Tüsiad'dan Kriz ve Ergenekon Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Tüsiad'dan Kriz ve Ergenekon Açıklaması

Tüsiad\'dan Kriz ve Ergenekon Açıklaması

Tüsiad Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Kriz ve Ergenekon Davasıyla İlgili Konuştu.

14.04.2009 11:18

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, kriz ve Ergenekon davasıyla ilgili konuştu.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye gezisinin büyük başarıyla gerçekleştiğini belirterek, "Başkan'ın ziyaretinin ve mesajlarının Türkiye'de sıcak şekilde karşılanmasının ardından, Türk-Amerikan ilişkilerindeki en iyi dönemin başlayabilmesini umalım" dedi.

Washington'da Brookings Institution adlı düşünce kuruluşunda düzenlenen ve TÜSİAD'ın yeni hazırladığı "Türk-Amerikan ilişkileri" raporunun tanıtıldığı toplantıda, açılış konuşmasını yapan Yalçındağ, Obama'nın gezisiyle birlikte Başkanın Türkiye'deki popülaritesinin şimdiden yüzde 52-55 düzeylerine çıktığını kaydetti.

Arzuhan Doğan Yalçındağ, "Obama'nın mesajları önemliydi. Başkanın Türk demokrasisine bağlılığı, Türkiye'nin laikliğine övgüsü, Türkiye'nin AB üyeliğine desteği ve Müslüman dünyasına verdiği barış mesajı, büyük takdirle karşılandı. ABD, Türkiye ile nasıl birlikte çalışmak istediğini, nasıl bazı konularda işbirliği yapmak istediğini açıklıkla dile getirdi. Türkiye'nin ABD ile birlikte çalışmasında büyük menfaati olduğuna inanıyoruz" dedi.

Konuşmasında, Türkiye'de son bir yıl içinde meydana gelen gelişmeleri anlatan TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, Anayasa Mahkemesi'nin geçen yıl Ak Parti'yi kapatmama kararı aldığını hatırlatarak, "biz, Türkiye'de siyasetin doğal gidişine müdahale istemediğimiz için bu akıllıca karardan dolayı cesaretlendik" dedi.

Hükümetin küresel ekonomik krizin şiddetini yanlış değerlendirdiğini savunan Yalçındağ, "hükümetin gerçeklerle yüzleşmekte isteksiz davranması ve yerel seçimler yüzünden, ekonomik program oluşmasına ilişkin ciddi çabalar ertelendi. Bu arada sınai üretim düştü ve işsizlik yüksek seviyelere tırmandı. Şimdi hükümetin, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile üç yıllık bir anlaşma imzalamasını bekliyoruz" dedi.

Yalçındağ, son aylarda hükümetin vergi yetkisini istismar ettiğini ileri sürerek, IMF ile beklenen anlaşmanın, ABD'deki IRS gibi bağımsız bir vergi kuruluşunun oluşturulmasını talep edeceğini umduklarını söyledi.

“(OTORİTER) BİR EĞİLİM”

İç politikaya değinirken, hükümetin "otoriter" bir eğilim sergilediğine ilişkin kanıtlar bulunduğunu savunan Arzuhan Doğan Yalçındağ, yerel seçimlerin de daha çok, genel seçimler gibi gerçekleştiğini kaydetti.

Yalçındağ, "Ak Parti'nin (yerel seçimlerde) rakipsiz kalması ve aldığı desteği artırması durumunda, otoriter eğilimin hızlanacağı yönünde bir kaygı vardı. Ancak Türk seçmeni, her zaman olduğu gibi Türk siyasetini yeniden dengelemeyi başardı. Bütün partilerin, seçmenin çağrısına kulak vereceğini ve gelecekte yeni bir siyaset için çalışmaya başlayacağını umarız" dedi.

Ergenekon davasına da değinen Arzuhan Doğan Yalçındağ, "Türk siyasetinin sivilleşmesini ve güvenlik kuvvetlerinin temizlenmesini destekliyoruz. Ancak, sizlerle önemli bir kaygıyı paylaşmalıyım. Usulen bu dava dikkatsizce sürdürüldü ve sürece, özel yaşamın gizliliğine ve suç kanıtlanana kadar suçsuz olunması ilkelerine ilişkin temel haklar ihlal edilmiş olabilir" diye konuştu.

Dış politikada, Türkiye ile Ermenistan arasındaki sürece, İsrail'in Gazze operasyonuna ve sonrasındaki gerginliklere de değinen Yalçındağ, hem Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün hem de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bağdat'a gittiğini hatırlatarak, Irak'ın kuzeyindeki Kürtlerle de diyalog kurulduğuna işaret etti.

Yalçındağ, yeni kurulan Kürtçe kanal TRT-6'nın, Kuzey Irak'ta da popüler olduğu haberlerinin geldiğini belirtti.

AB cephesinde ise fazla bir gelişme olmadığını üzüntüyle dile getirdiğini belirten Arzuhan Doğan Yalçındağ, "iki taraf da süreci canlandırmaya istekli değil. Süreci ancak hayatta tutmaktan tatmin olmuş durumdalar" dedi.

RAPOR VE PANEL

Yalçındağ'ın konuşmasının ardından TÜSİAD'ın hazırladığı Türk-Amerikan ilişkileri raporu, düzenlenen panelde tanıtıldı.

Soli Özel, Doç. Dr. Şuhnaz Yılmaz ve TÜSİAD'in Washington temsilcisi Abdullah Akyüz'ün kaleme aldığı raporda Türk-Amerikan ilişkileri, "yeniden başlamak, AB süreci ve Türkiye'nin batılılığı, güvenlik boyutlarında ilerleme, Orta Doğu politikasında süreklilik ve değişim, Avrasya boyutu ve ihmal edilen ekonomik ilişkiler" başlıkları altında değerlendirildi.

Paneli yöneten ABD'nin eski Ankara büyükelçisi Mark Parris ve panele katılan Soli Özel ve Brookings Institution uzmanı Ömer Taşpınar, Başkan Obama'nın Türkiye gezisinin başarısına işaret ettiler.

Üç konuşmacı da, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi yönünde kısa sürede somut adım atılmasını diledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Tüsiad'dan Kriz ve Ergenekon Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement