Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, terörün önlenmesini hedef alan barış sürecini desteklediklerini belirterek, "TİM olarak terörün önlenmesine yönelik barış sürecini yürekten destekliyoruz" dedi Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, terörün önlenmesini hedef alan barış sürecini desteklediklerini belirterek, "Barış süreci, yatırımların önünü açarak, üretime, ihracata, istihdama ve turizme yeni bir ivme kazandıracak. TİM olarak terörün önlenmesine yönelik barış sürecini yürekten destekliyoruz" dedi.
Büyükekşi, TİM'in Mart ayı ihracat rakamlarının açıklandığı basın toplantısında, THY'nin Houston'a ilk seferini düzenleyeceğini ve bu ilk seferde ABD'ye ziyaret gerçekleştirecek olan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a eşlik edeceklerini söyledi.
Büyükekşi, ABD'nin Houston kenti ve Austin'de bir ticaret heyeti programı düzenleneceğini bildirdi. Son dönemde gündeme daha yoğun yer alan Gümrük Birliği konusuna da değinen Büyükekşi, bu konuyu net bir şekilde gündeme getirdiği için Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a müteşekkir olduklarını, çünkü, canlarını acıtan bu konuyu yıllarca kamuoyu ile paylaşmaya çalıştıklarını dile getirdi. Bu kapsamda Avrupa Birliği'nden, Türkiye'nin Gümrük Birliği üyesi olarak, Avrupa Birliği'nin Serbest Ticaret Anlaşması'na (STA) taraf olamama sıkıntısı yaşandığını vurgulayan Büyükekşi, "Bu yüzden, Ortak Gümrük Tarifesi'nin adaletsiz uygulaması ve vize konusunda yaşadığımız sıkıntıları en kısa sürede çözmesini bekliyoruz. Biz, Gümrük Birliği konusunda, devletimizin ve bakanlığımızın, Türkiye'nin ekonomisine ve ihracatına en uygun çözümü müzakere edeceklerine inanıyoruz" dedi.
-"TERÖRÜN SONA ERDİRİLMESİNİN, YABANCI SERMAYE GİRİŞİNİ OLUMLU ETKİLEMESİNİ BEKLİYORUZ"-
Büyükekşi, Türkiye son derece sıcak bir gündem yaşandığını, dünya genelinde yankılanan iki önemli gelişmenin, geleceğe yönelik bakışlarını da olumlu yönde etkilediğini kaydetti. İlk gelişmenin, terörün sona erdirilmesi için başlatılan barış süreci olduğunu süreç olduğunu dile getiren Büyükekşi, "Umutlarımız daha da arttı. Terörün önlenmesini hedef alan barış sürecinde gelinen noktada, görüşmeler, iç siyasi istikrar açısından belki de son yılların en büyük ve en olumlu adımı olacak. Barış süreci, yatırımların önünü açarak, üretime, ihracata, istihdama ve turizme yeni bir ivme kazandıracak. Terörün sona ermesinin yabancı sermaye girişini de olumlu yönde etkilemesini bekliyoruz. Ayrıca önemli bir kaynak ayırmak zorunda kaldığımız askeri harcamalar da önemli ölçüde azalacak.TİM olarak terörün önlenmesine yönelik barış sürecini yürekten destekliyoruz" dedi.
-"İSRAİL'İN ÖZRÜNÜ OLUMLU KARŞILIYORUZ"-
İkinci önemli gelişmenin, İsrail'in, Mavi Marmara baskını dolayısı ile Türkiye'den özür dilemesi ve tazminat ödemeyi kabul etmesi olduğunu söyleyen Büyükekşi, "Biz daha önce de İsrail'in, Türkiye'nin taleplerini yerine getirmesinin iki ülke için de olumlu sonuçlar doğuracağını ifade ettik. Dolayısıyla İsrail'in özür dilemesini son derece olumlu karşılıyoruz. Bu gelişmeyle birlikte Suriye sorununun da çok daha kısa sürede çözülmesini ve bölgenin arzulanan istikrara kavuşmasını bekliyoruz" diye konuştu.
