro ile almasının anlamsız olduğuna işaret ederek, "ABD ve AB'ye mallarımızı tedarik ederken ödemeleri dolar, euro ve bazı para birimleri üzerinden almanın artık bizim için hiçbir anlam ifade etmediği açıktır. Dost olmayan ülkelere doğal gaz satışının ödemelerinde Rus rublesine geçmeyi planlıyoruz. Merkez Bankası ile hükümete, operasyonların ruble cinsinden yapılmasını sağlayacak formül hazırlamaları için 1 hafta süre verdim." dedi.

RUBLE DEĞER KAZANDI

Putin'in açıklamalarının ardından dolar/ruble paritesi yüzde 3'e yakın gerileyerek 3 Mart'tan bu yana ilk defa 100'ün altına indi.

DOS OLMAYAN ÜLKELER LİSTESİ

Rus hükümeti, Rusya'ya yönelik "dost olmayan" ülkeler listesini 7 Mart'ta onaylamıştı. Türkiye'nin yer almadığı listede; Avustralya, Arnavutluk, Cebelitarık, Mikronezya, Büyük Britanya, AB ülkeleri, İzlanda, Kanada, Yeni Zelanda, Norveç, Güney Kore, Singapur, Tayvan, Ukrayna, Karadağ, İsviçre, Japonya, Kuzey Makedonya, Monako, San Marino, Liechtenstein ve ABD yer alıyor.

Rusya\'dan doğal gaz açıklaması geldi: Düşman ülkelere ruble ile satış yapacağız

Son Dakika Ekonomi Rusya'dan doğal gaz açıklaması geldi: Düşman ülkelere ruble ile satış yapacağız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement