Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, geçen yıl 10,5 milyon hektarı aşkın bir alanda buğday, arpa, çavdar ve yulaf ekildiğini, bu yıl da bu kadar bir alanda ekim yapılacağını tahmin ettiklerini bildirdi.
Bayraktar, hububatta ekim dönemi olması nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, hububatın, soğuğun ve kuraklığın hüküm sürdüğü hemen her bölgede üretildiğini belirtti. Bayraktar, hububat yetiştiriciliğinde, özellikle buğday ve arpa üretiminde kaliteli ve bol ürün için toprak hazırlığı, ekim, bakım gibi kültürel işlemlerin tekniğine uygun yapılması gerektiğini kaydetti.
Birçok çiftçinin tek gelir kaynağı olması ve yılda sadece bir defa ürün alınması nedeniyle isabetli ekim zamanının belirlenmesinin çok önemli olduğuna dikkati çeken Bayraktar, bölgelere göre değişmekle beraber hububat yetiştiriciliğinde kışlık ekimlerde özellikle eylül ayının son iki haftasıyla ekim ve kasım aylarının tohum ekimi için büyük önem arz ettiğini ifade etti. Ekim zamanının belirlenmesinde yapılacak çok basit hataların belki de bir yılın kaybolmasına sebep olabileceği uyarısında bulunan Bayraktar, bu nedenle ekim için toprak neminin yeterli, toprak sıcaklığının da 8-10 derece olması gerektiğini bildirdi.
Erken ve geç ekimin sakıncaları
Bayraktar, erken yapılan ekimlerde, toprak sıcaklığın yüksek olmasının tohumların çimlenmemesine, topraktaki yetersiz nem ve ekim sonrası yağışların yetersiz kaldığı durumlarda ise tohum çimlenmesi ve arkadan gelen yüksek sıcaklık sonucu çimlerin kurumasına neden olacağını belirtti. Geç ekimlerde ise tohumların kışa girmeden çimlenmeme veya yetersiz çimlenme durumu olduğunu, kış döneminde büyüme ve gelişme olmaması nedeniyle kışlık ekimden beklenen faydanın azalacağını vurgulayan Bayraktar, ekimde gecikilmede yetersiz çimlenmenin, kışa zayıf ve cılız giren bitkinin kıştan ve bazı haşarelerden zarar görmesine neden olduğunu kaydetti.
Kaliteli ve yüksek verim için hububat yetiştiriciliğinde toprak hazırlığı, ekim, uygun tohumluk ve gübrelemenin önemine işaret eden Bayraktar, şöyle devam etti:
"Toprak hazırlığında ülkemizde özellikle buğday yetiştiriciliğinin yaygın olarak yapıldığı İç Anadolu bölgesinde, yağış yetersizliği nedeniyle yaygın bir şekilde tahıl-nadas sistemi uygulanmaktadır. Tahıl-nadas sisteminde nadastan beklenen faydanın sağlanabilmesi için anız bozmanın zamanında yapılması gerekir."
Sertifikalı tohum kullanılmalı
Hububat yetiştiriciliğinde bol ve kaliteli ürün alabilmek için sertifikalı tohumluğun kullanılması ve toprak tahlil sonuçlarına göre gübreleme yapılması gerektiğini ifade eden Bayraktar, ekimde iyi hazırlanan tohum yatağına mibzerle ekim yapıldığında ve sertifikalı tohum kullanıldığında dekara ekmeklik buğdaylarda 16-18 kilogram, makarnalıklarda ise 18-20 kilogram tohum kullanılması gerektiğini belirtti.
Konya, Ankara ve Diyarbakır ilk üçte
Geçen yılın verilerine göre en fazla buğday ve arpanın Konya'da ekildiğini bildiren Bayraktar, buğdayda 6 milyon 50 bin 996 dekarla birinci olan Konya'yı, 4 milyon 211 bin 494 dekarla Ankara, 3 milyon 479 bin 550 dekarla Diyarbakır'ın izlediğini kaydetti.
Arpa ekilen alanlarda Konya'nın 2 milyon 749 bin 626 dekarla birinci olduğunu belirten Bayraktar, Konya'yı 2 milyon 196 bin 569 dekarla Ankara, 1 milyon 946 bin 64 dekarla Şanlıurfa, 1 milyon 224 bin 910 dekarla Kayseri'nin takip ettiğini ifade etti.
Çavdar ekilen alanlarda Niğde'nin 190 bin 470 dekarla birinci olduğunu, bu ili 184 bin 850 dekarla Kayseri, 154 bin 315 dekarla Nevşehir, 121 bin dekarla Balıkesir'in izlediğini, Eskişehir, Konya, Erzurum, Aksaray, Ankara ve Sivas'ın ekim alanında ilk 10'da yer aldığını vurgulayan Bayraktar, yulaf ekilen alanlarda da Ankara'nın 93 bin 759 dekarla ilk sırayı aldığını, Ankara'yı 87 bin 977 dekarla Çanakkale, 85 bin 940 dekarla Kocaeli, 74 bin 575 dekarla Nevşehir'in takip ettiğini, bu illerin dışında Karaman, Konya, Balıkesir, Niğde, Sivas ve Bursa'nın ilk 10'a girdiğini belirtti.
Geçen yıl 10,5 milyon hektarı aşkın bir alanda buğday, arpa, çavdar ve yulaf ekildiğini, bu yıl da bu kadar bir alanda ekim yapılacağını tahmin ettiklerini ifade eden Bayraktar, 10,5 milyon hektarın 7,53 milyonunu buğday, 2,75 milyonunu arpa, 0,14 milyonunu çavdar ve 0,09 milyonunu yulafın oluşturduğunu kaydetti. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?