-"TÜRKİYE'NİN BÖLGESİNDE SİYASAL ETKİNLİĞİ ARTAR"-
Büyükekşi, İsrail ile yeniden sıcak ilişkilerin başlayacak olmasının, Türkiye'nin bölgesindeki siyasal etkinliğini daha da artırabileceğini, böylelikle Türkiye'nin, bölgesindeki ekonomik potansiyelden daha fazla yararlanabileceğini ve bu gelişmenin, turizme de olumlu katkı vereceğini düşündüklerini açıkladı. Bölgedeki ihtilaflar azaldıkça, Türkiye'nin hem siyasi hem de ekonomik ağırlığının daha da artmasını beklediklerini vurgulayan Büyükekşi "Türkiye, yüz yıl sonra büyük bir oyuncu olarak tarih sahnesinde yeniden yerini alıyor. Türkiye, bulunduğu coğrafyada tarihin akışı içerisinde belirleyici bir aktör olarak öne çıkıyor. Geçmişin kültürel derinliğinden beslenen günümüzün modern Türkiye'si, adeta yeni bir yıldız gibi parlıyor. İşte biz 55 bin ihracatçı firma olarak Türkiye'nin bu yeni vizyonuna omuz veriyoruz" diye konuştu.
-"İTHALAT CEPHESİNDE KIPIRDANMALAR GÖZLENİYOR"-
Türkiye ekonomisine yönelik beklentilere de değinen Büyükekşi, bu yıl yüzde 4 büyüme beklendiğini, ancak net ihracatın, büyümeye katkısının sınırlı olacağının tahmin edildiğine dikkat çekti. Buna neden olarak ithalatı gösteren Büyükekşi, "Çünkü ithalat cephesinde kıpırdanmalar gözleniyor. İlk 2 ayda ithalat yüzde 8.3 arttı. Ekonomimizde dengelenmenin sürdürülmesi için net ihracatın katkısı en az 2 puan olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle ihracatımızın artış hızını yükseltmemiz gerekiyor" dedi.
-"EKONOMİDE DENGELİ BÜYÜME İÇİN KREDİ MEKANİZMASI YAVAŞLATILMASIN"-
Büyükekşi, bu noktada ihracatçılara finansman desteği verilmesinin büyük önem taşıdığını, ekonominin dengeli büyümesi için kredi mekanizmasını yavaşlatmamak gerektiğini düşündüklerini belirterek, "Kredi süreçlerinde seçici olunmasını, reel sektörü ve ihracatı destekleyecek adımlar atılmasını bekliyoruz" dedi. Konuşmasında S&P'den gelen not artışını da değerlendiren Büyükekşi, "Şimdi notumuz bir basamak yükseldi. Ancak, bu kuruma göre hala yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altındayız. Bu not artışlarının ne kadar geç kaldığını hepimiz çok iyi biliyoruz. O yüzden geç de olsa, güç de olsa bu not artışını da olumlu buluyoruz. Temennimiz, Türkiye'nin notunun, hak ettiği seviyelere çıkarılmasıdır" değerlendirmesinde bulundu.
-"KANADA'YA İHRACAT ÜÇ YILDA YÜZDE 213 ARTTI"-
Türk Hava Yolları'nın açtığı yeni hatların,ihracata da pozitif yansıdığını ifade eden Büyükekşi, şunları söyledi:
"Irak'tan Suudi Arabistan'a, Libya'dan Kenya'ya, Senegal'den, İran'a, Brezilya'dan, Kanada'ya, Gana'dan ABD ve Rusya'ya kadar açılan her yeni hat, ihracatımıza pozitif yansıyor. İlk hattımızın açtıktan sonra, Brezilya'ya ihracatımız 3 senede yüzde 159 arttı. Kanada'ya 3 yılda yüzde 213 yükseldi. Gana'ya 2 yılda yüzde 132 artış sağladık." - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Tim Başkanı Büyükekşi: Barış Sürecini Yürekten Destekliyoruz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?