Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, hasadın yeni başladığı bugünlerde mısır fiyatlarının önemli oranda düştüğünü belirterek, yüzde 14 nem oranına sahip mısırın kilogram fiyatının Akdeniz Bölgesi'nde 52-57 kuruş, Ege Bölgesi'nde 50-55 kuruş, yüzde 30 nem oranına sahip mısırın kilogram fiyatının Karadeniz Bölgesi'nde ise 43 kuruşa kadar gerilediğini bildirdi.
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de mısırın yaklaşık yüzde 31,5'inin Akdeniz, yüzde 27,5'inin Güneydoğu Anadolu, yüzde 13'ünün Ege, yüzde 12'sinin ise Marmara bölgelerinde üretildiğini ifade etti.
Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO), 7 Ağustos 2013 itibarıyla mısır alım fiyatını kilogramda 64 kuruş olarak açıkladığını anımsatan Bayraktar, şunları kaydetti:
"Üretimin yoğun olarak gerçekleştirildiği bugünlerde piyasalarda mısır fiyatları oldukça geriledi. Ziraat odalarından alınan bilgilere göre, yüzde 14 nem oranına sahip mısırın kilogram fiyatı Akdeniz Bölgesi'nde 52-57 kuruş, Ege Bölgesi'nde 50-55 kuruş, yüzde 30 nem oranına sahip mısırın kilogram fiyatı Karadeniz Bölgesi'nde ise 43 kuruşa kadar geriledi. TMO'nun alım merkezinin bulunmadığı ilçelerde fiyatlar daha da düşük."
Bayraktar, ürün arzının artmasıyla birlikte üreticilerin fiyatlarının daha da gerilemesinden tedirgin olduklarını belirterek, bu durumun çiftçilerin hasat yapma isteklerini azalttığı değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de yıllık mısır tüketiminin 5,5 milyon ton olduğunu hatırlatan Bayraktar, bu yılki mısır üretiminin, bir önceki yıla göre yüzde 7,6 oranında artarak 4 milyon 950 bin tona ulaşacağını ifade etti.
Bayraktar, 16 Eylül'de TMO tarafından mısır satış fiyatının, 2014 ocak ayından itibaren ton başına 735 lira olarak açıklandığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Kısa bir zamanda piyasaya yoğun şekilde ürün girmesi fiyatların gerilemesine neden olmaktadır. Üreticimiz mısırını pazara hızlı sevk etmesin. TMO'ya versin ya da bekletebileceği kadar bekletsin. TMO, ülke genelinde hızlı alım gerçekleştirsin. Üreticiyi mağdur etmesin. Mısır üreticisinin zarar etmemesi için TMO'nun piyasada etkili olabilecek şekilde alım yapması gerekir. Alımların daha etkin yapılması için alım merkezlerinin sayısı artırılmalı, verilen randevu süreleri kısaltılmalıdır. Üretici zararlarının önlenmesi, artan üretim miktarının gelecek yıllarda korunması amacıyla, bu yıl kilogramı 4 kuruş olarak açıklanan prim miktarı artırılmalıdır. Mısırda nem oranı arttıkça fiyat fazlaca düşmektedir. Bu nedenle üreticilerimiz mısırını kurutmadan satmamalıdır."
Bayraktar, mısır üretiminin artırılması ve üreticinin hak ettiği değeri bulması amacıyla fiyatları izlemeye devam edeceklerini bildirdi. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?